Διατροφή

Πάσχα και διατροφή: Απολαύστε ελαφριά και υγιεινά

Πάσχα και διατροφή: Απολαύστε ελαφριά και υγιεινά

Υπάρχουν τρόποι να τραφείτε υγιεινά και να απολαύσετε τις ημέρες του Πάσχα, ακόμα και αν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής ή αν απλά θέλετε να προσέξετε.

Το παρακάτω survival plan θα σας βοηθήσει να περάσετε καλά, χωρίς να καταστραφεί η δίαιτά σας και  χωρίς να στερηθείτε το φαγητό και την παρέα των φίλων και της οικογένειάς σας.

Εάν ετοιμάσετε εσείς το Πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλειδί βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό.

Καταρχάς, σχεδιάστε το μενού προσεχτικά και αγοράστε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε εσείς και οι καλεσμένοι σας.

Άλλωστε, είναι βασικό να μην επιβαρύνετε ξαφνικά τον οργανισμό σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού και κορεσμένο λίπος.

Όσο λιγότερο φάτε μετά τη νηστεία, τόσο καλύτερα θα νιώθετε!

Μπορείτε να παρασκευάσετε και να σερβίρετε φαγητά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, που δεν στερούνται όμως γεύσης, αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένες εύκολες και πρακτικές συμβουλές, αναφέρει η Δήμητρα Χριστοδούλου-Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Πρωινό

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, το οποίο  θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.

Μπορείτε να πιείτε έναν φυσικό χυμό, ο οποίος θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και θα σας εφοδιάσει με πληθώρα βιταμινών.

Εναλλακτικά, μια χούφτα ξηρών καρπών θα σας καλύψει θερμιδικά μέχρι το μεσημεριανό και ταυτόχρονα θα προσλάβετε τα απαραίτητα «καλά λιπαρά».

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε ένα κουλουράκι  ή μία φέτα τσουρέκι και ένα χυμό με εσπεριδοειδή και τζίντζερ.

Μεσημεριανό

Είτε είστε στο σπίτι σας είτε είστε καλεσμένοι, δείξτε αυτοσυγκράτηση.

Τοποθετήστε στο πιάτο σας ό,τι πραγματικά σας αρέσει.

Φυσικά και θα δοκιμάσετε το κόκκινο αβγό και τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας, αλλά δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε με την ποσότητα!

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φυτικές βαφές για τα πασχαλινά αβγά για να είναι πιο υγιεινά”, σημειώνει η κ. Χριστοδούλου.

Εφόσον έχετε παρασκευάσει εσείς τα κουλουράκια ή τα τσουρέκια, μπορείτε  να ελέγξετε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήσετε  για την παρασκευή τους ελαιόλαδο ή φυτικά έλαια (ή αντικαταστήστε το 1/3 της ποσότητας με γιαούρτι), περισσότερα ασπράδια και λιγότερα ολόκληρα αυγά.

Άφθονες σαλάτες

Προετοιμάστε άφθονες σαλάτες, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Μια καλή ιδέα είναι η ταμπουλέ, που συνδυάζει άμυλο, λαχανικά και μυρωδικά και μπορεί να αποτελέσει τη γαρνιτούρα του κρέατος.

Προσθέστε την άφθονη στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό) και συμπληρώστε το υπόλοιπο μισό με κρέας και λίγο καστανό ρύζι ή πατάτες ψητές.

Στη θέση των dressings, βάλτε το παραδοσιακό τζατζίκι ή απλά αρωματικό ελαιόλαδο και λεμόνι.

Κυρίως πιάτο

Για κυρίως πιάτο προτιμήστε κατσίκι στη θέση του παραδοσιακού οβελία, διότι το κρέας του περιέχει λιγότερα λιπαρά, επομένως, λιγότερες θερμίδες!

Σε περίπτωση που δεν ψήσετε το κρέας στη σούβλα, προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο χωρίς όμως να προσθέσετε επιπλέον βούτυρο, αφού το κατσίκι έχει από μόνο του αρκετά λιπαρά.

Εάν ωστόσο δεν συνηθίζετε να έχετε στη διατροφή σας αρνί ή κατσίκι μπορείτε να επιλέξετε λευκό κρέας όπως ρολό κοτόπουλου γεμιστό με λαχανικά!

Επιλογή τυριών

Αποφύγετε εκείνη την ημέρα τα ορεκτικά και σερβίρετε στο τραπέζι τυριά με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γραβιέρα με λιγότερα λιπαρά, ανθότυρο, χλωροτύρι, μανούρι, Κατίκι, φέτα κ.ά.

Συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό, αναψυκτικά τύπου light, σόδα με λεμόνι  ή, αν προτιμάτε το αλκοόλ, επιλέξτε το λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί, που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα.

Όταν καταναλώνετε το κυρίως πιάτο, μην ξεχνάτε ότι έρχεται και το επιδόρπιο.

Επιδόρπιο

Επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό, όπως σορμπέ ή τσιζκέικ, παγωτό γιαούρτι, ή παραδοσιακό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού.

Αν, παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες φάτε λίγο παραπάνω, φροντίστε τις επόμενες  ημέρες να είστε πιο προσεχτικοί, καταναλώνοντας πολλές πολύχρωμες σαλάτες και φρούτα και άφθονο νερό“, είναι η συμβουλή της κ. Χριστοδούλου.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού