Διατροφή

Γιατί αποτυγχάνουν οι αυστηρές δίαιτες;

Γιατί αποτυγχάνουν οι αυστηρές δίαιτες;

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει μια νέα δίαιτα με ενθουσιασμό για λίγες μέρες ή εβδομάδες, για να σταματήσεις στη συνέχεια και να επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες; Φυσικά, δεν είσαι η μόνη.

Πολλοί είναι εκείνοι που αγωνίζονται να ακολουθήσουν ένα αυστηρό πλάνο διατροφής, ανεξάρτητα από το πόσο αισιόδοξοι είναι για τα πιθανά αποτελέσματα. Όμως η συχνή κατάληξη είναι η αποτυχία και υπάρχει λόγος που αυστηρές δίαιτες όπως η κετογονική, η Whole30 και άλλες, δεν λειτουργούν τελικά.

Όλα ξεκινούν από το μυαλό

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν δίαιτες για να χάσουν βάρος. Η βιολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην απώλεια βάρους και όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλό μας. Σύμφωνα με τον Stephan Guyenet, Ph.D., ο εγκέφαλός μάς έχει μια ιδέα για το ποιο είναι το ιδανικό βάρος μας. Αποφασίζει, επίσης, το ιδανικό ποσοστό σωματικού λίπους και βοηθά στη ρύθμιση και των δύο αυτών παραγόντων, στέλνοντας συγκεκριμένες ποσότητες λεπτίνης στην κυκλοφορία του αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων πείνας.

Πολλοί άνθρωποι χάνουν με επιτυχία βάρος στην αρχή μιας νέας δίαιτας, η οποία προκαλεί μείωση των επιπέδων λεπτίνης στο σώμα. Αυτό ουσιαστικά στέλνει ένα σήμα κινδύνου στον εγκέφαλό μας, που ανταποκρίνεται στέλνοντας περισσότερη λεπτίνη στο σώμα.

Η αυστηρή δίαιτα “λέει” στον εγκέφαλό μας ότι δεν παίρνουμε αρκετή τροφή και ότι πρέπει να φάμε το συντομότερο δυνατό. Έτσι, η επιθυμία για ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα αυξάνεται σε υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό, γεγονός που μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους ακόμα πιο δύσκολη από ό, τι πριν.

Η ψυχολογία παίζει ρόλο στη δίαιτα

Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων δεν αφορά μόνο τη φυσική μας κατάσταση. Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν περιορίζουμε τις θερμίδες, από τις οποίες ο εγκέφαλος και το σώμα μας πρέπει να επιβιώσουν.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι μόλις κόψεις ένα συγκεκριμένο φαγητό από τη διατροφή σου, θα το λαχταράς έντονα όλη την ημέρα; Σύμφωνα με την Psychology Today, η απαγόρευση των τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει πραγματικά την κατανάλωση αυτών των ίδιων τροφίμων σε εκείνους που κάνουν διαίτα. Πάντα θέλουμε κάτι που δεν μπορούμε να έχουμε.

Ένας άλλος ψυχολογικός λόγος που η δίαιτα είναι δύσκολη είναι ότι το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο επιβίωσης για τους περισσότερους ανθρώπους. Το φαγητό μπορεί να είναι κοινωνικό, ρομαντικό, διασκεδαστικό και ευχάριστο. Όταν τρώμε κάτι νόστιμο, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία μας επιτρέπει να νιώσουμε ευχαρίστηση.

Ο εγκέφαλός μας θυμάται αυτές τις απελευθερώσεις ντοπαμίνης και μας υπενθυμίζει αυτές τις θετικές εμπειρίες όταν βρίσκεται η ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αντιδρά το ίδιο σου το σώμα, εκκρίνοντας στο στόμα σου σίελο, και μόνο στη σκέψη ενός κομματιού κέικ σοκολάτας – παρόλο που δεν τρως πραγματικά το κέικ, ο εγκέφαλός σου ξέρει ότι θα έχει μία πολύ ωραία γεύση.

Ποιο είναι λοιπόν το κλειδί για μια δίαιτα που λειτουργεί πραγματικά;

Το κλειδί είναι η αποφυγή κάθε αυστηρής δίαιτας και η ακολούθηση μίας υγιεινής διατροφής χωρίς να περιορίζεις σημαντικές ομάδες τροφίμων και να απολαμβάνεις τα πάντα με μέτρο. Ιδανικά, σε συνεργασία με έναν διαιτολόγο, που θα δημιουργήσει ένα πλάνο πάνω στις δικές σου ανάγκες και γεύσεις.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού