Φυσική Κατάσταση

Γιατί μπορεί να μην βλέπουμε πρόοδο στην προπόνησή μας; Τα συνηθέστερα λάθη

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να κάνουµε γυµναστική: Μέσα από αυτή, το σώµα µας διαµαρτύρεται λιγότερο µετά από ένα οκτάωρο στη δουλειά, η καρδιά µας δουλεύει καλύτερα, τα χρόνια της ζωής µας αυξάνονται και βελτιώνονται, ενώ παράλληλα γινόµαστε πιο ευκίνητοι.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ξεκινάµε τις επισκέψεις στο γυµναστήριο για πιο… πεζούς λόγους. Η απώλεια βάρους και η αύξηση της µυϊκής µάζας παραµένουν σταθερά οι δύο βασικές αιτίες που µας ωθούν να ιδρώσουµε. Και, δυστυχώς, ακόµη και αν δεν παρακάµπτουµε ποτέ την προπόνησή µας, δεν είναι απαραίτητο ότι θα δούµε την αλλαγή που επιδιώκουµε.

Τι µπορεί να φταίει, λοιπόν;

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου δεν επιδρά μόνο επάνω στη διάθεσή σας να πάτε στο γυμναστήριο. Σας κάνει και να τρώτε ασυλλόγιστα για να ανακτήσετε την ενέργειά σας, ενώ μειώνει και τον μεταβολισμό σας. Παράλληλα, η χαμηλή ενέργεια αντανακλάται και στον τρόπο που εκτελείτε τις ασκήσεις.

Έχετε «κολλήσει» σε μία προπόνηση

Προκειμένου να δείτε τους μυς σας να διαγράφονται ή τη μέση σας να στενεύει, δεν αρκεί το πρόγραμμα γυμναστικής να είναι έντονο.

Πρέπει να αποτελεί μια πρόκληση για το σώμα σας. Αν κάνετε τις ίδιες ασκήσεις εδώ και πολύ καιρό, το πιθανότερο είναι πως οι μύες σας έχουν προσαρμοστεί σε αυτό και πλέον δεν καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια.

Δεν χρειάζονται δραματικές αλλαγές σε περίπτωση που απολαμβάνετε πραγματικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μικρές στοχευμένες αλλαγές αρκούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ένταση ή τον αριθμό των επαναλήψεων (βλ. μεταβολική προπόνηση)

Μεταβολική λέγεται εκείνη η προπόνηση που συνδυάζει δύναμη και αντοχή με ελάχιστα περιθώρια για ξεκούραση, με σκοπό να δημιουργηθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Η φιλοσοφία της Μεταβολικής Προπόνησης (Μ.Π.), η οποία συνοψίζεται στη φράση «περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο», είναι η ίδια που έχει εμπνεύσει τα προγράμματα τύπου boot-camp training και CrossFit (κάνοντας θραύση σε όλα τα γυμναστήρια του κόσμου.

Δεν προσέχετε τη διατροφή σας

Υστέρα από μια έντονη προπόνηση TRX, αισθάνεστε ότι κάψατε πάρα πολύ λίπος και ότι αξίζετε να φάτε ό,τι σας έρθει στο μυαλό. Ωστόσο, πολύ συχνά υπερεκτιμούμε τις θερμίδες που κάψαμε και υποτιμούμε τις θερμίδες που κρύβονται στο φαγητό μας.

Για να δείτε καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σας, αποφύγετε τα συσκευασμένα και τα γρήγορα γεύματα και δώστε σημασία στις ποσότητες φαγητού που βρίσκουν τον δρόμο τους για το πιάτο σας. Παράλληλα, φροντίστε να κάνετε «δωράκια» στον εαυτό σας για να μην αισθάνεστε ότι στερείστε πράγματα. Έτσι είναι και πιο πιθανό να μείνετε πιστή σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Η λογική του «80/20» φαίνεται πως λειτουργεί για αρκετούς ανθρώπους: Φροντίστε τα καθημερινά σας γεύματα να αποτελούνται κατά 80% από τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία και στη σιλουέτα σας και επιτρέψτε στις «ένοχες απολαύσεις» να καταλάβουν το υπόλοιπο 20%.

Δεν κάνετε διαλείμματα ή δεν τα κάνετε σωστά

Ακούγεται παράδοξο, όμως ο λόγος που η ζυγαριά σας μένει στάσιμη ή οι μύες σας παραμένουν αόρατοι, ίσως είναι η… υπερβολική γυμναστική.

Όταν προπονούμαστε κάθε μέρα, το σώμα μας δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να επανέλθει σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει την επόμενη φορά που καλείται να εκτελέσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αν δεν θέλετε να περνάτε ούτε μια μέρα χωρίς κίνηση, η καλύτερη λύση είναι η ενεργητική αποκατάσταση. Ως τέτοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος άσκησης που επιτρέπει στους μυς να επανέλθουν, όπως είναι το αργό τρέξιμο, ένας μεγάλος περίπατος ή η γιόγκα.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε