Φυσική Κατάσταση

Lockdown: Ποιές είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν δεν βγαίνουμε έξω;

Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία σου. Έχεις αναρωτηθεί τι συμβαίνει στο σώμα σου όλο αυτό τον καιρό που οι έξοδοι έχουν περιοριστεί;

Ίσως να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχολογία μας και στο πώς διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση. Και πράγματι, το στρες και η ανησυχία να μη μεταδόσεις ή να μη ασθενήσεις με COVID-19 είναι fact. Όλες λοιπόν αυτές οι σκέψεις που συσσωρεύονται μέσα σου, έχουν αντίκτυπο και στο έξω σου. Το σώμα σου επηρεάζεται από την αλλαγή της ρουτίνας σου, όσο και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι. Μπορεί η πρώτη εβδομάδα να ήταν αρκετά cozy και  να χρειαζόσουν ένα break από την πραγματικότητα. Όσο περνούν όμως οι μέρες, τα αποτελέσματα είναι πιο φανερά.

Νιώθεις συνεχώς πεσμένος και πιασμένος

Το να μένεις στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και από επιλογή σου, σου δημιουργεί άγχος και αρνητικές σκέψεις. Και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε επιπτώσεις στην ενέργεια σου. Αν είχες το μισάωρο περπάτημα μέχρι τη δουλειά σου καθημερινά και τώρα η άσκηση σου περιλαμβάνει σαλόνι-γραφείο, είναι λογικό οι μύες σου να έχουν βγει από τη ρουτίνα τους. Ακόμη και λίγο περπάτημα έξω καθημερινά και με ασφάλεια, μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα ενεργητικότητας σου ενώ η παραμονή στο σπίτι, το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με μία έρευνα.

Περνάς περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές

Είναι φυσικό και επόμενο όταν περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, να στραφείς στα gadget σου. Όταν κάνεις ένα break από τη δουλειά, όταν θέλεις να δεις κάποια συνταγή, όταν βλέπεις Netflix. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλη τη μέρα. Αυτή η χρήση μπορεί να φαίνεται αθώα αρχικά, αλλά στην πορεία αυτό επηρεάζει το πως νιώθεις σε μεγάλο βαθμό. Άγχος, εμμονή με το feed ορισμένων ατόμων και συνεχής απόσπαση. Ο φαύλος κύκλος αυτός σε απορροφά από άλλες δραστηριότητες που θα ωφελούσαν την υγεία σου- ένας περίπατος στη φύση ή έμφαση σε κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ο ύπνος σου διαταράσσεται

Το άγχος και ο αρνητισμός που μπορεί αν νιώθεις, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τον ύπνο σου, σύμφωνα με μία έρευνα. Ακόμα και αν νιώθεις εντάξει όμως, η έλλειψη του χρόνου που θα περνούσες ιδανικά έξω, μπορεί να ταράξει τις συνθήκες ύπνου σου. Μπορεί να ξυπνάς μέσα στο βράδυ συχνότερα ή να έχεις περίεργα όνειρα.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D μειώνονται

Όπως γνωρίζεις ήδη, παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση μας στον ήλιο. Ανόμως αυτή την περίοδο δεν βγαίνεις καθόλου από το σπίτι, αυτό το “συστατικό” λείπει, αν δεν έχεις προσαρμόσει και τη διατροφή σου. Όσο το σώμα σου κάθεται και οι μύες σου δεν ενεργοποιούνται έστω και για λίγο στο εξωτερικό περιβάλλον, συνηθίζεις σε αυτό. Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να οδηγήσει στην υψηλή πίεση του αίματος, στο διαβήτη ή ακόμα και στην οστεοπόρωση.

Το βάρος σου περνά από διακυμάνσεις

Η  διατροφή σου μπορεί να πέσει επίσης  “θύμα” αυτής της νέας καθημερινότητας. Αν δεν είχες χρόνο να μαγειρεύεις , ίσως τον βρήκες τώρα. Ή το αντίθετο. Μπορεί αν μην προλαβαίνεις με τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά και τη τηλεργασία. Μπορεί επίσης να είσαι σε αναστολή και να έχεις άπλετο χρόνο. Και τα δύο όμως μπορεί να σημαίνουν πως τρως έχεις βγει εκτός προγράμματος και αυτό να προκαλεί αλλαγές στο βάρος σου.

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα γίνεται πιο ευαίσθητο

Η μοναξιά, το στρες και η κακή διάθεση συνδέονται με τον κίνδυνο του να αναπτύξεις ευκολότερα ασθένειες, ορισμένες φορές. Όσο μένεις σπίτι συνηθίζεις σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα όταν βγεις ξανά στην πραγματικότητα με τους παλιούς σου ρυθμούς να είσαι πιο ευαίσθητος σε μικρόβια.

Τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά;

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας και προσέχοντας την ασφάλεια σου αλλά και των γύρω σου, βγες για ένα περίπατο. Στο πάρκο, στο κοντινό φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ. Κάνε δουλειές στο σπίτι. Κάνε online γυμναστική. Το σπίτι σε βοηθά να σκεφτείς, να ηρεμήσεις αλλά το εξωτερικό περιβάλλον, οι ηλιόλουστες μέρες και η ενεργοποίηση των μυών σου για κάποια λεπτά της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε