Φυσική Κατάσταση

Διαλειμματική προπόνηση στίβου: Πώς να ανέβετε επίπεδα στο τρέξιμο

Ο καθημερινά ίδιος ρυθμός τρεξίματος στην προπόνηση δεν θα σε βοηθήσει να σπάσεις το προηγούμενο ρεκόρ σου, οπότε ουτε και να ανέβεις επίπεδα και να βελτιώσεις ακόμα πιο πολύ την αναπνοή σου και την φυσική σου κατάσταση. Δεν έχει σχέση με την απόσταση που θα τρέξεις αλλά με την ένταση και την ταχύτητα που θα αναπτύξεις.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι διαλειμματική προπόνηση ταχύτητας και ο στίβος είναι το καλύτερο μέρος για να πραγματοποιήσεις αυτές τις ειδικές προπονήσεις αυξημένης έντασης και ταχύτητας.

Όπως θα σου πουν δρομείς με μεγάλη εμπειρία, ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος να μάθεις πώς να τρέχεις ταχύτερα είναι να συνηθίσεις να τρέχεις γρήγορα μέσα από την προπόνηση.

Τα συνολικά οφέλη της προπόνησης ταχύτητας

Πολλοί δρομείς προσθέτουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα μια προπόνηση εντός σταδίου στην οποία έχουν στόχο την ταχύτητα. Παρ’ όλο που δεν αρέσει σε όλους από άποψη τοποθεσίας και περιεχομένου προπόνησης, είναι το ιδανικό περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε υψηλής έντασης διαλειμματικές που θα βελτιώσουν σίγουρα την ταχύτητα, την φυσική κατάσταση και την δρομική οικονομία σας.

Η επιστήμη πίσω από τα οφέλη των προπονήσεων ταχύτητας περιλαμβάνει την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και της ικανότητας διανομής αίματος πλούσιου σε οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η αφομοίωση των βιομηχανικών απαιτήσεων του τρεξίματος ταχύτητας θα επιτρέψει στο σώμα σου να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί πάνω στην δρομική οικονομία και στον δυναμικό διασκελισμό, ιδιαίτερα στις μικρότερες αποστάσεις, συν το γεγονός ότι θα κάνει τα αργά τρεξίματα μεγάλης διάρκειας να φαίνονται εύκολα με την πάροδο του χρόνου.

Με λίγα λόγια, καθώς θα βελτιώνεις την ταχύτητά σου, αυτή θα έρχεται με φυσικό τρόπο και σε προπονήσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Διαλειμματικές μικρών αποστάσεων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δουλέψεις την ταχύτητά σου. Μπορείς να διαλέξεις ώστε η διαλειμματική σου να είναι είτε μικρή, είτε μεσαία, ειτε μεγάλη σε απόσταση, αναφορικά πάντα με τον αγώνα που έχεις στόχο και την παρούσα ικανότητά σου.

Η απόσταση και η διάρκεια αυτού του είδους προπόνησης εξαρτάται απολύτως από την φυσική σου κατάσταση και από τις ανάγκες σου, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον πριν διαλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα για σένα.

Και κυρίως μην ξεχάσεις να κάνεις καλό ζέσταμα , ειδικά πριν από τις προπονήσεις σπριντ ώστε να αποφύγεις κάποιον τραυματισμό. Τυπικά οι διαλειμματικές μικρών αποστάσεων περιέχουν σπριντ των 100μ, 200μ ή 400μ με το κατάλληλο χρόνο αποκατάστασης μεταξύ τους.

Η ιδέα είναι να ενισχύσεις την δύναμη και την οικονομία σου μέσα από την έκρηξη των σπριντ, κάτι που θα σε βοηθήσει τελικά στην διατήρηση του ρυθμού για περισσότερη ώρα στο μαραθώνιο ή σε έναν αγώνα μεγάλης διάρκειας.

Με τον καιρό μπορείς να αυξήσεις τα μέτρα και τις επαναλήψεις και έτσι θα βελτιώσεις την ταχύτητά σου στα 5 χιλιόμετρα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο χρόνος αποκατάστασης που θα αφήσεις μεταξύ των κομματιών καθώς όλα θα πρέπει να εκτελούνται στην ίδια ταχύτητα και ένταση.

Εάν δεν αφήσεις τον απαραίτητο χρόνο αποκατάστασης, θα πέσει η ταχύτητά σου και θα μειωθεί η ανάπτυξη δύναμης στην οποία στοχεύεις. Μπορείς είτε να περπατήσεις είτε να κάνεις χαλαρό τζόκινγκ καθώς θα ετοιμάζεσαι για το επόμενο κομμάτι, η επιλογή είναι δική σου.

Διαλειμματικές μεσαίων αποστάσεων

Οι προπονήσεις αυτές γενικά αποτελούνται από επαναλήψεις μεταξύ 400μ και 1200μ και ο ρυθμός τους πρέπει να πλησιάζει τον ρυθμό με τον οποίο τρέχεις αγωνιστικά τα 5 χιλιόμετρα. Τέτοιου είδους προπονήσεις στοχεύουν στην βελτίωση της ικανότητα του οργανισμού σου να ανακυκλώνει το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στο αίμα και της ικανότητάς σου να αντιστέκεσαι στην κούραση.

Οι μύες που έχουν κουραστεί απλά δεν αποδίδουν αποτελεσματικά, οπότε όσο περισσότερο καταφέρεις να αντέξεις έναν συγκεκριμένο ρυθμό, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να κάνεις ένα ρεκόρ. Μεταξύ των επαναλήψεων άφησε να περάσουν τουλάχιστον 3 λεπτά μέχρι να ξεκινήσεις το επόμενο κομμάτι ώστε να επιτρέψεις στο σώμα σου να ξεκουραστεί αρκετά και να εκτελεί όλα τα κομμάτια με την ίδια ένταση και στον ίδιο χρόνο. Και εδώ όπως και πριν η διάρκεια της διαλειμματικής και το διάστημα ξεκούρασης θα καθοριστούν από το επίπεδό σου.

Διαλειμματικές μεγάλων αποστάσεων

Οι διαλειμματικες αυτές αποτελούνται από αποστάσεις των 1600μ και πάνω και πρέπει να εκτελούνται κοντά στον ρυθμό με τον οποίο τρέχεις έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων.

Αυτή κατά κύριο λόγο είναι μια προπόνηση πάνω στο γαλακτικό κατώφλι (γνωστό ως αναερόβιο κατώφλι), που σημαίνει ότι τρέχεις σε έναν ρυθμό απαιτητικό όπου το γαλακτικό ξεκινά να συσσωρεύεται στο αίμα. Πρόκειται για έναν συνεχόμενο ρυθμό που τον νιώθεις δύσκολο και κάνει την ομιλία δύσκολη.

Εάν μπορέσεις να αντέξεις αυτόν τον ρυθμό για ένα μεγάλο διάστημα, τότε αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να ανακυκλώνει το γαλακτικό οξύ. Σταδιακά αυτό θα σου επιτρέψει να τρέχεις γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.

Όμως όπως και στις άλλες διαλειμματικές προπονήσεις, είναι σημαντικό να αφήνεις ένα ικανοποιητικό διάστημα για ξεκούραση πριν ξεκινήσεις το επόμενο κομμάτι.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε