Φυσική Κατάσταση

Γιατί όταν κάνουμε γυμναστική μας «κόβεται» η όρεξη;

Σας συμβαίνει και εσάς να μετράτε τα λεπτά αντίστροφα μέχρι να κάνετε γυμναστική γιατί δεν αντέχετε άλλο την πείνα; Ενώ με το που ξεκινήσετε την άσκηση αλλά και για ώρα αφού τελειώσετε ξεχνάτε ότι έχετε στομάχι; η μειωμένη πείνα μετά τη γυμναστική είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο.Ένας ακόμη λόγος που η γυμναστική μας βοηθάει στην απώλεια βάρους!

Ας δούμε με βάσει επιστημονικά δεδομένα γιατί συμβαίνει αυτό

Γιατί η γυμναστική μειώνει την όρεξη για φαγητό

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν αισθάνεστε πείνα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το αίμα σας πηγαίνει από το στομάχι σας στους μυς που δουλεύουν. Γι’ αυτό όταν κάνετε γυμναστική είναι δύσκολο να χωνέψετε  ή μπορεί να νιώθετε ναυτία.

Επίσης, η γυμναστική επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology βρήκε ότι μία ώρα τρεξίματος μείωσε την γκρελίνη (την ορμόνη που ανοίγει την όρεξη για φαγητό) και αύξησε το πεπτίδιο ΥΥ (ορμόνη του εντέρου που μειώνει την όρεξη για φαγητό). Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης διάρκειας 90 λεπτών επίσης μείωσε την γκρελίνη, αλλά δεν επηρέασε το πεπτίδιο ΥΥ, γεγονός που δείχνει ότι το είδος της άσκησης επίσης είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη για φαγητό μετά την προπόνηση.

Η ένταση της άσκησης είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Endocrinology βρήκε ότι το έντονο τρέξιμο για μικρότερη διάρκεια (36 λεπτά με 75% ανώτερο καρδιακό ρυθμό) επηρέασε περισσότερο τα επίπεδα γκρελίνης συγκριτικά με το πιο ήπιο τρέξιμο για περισσότερη ώρα (55 λεπτά με 50% ανώτερο καρδιακό ρυθμό).

Η θερμοκρασία φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο, αφού όταν γυμνάζεστε έντονα για αρκετή ώρα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σας και κατ’ επέκταση δε νιώθετε πεινασμένοι.

Η όρεξή σας για φαγητό συνήθως παραμένει περιορισμένη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής μας, ωστόσο το για πόσο θα μείνει έτσι επηρεάζεται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Συνήθως οι άνθρωποι δεν νιώθουν πείνα μέχρι το σώμα τους να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Η σύντομη και ήπια άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα πείνας, αλλά όχι τόσο όσο η έντονη και για περισσότερη ώρα άσκηση. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή η διάρκεια και η ένταση της προπόνησης δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές στις ορμόνες και το αίμα.

Η σημασία της σωστής διατροφής μετά την προπόνηση

Ακόμη κι αν ο fitness στόχος σας περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε σωστά τον οργανισμό σας μετά την άσκηση. Επιλέγοντας λάθος τροφές μετά τη γυμναστική, δεν θα αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χάσατε , ενώ αν παραλείψετε το φαγητό μετά την προπόνηση, είναι πιθανό να νιώσετε έντονη πείνα αργότερα και να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.Έτσι, χρειάζεστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση.

Το γεύμα σας θα πρέπει να είναι 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση και να περιέχει πρωτεΐνη για μυϊκή αποκατάσταση και υδατάνθρακες για αναπλήρωση του γλυκογόνου. Το γλυκογόνο είναι μια μορφή υδατανθράκων την οποία ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί ως καύσιμο στις έντονες προπονήσεις.

Ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, το καστανό ρύζι με τόνο, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε