Διατροφή

Tελικά η πατάτα παχαίνει; Οι λόγοι που πρέπει να αποδαιμονοποιθεί

Tελικά η πατάτα παχαίνει; Οι λόγοι που πρέπει να αποδαιμονοποιθεί

Είναι το λαχανικό που έχει δαιμονοποιηθεί όσο κανένα άλλο λόγω του ότι θεωρείται ανθυγιεινό και «παχαίνει». Η αγαπημένη όμως μικρών και μεγάλων πατάτα εάν καταναλωθεί σωστά μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας

Πατάτα λαχανικό: Οι πατάτες έχουν δαιμονοποιηθεί, κυρίως επειδή η αγαπημένη συνήθεια πολλών να τις τρώνε τηγανιτές, τις καθιστά ιδιαίτερα θερμιδογόνες, αλλά και ένοχες για την πρόκληση άλλων προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση.  Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία μας, αρκεί να προσέχουμε τον τρόπο που τις μαγειρεύουμε.

Ανακαλύψτε παρακάτω έξι διατροφικά οφέλη που μας δίνουν οι πατάτες.

Βιταμίνη C

Αν και παραδοσιακά πιστεύουμε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, μια μικρή πατάτα βάρους  150 γραμμαρίων παρέχει πάνω από το 15% της συνιστόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τον οργανισμό μας καθώς  θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 βοηθά πάνω από 100 ένζυμα στο σώμα να λειτουργούν σωστά, επιτρέποντάς τους να διασπάσουν τις πρωτεΐνες – μια διαδικασία- κλειδί για την καλή λειτουργία των νεύρων. Γι’αυτό άλλωστε τα καλά επίπεδα της Β6 συνδέονται με την καλή ψυχική υγεία. Μια μικρή πατάτα περέχει σχεδόν το 1/4 της συνιστόμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Κάλιο

Οι πατάτες περιέχουν άφθονο  κάλιο   Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων.  Οι ψητές πατάτες στο φούρνο ή στα κάρβουνα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κάλιου από τις βραστές ή τον πουρέ πατάτας. Αυτό συμβαίνει διότι με τη διαδικασία βρασμού, οι κομμένες πατάτες μπορούν να χάσουν εώς και το μισό κάλιο στο νερό.  Όταν η πατάτα βράζεται με την φλούδα της διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης C, των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και του καλίου της.

Χολίνη

Οι πατάτες έρχονται δεύτερες στην κατάταξη των τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα χολίνης, μετά τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το κρέας και η σόγια. Η χολίνη είναι μια μικρή ένωση που προσκολλάται στο λίπος για την παραγωγή φωσφολιπιδίων, τα δομικά στοιχεία των κυτταρικών τοιχωμάτων, καθώς και τον νευροδιαβιβαστή της  ακετυλοχολίνης  που ρυθμίζει  την συστολή των μυών και  τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Ωφέλιμες για το στομάχι

Αν αφήσουμε τις πατάτες να κρυώσουν πριν τις καταναλώσουμε, επιτρέπουμε τη δημιουργία του ανθεκτικού αμύλου. Αυτό το υγιές άμυλο βοηθά το σώμα μας με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της δράσης του ως πρεβιοτικού, τα οποία συμβάλλουν σε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Επίσης φαίνεται ότι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού.

Φυσικά χωρίς γλουτένη

Η πατάτα δεν περιέχει γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλωθεί από όσους έχουν κοιλιοκάκη αποτελώντας μια νόστιμη εναλλακτική λύση για τα φαγητά που μπορούν να καταναλώσουν. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω υψηλών θερμιδών, όμως στην πραγματικότητα μια βρασμένη πατάτα περιέχει μόλις 130 θερμίδες, λιγότερες από μια μπανάνα ίδιου μεγέθους. Όμως βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος και πώς τις συνοδεύουμε. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τις θερμίδες χαμηλά είναι ο βρασμός και το μαγείρεμα στον ατμό. Φυσικά, εάν τις ανακατέψουμε με βούτυρο, οι θερμίδες θα αυξηθούν. Ο πιο ανθυγιεινός τρόπος δε να τις καταναλώσουμε είναι σε μορφή τσιπς.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού