Φυσική Κατάσταση

Σωματική άσκηση και κιρσοί κάτω άκρων

Η καθημερινή σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας μας.

 Παρόλα αυτά γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία για το αν πρέπει να ασκούνται συστηματικά ασθενείς πάσχοντες από αυτό που ο πολύς κόσμος ονομάζει φλεβίτιδα, δηλαδή τη φλεβική ανεπάρκεια και τους αντιαισθητικούς και δυνητικά επικίνδυνους κιρσούς των κάτω άκρων.

«Η απάντηση είναι μία, δε χωράει καμία απολύτως αμφισβήτηση και είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού όχι μόνο δεν απαγορεύεται η άσκηση για τους ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αλλά το κατάλληλο είδος γυμναστικής μπορεί να επιφέρει σημαντική εξασθένιση των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης- Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General

«Οτιδήποτε  αυξάνει τη μυϊκή σύσπαση, ιδιαίτερα των μυών της γαστροκνημίας, παίζει ενισχυτικό ρόλο στη βελτίωση της φλεβικής αιματικής ροής επιδρώντας ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στην παλινδρόμηση του αίματος με άμεση συνέπεια εκτός των άλλων τη μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων καθώς και του αισθήματος καύσου που αυτό προκαλεί» προσθέτει ο κ. Ξηρομερίτης.

Στο διά ταύτα λοιπόν, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση αποτελούν ιδανικές επιλογές γυμναστικής αφού συνεισφέρουν σε όλα τα προαναφερθέντα, χωρίς ταυτόχρονα να ασκείται υπέρμετρη πίεση στα κάτω άκρα.

Αντιθέτως, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ασκήσεις υψηλής έντασης που επιπλέον αυξάνουν και την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η υπερβολική άρση βαρών, ασκήσεις έντονης σύσπασης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, επιβαρύνουν σε βάθος χρόνου τη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας.

Επίσης, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι σπορ που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη υπερβολική ορθοστασία σε καθημερινή βάση.

«Αν επιθυμεί κανείς να συμβουλεύσει ασθενείς πάσχοντες από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς που θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, παρότι εκείνο επιβαρύνει σε βάθος χρόνου τη φλεβική κυκλοφορία των ποδιών τους, είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι καλές πρακτικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας», τονίζει ο κ. Ξηρομερίτης.

Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα και ο τακτικός έλεγχος των άκρων με φλεβική ανεπάρκεια από τον θεράποντα ιατρό, είναι τεράστιας σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του φλεβικού μας συστήματος.

Οι πάσχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η άθληση δε λύνει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, αλλά ανακουφίζει απλά από την ενοχλητική τις περισσότερες φορές συμπτωματολογία και πιθανόν καθυστερεί τη δεδομένη επιβαρυντική εξέλιξη της πάθησης.

Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος στις μέρες μας είναι εύκολη, ανώδυνη και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ενημερωθείτε άμεσα και υπεύθυνα από τον Αγγειοχειρουργό σας για τη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με το Ενδοφλέβιο Laser.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε