Διατροφή

Aυτά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε αν θέλουμε να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά τους

Aυτά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε αν θέλουμε να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά τους

Η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών έχει πιο πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με τη σάρκα. Για την ακρίβεια, η περιεκτικότητα των φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα σε φυτικές ίνες μπορεί να ξεπερνά κατά 33% την αντίστοιχη χωρίς τη φλούδα.

Φυσικά, ο ακριβής αριθμός των θρεπτικών συστατικών στη φλούδα διαφέρει ανάλογα το φρούτο και το λαχανικό. Αν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα τους. Ας δούμε αναλυτικά ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε με τη φλούδα τους.

Κεράσια, σταφύλια και φρούτα του δάσους

Τα φρούτα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφλουδιστούν, η φλούδα τους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα η φλούδα των πορτοκαλιών είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό αφού έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τη σάρκα.

Ροδάκινα, δαμάσκηνα και αχλάδια

Η φλούδα των ροδάκινων, των δαμάσκηνων και των αχλαδιών είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Nutrition Research έχει αποδείξει ότι το ξεφλούδισμα του ροδάκινου οδηγεί σε απώλεια αντιοξειωδωτικών από 13% έως και 48%. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πλένετε καλά τα φρούτα και λαχανικά που δεν ξεφλουδίζετε.

Μήλα και βερίκοκα

Η φλούδα του μήλου έχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, και κερσετίνη, ένα δραστικό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές. Αν και η φλούδα του μήλου είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το μήλο είναι φρούτο που επηρέαζεται έντονα από φυτοφάρμακα. Πλύντε τα καλά πριν τα καταναλώσετε ή επιλέξτε βιολογικά μήλα.

Ντομάτα

Η φλούδα της ντομάτας έχει υψηλή συγκέντρωση του φλαβονοειδούς ναρινγενίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να δράσει ενάντια σε ορισμένες παθήσεις. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Asian Pacific Journal of Cancer Prevention έχει δείξει ότι μαγειρεύοντας με ντομάτες με τη φλούδα τους αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Ακτινίδιο και αγγούρι

Κι όμως, η φλούδα του ακτινίδιου είναι βρώσιμη. Μάλιστα, περιέχει βιταμίνη C και η κατανάλωση της σε συνδυασμό με τη σάρκα τριπλασιάζει την πρόσληψη φυτικών ινών. Δοκιμάστε να κόψετε το ακτινίδιο σε πολύ ψιλές φέτες μέχρι να συνηθίσετε τη φλούδα. Όσο για τα αγγούρια, η φλούδα τους περιέχει βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες και ποτάσιο. Πριν τα καταναλώσετε, πλύνετε και τρίψτε τα πολύ καλά.

Μελιτζάνες και κολοκύθια

Κρατήστε τη φλούδα της μελιτζάνας αν θέλετε κι άλλες φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και μαγνήσιο. Ένας ακόμη καλός λόγος για να κρατήσετε τη φλούδα της μελιτζάνας και των κολοκυθιών είναι το νερό. Τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – τα κολοκύθια 95% και η μελιτζάνα 92%. Η φλούδα αυτών  των λαχανικών περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πατάτες

Η φλούδα της πατάτας περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη C, ποτάσιο και φολικό οξύ. Αντί να πετάξετε στον κάδο σκουπιδιών αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τρίψτε τις πατάτες  πολύ καλά με μια βούρτσα μέχρι να λειανθεί η φλούδα.

Σίγουρα η φλούδα των παραπάνω φρούτων και λαχανικών έχει οφέλη για τον οργανισμό, αλλά δεν είναι το μόνο θρεπτικό μέρος του φρούτου. Αν η γεύση ή η αίσθησή της σας φαίνεται ενοχλητική, καλύτερα καταναλώστε το φρούτο ή το λαχανικό χωρίς τη φλούδα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού