Φυσική Κατάσταση

Πώς μπορείτε να ασκηθείτε έξω στο κρύο;

Πώς μπορείτε να ασκηθείτε έξω στο κρύο;

Σε μια μικρή μελέτη με 11 ενήλικες ελαφρά υπέρβαρους αλλά σε καλή γενική υγεία εθελοντές, βρέθηκε ότι η οξείδωση των λιπιδίων (ο τεχνικός όρος για την καύση λίπους) αυξήθηκε κατά τρεις φορές περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ψυχρό περιβάλλον μηδέν βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με ένα “κανονικό” περιβάλλον 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια σειρά τυπικών ασκήσεων σε πρόγραμμα υψηλής έντασης (γνωστό και ως προπόνηση με διαστήματα υψηλής έντασης – HIIT), σε κάθε θερμοκρασία:

  • δέκα σπριντ ποδηλασίας 1 λεπτού με 90% δυσκολία, ακολουθούμενη από
  • περίοδο ανάκαμψης 90” στο 30% δυσκολία και
  • μια περίοδο ηρεμίας στο τέλος και των δύο συνεδριών

«Αυτή είναι η πρώτη γνωστή μελέτη για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ψυχρότερων θερμοκρασιών περιβάλλοντος στον οξύ μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της υψηλής έντασης ασκήσεων, καθώς και του μεταγευματικού μεταβολισμού την επόμενη μέρα«, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Laurentian του Καναδά.

«Παρατηρήσαμε ότι η άσκηση υψηλής έντασης σε ένα ψυχρό περιβάλλον αλλάζει τον οξύ μεταβολισμό σε σύγκριση με ένα θερμο-ουδέτερο περιβάλλον. Ωστόσο, το κρύο περιβάλλον ήταν λιγότερο ευνοϊκό για τις μεταγευματικές μεταβολικές αποκρίσεις την επόμενη μέρα».

Πώς έγινε η έρευνα

Όταν το σώμα μας δραστηριοποιείται, είναι σε θέση να επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά και τα λιπίδια στο αίμα. Για να ελέγξουν την επίδραση της θερμοκρασίας στους εθελοντές, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία του δέρματος, τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την ποσότητα οξυγόνου που παρέχεται στους μυς του τετρακέφαλου.

Το επόμενο πρωί, μετά από πρωινό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πήραν δείγματα αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων, ώστε να υπολογίσουν εκ νέου τα ποσοστά οξείδωσης των λιπιδίων και για να δουν αν τα οφέλη της προηγούμενης νύχτας είχαν διατηρηθεί.

Διαπίστωσαν ότι αν και η άσκηση στο κρύο αύξησε την οξείδωση των λιπιδίων κατά 358% αμέσως μετά, δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά μετά το πρωινό το επόμενο πρωί (μεταγευματική περίοδος).

Μάλιστα, η γλυκαιμική ανταπόκριση (η αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα) ήταν καλύτερη μετά την άσκηση στο θερμο-ουδέτερο περιβάλλον, όσον αφορά τις μετρήσεις μετά το πρωινό.

«Αν και υπάρχουν ισχυρά οφέλη κατά τη διάρκεια ασκήσεων HIIE σε κρύο περιβάλλον, οι μεταγευματικές μεταβολικές αποκρίσεις είναι λιγότερο ευνοϊκές όταν η ΗΙΙΕ πραγματοποιείται με οξεία έκθεση στο κρύο», καταλήγουν οι ερευνητές.

Περιορισμοί της έρευνας

Με τόσο λίγους εθελοντές και λίγες συνεδρίες HIIE, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από την εν λόγω μελέτη. Αλλά είναι ένα ενδιαφέρον σημείο εκκίνησης για να δούμε πώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την καύση λίπους κατά τη διάρκεια ασκήσεων απότομης σωματικής εντατικής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση HIIE είναι πολύ αποτελεσματική στην καύση λίπους. Υπάρχει επίσης μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού του σώματος μετά την άσκηση και του πόσο ζεστό ή κρύο είναι το περιβάλλον. Αυτή η νέα μελέτη συνδυάζει αυτούς τους δύο τομείς έρευνας για να αναζητήσει περαιτέρω συσχετίσεις.

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την μείωση του κινδύνου για διαβήτη, ηπατικές παθήσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλων προβλημάτων υγείας. Έτσι, όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το τι συνιστά μια αποτελεσματική, ευεργετική άσκηση και τι όχι, τόσο το καλύτερο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε