Διατροφή

Ίσως να μην το περιμένατε αλλά… αυτά τα τρόφιμα «χαλάνε» τη δίαιτά σας

Ίσως να μην το περιμένατε αλλά… αυτά τα τρόφιμα «χαλάνε» τη δίαιτά σας

Κατά την διάρκεια της δίαιτας που ακολουθείτε κάνετε μεγάλη χρήση προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, όμως η λανθασμένη αναλογία τους ίσως οδηγήσει σε μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πολλοί θεωρούν ότι οι τροφές που μπορεί να αυξήσουν το σωματικό μας βάρος είναι κυρίως τα γλυκά, τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και άλλα παρόμοια. Κι όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Οτιδήποτε προσλαμβάνουμε και είναι παραπάνω από αυτό που ο οργανισμός μας μπορεί να «κάψει», μετατρέπεται στο σώμα μας σε λίπος και αυξάνει το βάρος μας. Γι’ αυτό, όταν με το πρόσχημα του «πολύ θρεπτικού» το παρακάνουμε ακόμη και σε υγιεινά τρόφιμα, αυτά μπορεί να μας παχύνουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια, που, παρόλο που στο άκουσμά τους το μυαλό πάει κατευθείαν σε κάτι πολύ θετικό, μπορεί, όταν το παρακάνουμε, να επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθεια να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος.

Ελαιόλαδο
Αποτελεί σαφέστατα κάτι πολύ υγιεινό. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν προσέχουν πόσο προσθέτουν, είτε στο μαγείρεμα είτε στη σαλάτα. Αν αναλογιστείτε όμως ότι 1 κουτ. σούπας λάδι μας δίνει περίπου 135 θερμίδες, τότε, αν σε κάθε γεύμα βάζετε λίγο παραπάνω (ας πούμε 1 κουταλιά) και ξεφεύγει και λιγάκι στο μαγείρεμα (ας πούμε άλλη 1 κουταλιά παραπάνω), τότε μόνο από το λάδι έχετε σχεδόν 400 θερμίδες παραπάνω! Χωρίς δηλαδή να το καταλαβαίνετε, τρώτε άλλο ένα κανονικότατο γεύμα.

Παξιμάδια / κριτσίνια / κράκερς
Αποτελούν καλές επιλογές για ενδιάμεσο σνακ ή συνοδευτικό για σαλάτες και σούπες. Ωστόσο, διαθέτουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά αυτή του ψωμιού, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως «παχυντικό» τρόφιμο. Λαμβάνοντας, δε, υπ’ όψιν ότι εύκολα μπορεί να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Αποξηραμένα φρούτα – ξηροί καρποί
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Αντίστοιχα, λίγοι ξηροί καρποί (μόλις 30 γραμμάρια) μπορούν να μας δώσουν μέχρι και 200 θερμίδες! Γι’ αυτό τρία μικρά αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα ή τέσσερα κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα αντιστοιχούν θερμιδικά σε ένα μέτριο φρούτο, ενώ για τους ξηρούς καρπούς, μια μικρή χούφτα θεωρείται αρκετή, πάντα ως σνακ αντί για κάτι άλλο.

Χειροποίητες μπάρες δημητριακών
Οι μπάρες δημητριακών που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ αποτελούν στην πλειοψηφία τους επιλογές με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες ανά τεμάχιο. Ωστόσο, εάν παρασκευάσουμε στο σπίτι μπάρες δημητριακών με βρώμη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή σοκολάτα, ταχίνι ή μέλι ή επιλέξουμε αντίστοιχα προϊόντα που διατίθενται σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Smoothies φρούτων
Συχνά, ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, η επιλογή ενός smoothie από φρέσκα φρούτα φαίνεται πιο υγιεινή έναντι ενός ροφήματος καφέ. Πράγματι, τα θρεπτικά συστατικά που θα προσλάβετε είναι πολύ περισσότερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πιθανόν να ισχύει το ίδιο και για τις θερμίδες, ειδικότερα όταν στα smoothies προστίθενται, γάλα, γιαούρτι, παγωτό, γρανίτα, μέλι, σιρόπι ή άλλα συστατικά. Γενικά, προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέξτε έναν απλό ανάμεικτο φυσικό χυμό χωρίς προσθήκη άλλων υλικών.

Light τρόφιμα
Έχετε ξεκινήσει δίαιτα και σας έχει πει ο διαιτολόγος σας ή γνωρίζετε ότι θα πρέπει να προτιμάτε προϊόντα με λιγότερα λιπαρά. Στην αγωνία σας λοιπόν να χάσετε γρήγορα βάρος, δεν έχετε αφήσει ούτε μια συσκευασία με χαμηλά λιπαρά. Όταν πάλι πεινάτε, τρώτε κάτι light. Δεν φοβάστε να ξεφύγετε και λίγο στην ποσότητα, γιατί απλά αυτό που τρώτε είναι light. Αυτό όμως μπορεί να είναι και μια μεγάλη παγίδα. Το ότι ένα τυρί ή ένα γάλα ή ένα γιαούρτι είναι light ή ένα παγωτό είναι χαμηλών λιπαρών δεν σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες. Σίγουρα, τα προϊόντα αυτά έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά στη μία μερίδα. Αν όμως φάτε περισσότερες, ίσως καταλήξετε να έχετε επιβαρύνει τον οργανισμό σας με πιο πολλές θερμίδες, απ’ ό,τι αν τρώγατε ένα… λιπαρότατο σνακ.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού