Φυσική Κατάσταση

Γιατί «κολλάει» ο μεταβολισμός μας – Ποιοί είναι οι κύριοι παράγοντες

Ο μεταβολισμός είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή μας αφού χάρη σε αυτόν και στις λειτουργίες του διαμορφώνεται ολόκληρη η σωματοδομή. Η βασική λειτουργία του μεταβολισμού είναι να μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε και κατ’επέκταση τα συστατικά αυτών σε ενέργεια. Γι’αυτό είναι και ζωτικής σημασίας οι τροφές που καταναλώνουμε να είναι προσαρμοσμένες πάνω στο πρόγραμμά μας.

Όσον αφορά τον αριθμό των θερμίδων που καίμε, τα άτομα με υψηλό ρυθμό μεταβολισμού καίνε περισσότερες ενώ τα άτομα με χαμηλότερο ρυθμό καίνε λιγότερες. Ποιό άτομο θέλει να ανήκει στην τελευταία κατηγορία; Μάλλον κανένα, γι’αυτό και όταν «κολλάει» ο μεταβολισμός είναι μία δυσάρεστη κατάσταση αφού ή δεν μπορούμε να χάσουμε εύκολα βάρος ή πέρνουμε πολύ εύκολα βάρος.

Πώς καταλαβαίνουμε όμως ότι ο μεταβολισμός μας έχει αλλάξει;

Όπως προαναφέρθηκε, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι δυσανάλογες με το βάρος που πέρνουμε ή που δεν χάνουμε, σε σχέση με τον τρόπο που συνέβαινε παλαιότερα.

Γιατί όμως μπορεί να μπει ο μεταβολισμός μας σε παύση; Ας δούμε μερικά πιθανά αίτια καθώς και τρόπους βελτίωσης.

Η έλλειψη ύπνου

Ένας καλός ύπνος είναι εξαιρετικά χρήσιμος στο να διατηρείστε καλά στην υγεία σας. Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Με την έλλειψη ύπνου μειώνεται επίσης ο μεταβολικός ρυθμός και αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε βάρος. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι το σώμα χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

Όταν μειώνετε τον καφέ

Ακριβώς όπως τα τρόφιμα, τα ροφήματα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του μεταβολισμού σας – ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Έτσι μειώνοντας τον καφέ μπορεί να επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Κάθε διαδικασία του σώματός σας βασίζεται στο νερό, έτσι ώστε όταν δεν πίνετε αρκετό μπορεί να επιβραδύνετε το μεταβολισμό και να αισθανθείτε κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αφυδατωμένοι και δεν θα έχετε ενέργεια για να κινήσετε το σώμα σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 λίτρου νερού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 35% (περίπου).

Δίαιτες

Η απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνετε υγιείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χάνετε βάρος έχει σημασία. Η μετάβαση σε μια δίαιτα εξαντλητική δεν παρέχει στο σώμα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται, επιβραδύνοντας έτσι τον μεταβολισμό σας.

Οι αυστηρές δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν στην καύση λιγότερων θερμίδων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από τις υπερβολικές θερμίδες.

Κάθεστε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

Ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας καθισμένος στον καναπέ, στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητο κατά την οδήγηση; Όταν καθόμαστε για πολλές ώρες, ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί τόσο σωστά όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Annals of Internal Medicine. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσετε την καύση των λιπών και των σακχάρων είναι να αναζητήσετε ευρηματικούς τρόπους ώστε να περπατάτε ακόμα και στο γραφείο. Ασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, για παράδειγμα, περπατώντας κάθε 1 ώρα για μερικά λεπτά ώστε να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας.

Δεν ασκείστε όσο χρειάζεται

Το σώμα χρειάζεται την ενέργεια για να εκτελεί καθήκοντα όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Αν το συνδυάζετε και με ένα καλό γεύμα, θα χρειαστεί να επιδίδεστε σε φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση για να βεβαιωθείτε ότι ο μεταβολισμός σας δεν επιβραδύνεται ποτέ.

Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για να ασκηθείτε ώστε να επωφεληθείτε περισσότερο αλλά  και να έχετε άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκείστε παραπάνω από όσο πρέπει

Το σώμα όταν κουράζεται παραπάνω από όσο πρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει την τάση να αποθηκεύει παραπάνω ενέργεια, δηλαδή τα τρόφιμα που καταναλώνονται, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη σκληρή αυτή κατάσταση. Επίσης όταν δουλεύουν οι μύες του σώματος μας σε δυνατούς ρυθμούς, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν τραυματισμούς κατακρατούν νερό, με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε