Φυσική Κατάσταση

Ποδηλασία και συνήθεις τραυματισμοί – Αντιμετώπιση

Η ποδηλασία είναι η δραστηριότητα που γίνεται με τη χρήση ποδηλάτου για λόγους μετακίνησης, άθλησης ή ψυχαγωγίας και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο.

Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, μερικά από τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το τελευταίο διάστημα, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στη δυνατότητα άθλησης των ανθρώπων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ποδηλασία γνώρισε μια πραγματική άνθιση, με όλο και περισσότερους να ανακαλύπτουν και να αγαπούν την ενασχόλησή τους με το ποδήλατο.

Τα οφέλη από την ενασχόληση με την ποδηλασία είναι πολλαπλά, αφού αποτελεί μια εξαιρετικής μορφής αερόβια άθληση”, επισημαίνει ο κ. Φραγκίσκος Ξυπνητός Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών -Διευθυντής Κλινικής Ώμου & Γόνατος Metropolitan General -Διευθυντής Ιατρικού Επιτελείου ΑΕΚ BC, και στην συνέχεια αναφέρεται στα οφέλη αυτά:

-Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων και των πνευμόνων,

-μειώνει την αρτηριακή πίεση,

-τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη,

-ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα,

-βελτιώνει το μεταβολισμό,

-μειώνει το λίπος,

-δυναμώνει τους μυς,

-αυξάνει το νευρομυϊκό συντονισμό (ισορροπία), και,

-μειώνει το στρες και το άγχος.

Παρά τα σημαντικά οφέλη που έχει η ποδηλασία, οι τραυματισμοί από πτώση, καταπόνηση/κακή προπόνηση ή κακό συγχρονισμό αναβάτη-ποδηλάτου, δεν είναι ασυνήθεις“, αναφέρει ο κ. Ξυπνητός και εξηγεί:

Οι συχνότεροι τραυματισμοί είναι οι ακόλουθοι:

-Κατάγματα: Είναι αποτέλεσμα πτώσης και τα οστά που συνηθέστερα σπάνε είναι η κλείδα και το σκαφοειδές οστό του καρπού.

Αποτελούν κακώσεις, που αναλόγως της βαρύτητάς τους, μπορούν να αντιμετωπισθούν είτε συντηρητικά με ακινητοποίηση, είτε χειρουργικά.

-Τενοντίτιδες: Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο.

Οι συνηθέστερες είναι η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα και του Αχιλλείου τένοντα.

Σε αυτές μπορούμε να εντάξουμε την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα και το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η τοπική εφαρμογή πάγου, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου (ώστε να επιτευχθεί η πιο άνετη, αποδοτική, ισχυρή και ασφαλής θέση του αναβάτη επάνω στο ποδήλατο).

Σε κάποιες εμμένουσες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η εφαρμογή βιολογικών θεραπείων ή/και η χειρουργική αντιμετώπιση.

-Θλάσεις: Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο.

Συνηθέστερα αφορούν το γαστροκνήμιο μυ και τον υποκνημίδιο μυ καθώς και τους οπίσθιους μηριαίους μυς.

Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου.

Σε κάποιες εμμένουσες περιπτώσεις, θέση έχουν οι βιολογικές θεραπείες.

-Πιεστικές νευροπάθειες: Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο.

Αφορούν συνηθέστερα το ωλένιο νεύρο για το άνω άκρο και το ισχιακό νεύρο για το κάτω άκρο.

Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Αυχεναλγία/Οσφυαλγία: Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο.

Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου.

-Πληγές από τη σέλα-Πόνος στο περίνεο: Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο ή φθαρμένου εξοπλισμού.

Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η αποφυγή της καταπόνησης, η χρήση ειδικών ποδηλατικών κρεμών, ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου και ο σωστός εξοπλισμός (ειδικά ποδηλατικά σορτς).

-Μεταταρσαλγία: Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού                         προγράμματος, κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο, ή κακού εξοπλισμού (υποδήματα).

Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η αποφυγή της καταπόνησης, ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου και ο σωστός εξοπλισμός“, καταλήγει ο κ. Ξυπνητός.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε