Φυσική Κατάσταση

Μάσκα και τρέξιμο – Τι απαντούν οι «ειδικοί»

 Άρδην έχουν αλλάξει οι συνήθειες μας εν μέσω πανδημίας Covid και πολύς λόγος γίνεται για το τι είναι σωστό και τι όχι, πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να φοράμε μάσκα.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν το τρέξιμο για την καθημερινή τους άσκηση, θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν κινούνται κοντά σε άλλους, τονίζει η καθηγήτρια Trish Greenhalgh, ειδικός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, η επιστήμονας αναφέρει ότι οι δρομείς θα πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους επειδή μπορεί άθελά τους να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους στον δρόμο.

Η ίδια πάντως, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι που τρέχουν όντες ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, αν δεν φοράνε μάσκα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός βρίσκεται στον αέρα. Άρα, αν εισπνεύσει αέρα που κάποιος φορέας του κορωνοϊού έχει εκπνεύσει, μπορείς εύκολα να κολλήσεις. Ο άνθρωπος που αθλείται τρέχοντας εκπνέει μεγάλες ποσότητες αέρα, τον οποίο ένας περαστικός μπορεί να εισπνεύσει, επομένως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι το 40% των περιστατικών COVID-19 οφείλονται σε ασυμπτωματικούς. Άρα, όταν κάποιος τρέχει μόνος πιστεύοντας ότι είναι ασφαλής και την επόμενη ημέρα αναπτύξει συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να έχει εκπνεύσει τον κορωνοϊό σε κάποιον άλλο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη», εξηγεί η ειδικός.

Την έντονη διαφωνία τους με την άποψη αυτή, ωστόσο, εκφράζουν ειδικοί της Βρετανίας, «κατηγορώντας» την Δρ. Greenhalgh ότι δημιουργεί υστερία στον κόσμο.

«Η πίεση για την χρήση μάσκας από τους δρομείς θα αποτελούσε μια δυσανάλογη απόκριση στον κίνδυνο που θέτουν, αν λάβουμε υπόψη ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται λιγότερο στους εξωτερικούς», υποστηρίζουν.

Ο διάλογος αυτός εντείνεται στη Βρετανία έπειτα από δηλώσεις της Δρ. Susan Hopkins από τον εκεί Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η οποία ανέφερε ότι οι μάσκες προσώπου με τουλάχιστον δύο ή τρία στρώματα είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Devi Sridhar, ειδικός υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, προσθέτει ότι τόσο οι δρομείς όσο και οι ποδηλάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μπορούν να την βγάζουν και να κινούνται ελεύθερα όταν δεν περιβάλλονται από άλλους ανθρώπους.

«Ουσιαστικά εξαρτάται από την απόσταση που έχει ο ένας άνθρωπος από τον άλλο και από το πόσο βαριά αναπνέει», εξηγεί καταληκτικά η Δρ. Sridhar.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε