Διατροφή

Το παγωτό στην καλύτερη εκδοχή του – 5 συνταγές για απόλαυση χωρίς θερμίδες

Το παγωτό στην καλύτερη εκδοχή του – 5 συνταγές για απόλαυση χωρίς θερμίδες

Το παγωτό, μία καλοκαιρινή απόλαυση και όχι μόνο, είναι συνήθως ένα παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν.

Αν δεν υπάρχει γάλα, ονομάζεται γρανίτα και αποτελείται από φρούτα όπως βερίκοκο, καρπούζι, ροδάκινο, φράουλα, μούρα, κεράσια, πεπόνι, καρπούζι, λεμόνι.

Εκτός του ότι προσφέρει ενυδάτωση και γευστική ικανοποίηση με λίγες θερμίδες, συμβάλλει ακόμη στην προστασία του οργανισμού διότι περιέχει μία πληθώρα βιταμινών Α, C, D, E (α- τοκοφερόλη), K, ιχνοστοιχεία, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, όπως αναφέρει η κ. Δήμητρα Χριστοδούλου – Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Οι τελευταίες προσδίδουν ένα κόκκινο και μωβ χρώμα και βρίσκονται στο ρόδι, στα δαμάσκηνα, στα κράνα και στα κόκκινα σταφύλια.

Σπιτικές συνταγές για παγωτό χωρίς θερμίδες – από την κ. Χριστοδούλου:

  1. Παγωτό κεράσι μπανάνα: 4 μπανάνες, πολύ ώριμες, κομμένες σε φέτες και κατεψυγμένες
  • 1/2 φλιτζάνι κεράσια

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τις μπανάνες και τα κεράσια σε ένα μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Τοποθετείστε  το μείγμα στην κατάψυξη.

Μετά από δύο ώρες, μπορείτε να το απολαύσετε!

  1. Παγωτό μπανάνα:
  • 2 μπανάνες
  • 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε άλλο)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση: Κόβετε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε στην κατάψυξη να παγώσουν για δύο ώρες. Ή μέχρι να καταψυχθούν καλά.

Μόλις είναι έτοιμες, τις ρίχνετε στο multi, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε καλά, μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Σερβίρετε στα μπολ παγωτού. Αν θέλετε, μπορείτε προαιρετικά να πασπαλίσετε με τριμμένο φουντούκι και λίγο μέλι. 

  1. Παγωτό πεπόνι ή καρπούζι:
  • 500 γρ. πολτοποιημένο πεπόνι/καρπούζι
  • 500 γr. γιαούρτι
  • 125 γρ. μέλι ή 80 γρ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση: Σε μπλέντερ βάζουμε το πεπόνι ή το καρπούζι καθαρισμένο, το γιαούρτι και το μέλι. Τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν όλα μαζί, τα βάζουμε σε παγωτομηχανή ή τα παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει το μείγμα και το χτυπάμε κάθε 30΄ για 5 φορές να αφρατέψει.

  1. Παγωτό ροδάκινο:
  • 500 γρ. ροδάκινα ώριμα
  • 1 κ.σ. μέλι ή 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες.

Εκτέλεση:

  • Βάλτε στον κάδο τα ροδάκινα ( που έχετε πριν κόψει σεκομμάτια και έχετε παγώσει σε μια στρώση, με ή χωρίς τη φλούδα τους) και το μέλι και χτυπήστε 20 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε 50 δευτερόλεπτα. Αναμίξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Σερβίρετε αμέσως.
  1. Παγωτό με φρούτα του δάσους:
  • 800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml γάλα, ή γάλα καρύδας, αμυγδάλου, φουντουκιού
  • 3 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. στέβια
  • -300 γρ. κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας (πχ. φράουλες, blueberries, blackberries και raspberries)

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τα φρούτα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν.
  • Ρίχνουμε στο μπλέντερ το γιαούρτι, το γάλα, το μέλι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φρούτα, όσο το μπλέντερ είναι σε λειτουργία.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο μέλι, αν μας φαίνεται πολύ ξινό (αυτό εξαρτάται και από τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε).
  • Αν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο και ετοιμάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε για 1 ώρα περίπου στην κατάψυξη πριν το σερβίρουμε.
  • Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Ανοίγουμε κάθε 20 λεπτά περίπου και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα κόκκινα φρούτα και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.

* Τις συνταγές εμπνεύστηκε η Ματίνα Ζησιμάτου, που κάνει την πρακτική της άσκηση στο Ερρίκος Ντυνάν

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού