Φυσική Κατάσταση

Γιατί το περπάτημα δεν είναι αποτελεσματική προπόνηση αν θες να αδυνατίσεις;

Το περπάτημα είναι αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων, είτε γιατί τους χαλαρώνει, είτε γιατί το κάνουν για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, είτε επειδή δυναμώνει το σώμα. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι το περπάτημα δεν είναι αποτελεσματική άσκηση όσον αφορά το αδυνάτισμα αφού οι παλμοί της καρδιάς μένουν σταθεροί, συνεπώς δεν επιτυγχάνεται μεγάλη καύση θερμίδων. Αδιαμφισβήτητα βελτιώνει τη συνολική σας υγεία, ενισχύοντας τη λειτουργία της καρδιάς σας και ενεργοποιώντας τους μυς των μηρών σας ενώ αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου σας και ενισχύει το αδυνάτισμα. Πολλοί είναι οι λόγοι να επιλέξετε το περπάτημα για τη γυμναστική σας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι αποτελεί μια αποτελεσματική προπόνηση. Ας δούμε ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει ενδεχομένως να σας προβληματίσουν σχετικά.

5 σημάδια ότι δεν είναι αποτελεσματική η προπόνησή σας

#1 Συνομιλείτε με άνεση

Εάν όσο περπατάτε συζητάτε άνετα με τη φίλη σας για τις εξελίξεις στην αγαπημένη σας σειρά, τότε μάλλον πρέπει να ανεβάσετε ένταση βαδίσματος. Καθώς ανεβάζετε ένταση, θα παρατηρήσετε ότι είστε σε θέση να λέτε λιγότερες λέξεις μεταξύ των αναπνοών σας. Μην μας παρεξηγήσετε όμως: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να μιλάτε όσο περπατάτε, απλά ένας απαιτητικός περίπατος σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να συζητάτε με την ίδια άνεση που θα το κάνατε καθισμένοι στον καναπέ σας.

#2 Δεν είναι πράγματι cardio

Η αύξηση της έντασης του βηματισμού σας ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Και όσο πιο έντονη είναι η προπόνηση, τόσο πιο πιθανό είναι να ιδρώσετε. Ωστόσο, η εφίδρωση δεν είναι ο μόνος δείκτης μιας καλής προπόνησης. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να ιδρώσετε ενώ παράλληλα ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι πράγματι κάνετε μια cardio προπόνηση. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας και αυτός ο αριθμός εξαρτάται από την ηλικία σας. Για να υπολογίσετε τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό, αφαιρέστε την ηλικία σας από 220. Για παράδειγμα, ένας 40χρονος θα έχει μέγιστο καρδιακό ρυθμό 180.

#3 Καμία αλλαγή στο σώμα

Το να γίνετε πιο δυνατοί, να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την αντοχή σας είναι μερικοί κοινοί στόχοι όταν βάζετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα, εάν είστε συνεπείς για αρκετούς μήνες και δεν βλέπετε αλλαγές στη σύνθεση του σώματός σας ή στο επίπεδο αντοχής σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε πιο απαιτητικές τις προπονήσεις σας. Λάβετε υπόψιν ότι η διατροφή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, επομένως φροντίστε να επιλέγετε υγιεινές τροφές που τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.

#4 Σταθερή διαδρομή

Είναι εύκολο το να βρείτε μια διαδρομή που σας αρέσει και να περιοριστείτε σε αυτή, έτσι όμως το σώμα σας προσαρμόζεται και δεν βρίσκει το περπάτημα το ίδιο απαιτητικό. Προσπαθήστε λοιπόν να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, ένα μονοπάτι με ανηφόρες, περπατήστε στην παραλία ή περιπλανηθείτε στο πάρκο της γειτονιάς σας. Με αυτές τις αλλαγές θα ανανεώσετε την προπόνησή σας, ενώ ταυτόχρονα θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών.

#5 Ίδια απόσταση στον ίδιο χρόνο

Ακόμη κι αν αλλάξετε τη διαδρομή σας, μπορεί να καταλήξετε να περπατάτε την ίδια απόσταση στους ίδιους χρόνους. Κι ενώ μια απόσταση ή ένας ρυθμός μπορεί να σας ζορίζουν αρχικά, καθώς το σώμα σας συνηθίζει, δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν το ίδιο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε την απόσταση που διανύετε αλλά και να αυξάνετε τον ρυθμό σας.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε