Διατροφή

Γλυκά: Οι παρεξηγημένοι πειρασμοί

Γλυκά: Οι παρεξηγημένοι πειρασμοί

Στη σύγχρονη Διατροφή και Διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του.

Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα της κατανάλωσης.

Τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών.

Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών”, αναφέρει η κ. Κατερίνα Χρέμου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MS, Επιστ. Συνεργάτης Τμήματος DoCare ΜΗΤΕΡΑ

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Α και Ε, καλά λιπαρά οξέα.

Μεγάλο «διατροφικό πλεονέκτημα» της σοκολάτας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά του κακάο (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να προλαμβάνουν διαφορά στάδια της φλεγμονής.

Τα οφέλη της σοκολάτας πολλαπλασιάζονται όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο.

Παστέλι

Προσφέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των θρεπτικών συστατικών του σουσαμιού και του μελιού.

Συγκεκριμένα, το παστέλι έχει αυξημένο περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 & Β3) και φυλλικό οξύ, με αποτέλεσμα να αυξάνει ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη.

Ταυτόχρονα, η διατροφική αξία του παστελιού ενισχύεται από την αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, φυτοστερόλες).

Τέλος, το παστέλι λόγω του ότι το βασικό του συστατικό είναι το σουσάμι, ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα αφού διαθέτει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων) και ασβεστίου (πρόληψη οστεοπόρωσης).

Γλυκά κουταλιού

Η υπεροχή αυτή της εναλλακτικής είναι ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι.

Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά.
Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200kcal έναντι των 600 θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού κτλ.

Επιπρόσθετα, το γλυκό του κουταλιού διατηρεί τις φυτικές ίνες από τα φρούτα σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά.

Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
Και αν παρ’ όλα αυτά, καμία από τις παραπάνω προτάσεις, σε συνδυασμό με τη κατανάλωση φρούτων, δεν σας ικανοποίει,  προτιμήστε γλυκά που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης ή που έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως είναι η στέβια ή άλλες γλυκαντικες ουσίες”, συμβουλεύει η κ. Χρέμου, προσθέτοντας:

Έτσι, θα έχετε την ίδια απόλαυση με λιγότερες θερμίδες αφού ένα κουταλάκι ζάχαρη σας δίνει 20 θερμίδες, ενώ 1 κ. γλυκού ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σας δίνει από 0 – 4 θερμίδες συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα“.

Ορισμένες μόνο ιδέες γλυκών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

  • 1 μικρό κομμάτι κέικ με φυτικές ίνες και στέβια ως συνοδευτικό στον απογευματινό σας καφέ.
  • Ζελέ φρούτων με στέβια και φυτικές ίνες ως ένα από τα μικρά γεύματα της ημέρας για να δροσιστείτε.
  • Τσιζ κέικ, μιλφέιγ ή τούρτα με στέβια.
  • Επιδόρπιο γάλακτος βανίλια περιορισμένο σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ως σνακ στο χώρο εργασίας σας.
  • Σπιτικό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με στέβια και χαμηλό σε λιπαρά ως το καλοκαιρινό σας γλύκισμα!

Η απόλαυση ενός γλυκού δεν πρέπει να μένει έξω από μία δίατροφή,  αρκεί να φερθείτε έξυπνα, εντάσσοντάς τα στο διαιτολόγιό σας με μέτρο και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές.

Η βιομηχανία τροφίμων με την εξέλιξη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να σας προσφέρει προϊόντα με συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να είστε εγκρατείς στην ποσότητα κατανάλωσης των γλυκών, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Συγκεκριμένα, εβδομαδιαία μπορείτε  να καταναλώνετε 1 γλυκό επιλογής (100γρ) ή 2 κομμάτια από τα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού