Διατροφή

Χούμους: Η νηστίσιμη θρεπτική και πεντανόστιμη τροφή – Πώς μπορείτε να το συνδυάσετε

Χούμους: Η νηστίσιμη θρεπτική και πεντανόστιμη τροφή – Πώς μπορείτε να το συνδυάσετε

Το χούμους είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πλούσια θρεπτικά πιάτα, ιδανικό αν μη τι άλλο για τη περίοδο που διανύουμε, τη Σαρακοστή. Οι ενδιαφέρουσες και νόστιμες συνταγές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι
150-200 ml νερό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί. Πασπαλίζουμε µε επιπλέον κύµινο και με πάπρικα γλυκιά, λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό, περιχύνουμε µε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Με κουκουνάρι και ξύσμα λεμονιού

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα
150-200 ml νερό
2 κ.σ. κουκουνάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε ελαφρά 1 χούφτα κουκουναρόσπορους, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμόνι και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και περιχύνουμε με το αρωματικό λάδι. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Με ελιές, καπνιστή πάπρικα και φυτικό τυρί

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα
150-200 ml νερό
10 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
50 γρ. λευκό φυτικό τυρί, σε τρίμματα
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί.

Κόβουμε τις ελιές σε τέταρτα. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και από πάνω μοιράζουμε τις ελιές και το φυτικό τυρί θρυμματισμένο. Περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.

Χούμους με harissa και ψημένα ρεβίθια

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ. + 200 γρ. επιπλέον
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι
150-200 ml νερό
1 κ.γ. καυτερή πάστα harissa ή παραπάνω
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Στραγγίζουμε τα 200 γρ. ρεβίθια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό ταψί, τα περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο και 1-2 πρέζες αλάτι θαλασσινό. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με τα χέρια και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ.

Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και το αναμειγνύουμε με την καυτερή πάστα harissa ανακατεύοντας κυκλικα 3-4 φορές. Μοιράζουμε από πάνω τα ψημένα ρεβίθια, πασπαλίζουμε µε επιπλέον κύµινο αν θέλουμε, περιχύνουμε µε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού