Διατροφή

«Αντικαρκινικές βιταμίνες»: Πώς επηρεάζουν την έκφραση της πρωτεΐνης p53;

«Αντικαρκινικές βιταμίνες»: Πώς επηρεάζουν την έκφραση της πρωτεΐνης p53;

Ακολουθώντας τις αρχές της μεσογειακής – ισορροπημένης διατροφής, στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός υγιούς πληθυσμού συμπεριλαμβάνονται δημητριακά ολικής άλεσης, λευκά και κόκκινα κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, σπόροι, ξηροί καρποί κ.ο.κ.

Γίνεται συχνά μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα οφέλη κάποιων τροφίμων στη γενική υγεία, ενώ συνηθισμένες είναι οι συζητήσεις για τα «αντικαρκινικά τρόφιμα» και τη σημασία τους στην πρόληψη του καρκίνου.

Εξετάζοντας την επίδραση κάποιων δημοφιλών τροφών σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, παρατηρήθηκε πως ένα ευρέως γνωστό γονίδιο, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη p53, η οποία ενεργοποιείται από μηνύματα που προκαλούν κυτταρικό stress (π.χ. αλλοιώσεις του DNA, υποξία, ανοξία κ.α.) και κακοήθη εξαλλαγή, επηρεάζεται από ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά τροφίμων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η «ζημιά», τόσο περισσότερο δραστηριοποιείται το γονίδιο, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ορίζουν τα επίπεδα του p53 ως δείκτη κινδύνου, όσον αφορά την καταστροφή του DNA“, αναφέρει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης- Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος -Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Επίδραση της βιταμίνης C

Μία θρεπτική ουσία που μπορεί να επηρεάσει το γονίδιο p53 είναι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ).

Η ικανότητα να ενεργοποιείται το γονίδιο σε καρκινικά κύτταρα αποδεικνύεται σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου.

Πολλά καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν και το απενεργοποιούν, με αποτέλεσμα να διαφύγουν το θάνατο και να συνεχίζουν τον πολλαπλασιασμό μέχρι την επίτευξη δημιουργίας όγκου.

Η ικανότητα ενεργοποίησης της p53 σε αυτά τα κύτταρα, μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό τους, ή ακόμη και να οδηγήσει στην απόπτωση τους.

Η βιταμίνη C είναι σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα της p53 στα καρκινικά κύτταρα του παχέως εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011.

Επιπλέον η μελέτη αυτή έδειξε ότι, χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας με σισπλατίνη, προάγοντας τα επίπεδα καρκινικών κυττάρων που θα καταστραφούν, συγκριτικά με τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας με αποκλειστική χρήση του φαρμάκου (σισπλατίνη).

Να τονιστεί ότι χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

Επίδραση της βιταμίνης D

Ένα ακόμα θρεπτικό συστατικό που επιδρά στην p53 είναι η βιταμίνη D.

Παρόμοια με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει, μέσω της ενεργοποίησης της p53, την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Investigative Ophthalmology & Visual Science το 2003, δείχνει ότι θεραπευτικό σχήμα με βιταμίνη D για καρκίνο ρετινοβλαστώματος κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης p53 και άλλων ογκοκατασταλτικών πρωτεϊνών μέσα στα καρκινικά κύτταρα.

Η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για τον έλεγχο ορισμένων τύπων καρκίνου, λόγω αυτής της ικανότητάς.

Και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

Επίδραση του σεληνίου  (Se)

Ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο με επίδραση στην p53 είναι το σελήνιο.

Συγκεκριμένα, το σελήνιο που περιέχει η πρωτεΐνη SeMet μπορεί να ενεργοποιήσει την p53 ως απάντηση σε γενετική βλάβη, βοηθώντας το κύτταρο να επισκευάσει το DNA του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Anticancer Research το 2006.

Το σελήνιο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου, αφού συμβάλει στην καταπολέμηση της συσσώρευσης των γενετικών μεταλλάξεων που είναι υπαίτιες για την ανάπτυξη του.

Η χρήση του σεληνίου στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου είναι θέμα πολλών κλινικών δοκιμών τις τελευταίες δεκαετίες”, τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης.

Και στην περίπτωση του σεληνίου, χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

Να θυμάστε πως ακολουθώντας τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης – «έξυπνης» διατροφής (γιατί η μαγεία της διατροφής βρίσκεται στην συνέργεια όλων των θρεπτικών συστατικών), διατηρώντας πάντα υγιές σωματικό βάρος και σε συνδυασμό με ελαφριά σωματική άσκηση κάνετε στον εαυτό σας το μεγαλύτερο δώρο.

Απαλλαγείτε από τη μονοτονία του καναπέ και την ευκολία του έτοιμου φαγητού και αξιοποιείστε όσα η γη μας έχει δώσει απλόχερα. 

Πάντοτε να εμπιστεύεστε Κλινικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για οποιαδήποτε διατροφική παρέμβαση”, καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού