Διατροφή

Δημητριακά: Τελικά είναι υγιεινά ή ανθυγιεινά;

Δημητριακά: Τελικά είναι υγιεινά ή ανθυγιεινά;

Τα δημητριακά πρωινού είναι αγαπημένη συνήθεια σε πολλά νοικοκυριά. Είναι όμως μια υγιής ή ανθυγιεινή επιλογή;

Λοιπόν εξαρτάται.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσετε δημητριακά, είτε με γάλα, σμούθι λαχανικών ή γιαούρτια. Επίσης, μερικά παρασκευάζονται με καλαμπόκι, ενώ άλλα με ρύζι ή πλιγούρι βρώμης. Μερικά από αυτά έχουν ακόμη μια εμπορική έκδοση σοκολάτας και πολλά άλλα συστατικά.

Σύμφωνα με ορισμένους οργανισμούς, τα δημητριακά όπως η βρώμη, το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυσικά λίπη και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, αυτά τα δημητριακά χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες όταν η βιομηχανία τροφίμων τα υποβάλλει σε μια διαδικασία εξευγενισμού για να τα συσκευάσει. Από αυτή την άποψη, η ειδική διαφορά μεταξύ δημητριακών ολικής αλέσεως και δημητριακών σε κουτί είναι η διαδικασία παρασκευής.

Τύποι δημητριακών: Τα υγιεινά και τα ανθυγιεινά

Τα μεταποιημένα δημητριακά πρωινού προέρχονταν από το χορτοφαγικό κίνημα του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα. (Τουλάχιστον σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de Argentina..) Η παραγωγή είναι αρκετά μεγάλη στις μέρες μας και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτά.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για δημητριακά πρωινού, όπως:

  • Οι νιφάδες είναι το αποτέλεσμα εξευγενισμένων αλεύρων και περιέχουν αλάτι, ζάχαρη, βύνη και άλλα πρόσθετα συστατικά. Συνήθως εμπλουτίζονται με βιταμίνες και μέταλλα για να το αντισταθμίσουν.
  • Το σκάσιμο σαν ποπ κορν είναι το αποτέλεσμα της προσθήκης πεπιεσμένου αέρα στους διάφορους κόκκους. Αυτά τα δημητριακά είναι ελαφριά και τραγανά σε σύγκριση με άλλα.
  • Ολόκληροι κόκκοι και πλούσιοι σε φυτικές ίνες είναι εκείνοι που παρασκευάζονται με ολικής αλέσεως συστατικά.
  • Ο τύπος μούσλι είναι ένα μείγμα δημητριακών όπως βρώμη, ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, μήλο, μπανάνα και καρύδα.
  • Το κουάκερ είναι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης και μπορεί να περιέχει άλλα συστατικά.

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα σημαντικό πρωινό για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Είναι υγιές ή ανθυγιεινό να τρώτε δημητριακά πρωινού;

Σημειώθηκε ότι η κατανάλωση δημητριακών για πρωινό είναι υγιεινή μόνο εάν παρασκευάζεται από δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντίθετα, η τακτική κατανάλωση δημητριακών σε τακτά διαστήματα δεν είναι υγιεινή. Από αυτήν την άποψη, πρέπει να μάθετε να διαφοροποιείτε τι παρέχει κάθε ένα από αυτά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά από συστατικά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, ολικό σιτάρι και καστανό ρύζι παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες – οι οποίες εκπληρώνουν διάφορες λειτουργίες στο σώμα και επομένως είναι ευεργετικές.

Πολλοί άλλοι κόκκοι δεν είναι δημητριακά, όπως η κινόα και το φαγόπυρο. Αυτά είναι επίσης αρκετά θρεπτικά.

Δημητριακά σε κουτί

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα δημητριακά σε κουτί είναι συνήθως αποτέλεσμα εξευγενισμένων κόκκων. Με τη σειρά τους, έχουν άλλες ουσίες σε περίσσεια που τα μετατρέπει σε πρόχειρο φαγητό.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι εταιρείες κατασκευάζουν αυτά τα βρώσιμα προϊόντα από:

  • Επεξεργασία των κόκκων με λευκό αλεύρι
  • Στη συνέχεια, προσθέτοντας άλλα συστατικά όπως ζάχαρη, κακάο και νερό
  • Το μείγμα στη συνέχεια υποβάλλεται σε διαδικασία εξώθησης που περιλαμβάνει τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας μέσω μιας μηχανής που σχηματίζει τα δημητριακά
  • Στεγνώνουν τη ζύμη
  • Τέλος, τη διαμορφώνουν σε σχήματα – μπάλες, αστέρια, δαχτυλίδια, νιφάδες ή ορθογώνια

Όπως μπορείτε να δείτε, τα δημητριακά σε κουτί είναι επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη και δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως για πρωινό

Αυτά εξαρτώνται από τα δημητριακά που τρώτε για πρωινό. Από τη μία πλευρά, μπορείτε να φάτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης και από την άλλη, τα συσκευασμένα που αναφέρονται παραπάνω.

Κάποια δημητριακά πρωινού μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και να προωθήσουν τη γενική υγεία

Η κατανάλωση βρώμης, συμπληρωμένη με φρούτα και σπόρους, είναι μια υγιεινή επιλογή λόγω της συμβολής της με βιταμίνες, αμινοξέα και φυτικές ίνες, η οποία είναι ιδανική για το ήπαρ και την καρδιά. Επίσης, η βρώμη και άλλοι κόκκοι παρέχουν φυτικές ίνες που προωθούν την εντερική διέλευση και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Κάποια δημητριακά πρωινού παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, φολικό οξύ και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και χαλκό. Έτσι, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρέχουν υγιή λίπη και μειώνουν την κακή χοληστερόλη

Οι κόκκοι όπως το φαγόπυρο και η κινόα περιέχουν ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα. Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες (που συμβάλλουν στον κορεσμό) και διαιτητικές ίνες. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυσικά δημητριακά είναι καλύτερη επιλογή για πρωινό από τις εκλεπτυσμένες εναλλακτικές επιλογές τους.

Φυσικά, είναι καλύτερα να τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως με ελάχιστη επεξεργασία. Επιλέξτε αυτά που δεν περιέχουν υπερβολικά σάκχαρα ή πρόσθετα χημικά.

Έτσι, βεβαιωθείτε ότι τα δημητριακά σε κουτί έχουν τα ακόλουθα:

  • Από 15 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα, το μέγιστο
  • Λιγότερο από 250 mg νατρίου
  • Τουλάχιστον το 25% των ορυκτών όπως το ασβέστιο ή ο σίδηρος (δηλαδή, εμπλουτισμένο)
  • Τουλάχιστον τρία γραμμάρια ινών
  • Έως οκτώ γραμμάρια λευκής ζάχαρης
  • Λιγότερο από τρία γραμμάρια λίπους

Διαβάστε τη διατροφική επισήμανση για να επιλέξετε ένα ποιοτικό προϊόν. Μην τα χρησιμοποιείτε τακτικά εάν τα πρώτα συστατικά είναι ζάχαρη, λίπη ή εξευγενισμένα έλαια και αλεύρια.

Λοιπόν, είναι τα δημητριακά πρωινού μια υγιεινή ή ανθυγιεινή συνήθεια;

Για να προσδιορίσετε εάν ένα δημητριακό είναι υγιές ή ανθυγιεινό, πρέπει να είστε κριτικοί και να λάβετε υπόψη ότι η περιστασιακή πρόσληψη μεταποιημένων τροφίμων, είτε πρόκειται για κουτί είτε για δημητριακά ολικής αλέσεως δεν θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη βλάβη στην υγεία. Κυρίως, είναι σημαντική η συχνότητα και η ποσότητα με την οποία τρώτε.

Παρομοίως, λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα υγιεινό πρωινό, αρκεί να επιλέξετε φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, διογκωμένους κόκκους ρυζιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), κινόα, και αμάρανθος, και granola, μεταξύ άλλων.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι όλα τα γεύματα της ημέρας σας πρέπει να παρέχουν ποιοτικά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, προτιμήστε φυσικά ή ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα όσο μπορείτε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού