Φυσική Κατάσταση

Το Cardio πριν την άρση βαρών μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των μυών

Η ποδηλασία ή το τρέξιμο πριν σηκώσετε βάρη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της άρσης, σύμφωνα με μια χρήσιμη νέα μελέτη για τις μοριακές επιπτώσεις του συνδυασμού της άσκησης αντοχής και αντίστασης σε μία μόνο προπόνηση.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν οκτώ σωματικά δραστήριοι άνδρες, διαπίστωσε ότι 20 λεπτά έντονης ποδηλασίας ακριβώς πριν από μια ρουτίνα με βάρος στο πάνω μέρος του σώματος αλλάζουν την εσωτερική λειτουργία των μυών, ωθώντας τους να αλλάξουν και να αναπτυχθούν περισσότερο από ό,τι με την άρση μόνο.

Η νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports , προσφέρει πρακτικές οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να οργανώσετε μια προπόνηση στο γυμναστήριο για μέγιστο όφελος. 

Είναι επίσης μια συναρπαστική υπενθύμιση του πόσο ισχυρές και  και ευρείας κλίμακας μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της άσκησης.

Για δεκαετίες, οι εκπαιδευτές και οι επιστήμονες έχουν συζητήσει αν και πώς να συνδυάσουν την άσκηση κάρδιο με την άσκηση με αντίσταση. 

Μερικές μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αυξήσει τα πιθανά κέρδη από το καθένα, ειδικά την προπόνηση με αντίσταση. (Σχεδόν όλα αυτά τα πειράματα έχουν διεξαχθεί σε άνδρες.)

Αλλά άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι ιδρωμένες αερόβιες προπονήσεις εκ των προτέρων θα μπορούσαν να μειώσουν τη βελτίωση της δύναμης από την άρση.

Οι συγγραφείς ορισμένων από αυτές τις μελέτες εικάζουν ότι οι μοριακές αλλαγές στους μύες, που προκαλούνται από την ποδηλασία ή το τρέξιμο, καταλήγουν να εμποδίζουν κάποια από τα άλλα επιθυμητά αποτελέσματα από την ανύψωση, ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται παρεμβολή στην άσκηση.

Η μυϊκή κόπωση μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, καθώς, στις περισσότερες μελέτες που συνδυάζουν καρδιο και αντίσταση, οι εθελοντές ασκούν μόνο το κάτω μέρος του σώματός τους, χρησιμοποιώντας τα πόδια τους τόσο για την προπόνηση αντοχής όσο και για την ενδυνάμωση.

Κουρασμένοι από την προπόνηση αντοχής, οι μύες των ποδιών τους θα μπορούσαν να μην μπορούν να ανταποκριθούν ιδανικά στην προπόνηση με αντιστάσεις.

-Τι θα γινόταν όμως αν τα δύο είδη άσκησης στόχευαν εντελώς ξεχωριστές ομάδες μυών, όπως τα πόδια κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας και τα χέρια κατά τη διάρκεια της ρουτίνας με βάρος;

Αυτό ήταν το σενάριο που έθεσε ο Marcus Moberg, καθηγητής στη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας στη Στοκχόλμη, ο οποίος μελετά την υγεία των μυών, την άσκηση και τον μεταβολισμό.

Σε αυτή την περίπτωση, η άσκηση αντοχής στο κάτω μέρος του σώματος θα αύξανε τα οφέλη της προπόνησης με βάρη στο πάνω μέρος του σώματος;

-Ή μήπως η άσκηση των ποδιών και των πνευμόνων σας θα είχε μηδενική – ή ακόμα και μια ανεπιθύμητη, αντιπαραγωγική – επίπτωση στους μύες των χεριών σας;

Για να μάθουν περισσότερα, αυτός και οι συνεργάτες του βρήκαν οκτώ ενεργούς ενήλικες άνδρες στη Στοκχόλμη και τους προσκάλεσαν στο εργαστήριο για μετρήσεις της τρέχουσας αερόβιας φυσικής κατάστασης και της δύναμής τους.

Στη συνέχεια, αφού οι άνδρες εξοικειώθηκαν με τον εξοπλισμό προπόνησης του εργαστηρίου, οι ερευνητές τους ζήτησαν, σε μια ξεχωριστή επίσκεψη, να ολοκληρώσουν μια προπόνηση σε δύο μέρη.

Οι άνδρες ξεκίνησαν με έντονη διαλειμματική ποδηλασία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης αντοχής, οι άνδρες έκαναν πετάλι δυνατά για τέσσερα λεπτά, ξεκουράστηκαν για τρία και επανέλαβαν αυτή τη σειρά πέντε φορές.

Μετά από λίγα λεπτά ξεκούρασης, στη συνέχεια προχώρησαν σε μηχανήματα με βάρος στο πάνω μέρος του σώματος που δούλευαν εντατικά τους μύες του χεριού και των ώμων τους.

Κατά τη διάρκεια μιας διαφορετικής εργαστηριακής επίσκεψης, οι άνδρες ολοκλήρωσαν την ίδια ρουτίνα βάρους, αλλά χωρίς να κάνουν ποδήλατο πρώτα.

Οι ερευνητές έκαναν λήψη αίματος και πήραν μικροσκοπικά δείγματα ιστού από τους τρικέφαλους μυς των ανδρών:

-πριν,

-αμέσως μετά,

-90 λεπτά αργότερα και,

-μετά τρεις ώρες μετά από κάθε προπόνηση.

(Ο κύριος λόγος που οι γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, είπε ο Δρ. Μόμπεργκ, ήταν ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένοι τρικέφαλοι μύες των γυναικών κάνουν τέτοιες επαναλαμβανόμενες λήψεις αίματος θα ήταν δύσκολες και πιθανώς βλαβερές).

Τέλος, οι επιστήμονες εξέτασαν τα μικροσκοπικά δείγματα αίματος και μυών των ανδρών, αναζητώντας ουσίες που έδειχναν πώς ανταποκρίνονταν οι μύες τους στις προπονήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτεΐνες και τους δείκτες γονιδιακής δραστηριότητας που πιστεύεται ότι επηρεάζουν την αντοχή και τη μυϊκή μάζα.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε