Διατροφή

Βιταμίνη D – ανάγκη ή μόδα;

Βιταμίνη D – ανάγκη ή μόδα;

Μια ματιά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αρκετή για να μας πείσει για την φρενίτιδα των τελευταίων ετών γύρω από μια, άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια, βιταμίνη: την βιταμίνη D.

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως ορμόνη, ως ουσία δηλαδή που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Εκτιμάται πως επηρεάζει τη λειτουργία περισσότερων από 2000 γονιδίων.

Η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι παράγεται στον οργανισμό μας ενδογενώς με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας.

Περίπου 30 min έκθεσης (χωρίς αντιηλιακό) στον ήλιο, ιδίως του προσώπου και των χεριών, αρκούν για να παραχθεί η καθημερινή απαιτούμενη δόση βιταμίνης D.

Τo «μεσογειακό παράδοξο»

Μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι εξαιρετικά χαμηλά σε πληθυσμούς υγιών, μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε μεσογειακές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), ακόμα χαμηλότερα και από τις χώρες του Βορρά, παρά την ηλιοφάνεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το μεσογειακό παράδοξο, όπως ονομάστηκε, αποδόθηκε τόσο στη χαμηλή κατανάλωση ψαριών και τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D, όσο και στην αποφυγή του ηλίου ή την κάλυψη των μελών του σώματος με ρούχα, για λόγους ακτινοπροστασίας.

Πηγές πρόσληψης

Το 90% περίπου της πρόσληψης της βιταμίνης D εξασφαλίζεται με τη σύνθεσή της μετά από έκθεση στον ήλιο.

Μόνο το 10% προέρχεται από τη διατροφή μας.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγγα, η σαρδέλλα, το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολωμός.

Άλλες πηγές είναι τα γαλακτοκομικά (γάλα, βούτυρο), τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.

Ρόλος

Οι βασικές λειτουργίες της πολύτιμης, αυτής, βιταμίνης είναι:

  • απορρόφηση του ασβεστίου και διατήρηση της υγείας των οστών
  • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
  • ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος
  • ρύθμιση της διάθεσης
  • καλή λειτουργία πνευμόνων λόγω αντιφλεγμονώδους δράσης της
  • ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
  • ρύθμιση του σωματικού βάρους
  • διατήρηση γνωσιακών λειτουργιών, μνήμης

Τι προκαλεί η έλλειψή της;

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι έλλειψη της βιταμίνης D οδηγεί σε:

  • ραχίτιδα (στα παιδιά) και οστεοπόρωση (στους ενήλικες), κατάγματα
  • συχνές λοιμώξεις
  • κόπωση, αδυναμία, εξάντληση
  • κατάθλιψη
  • υπέρταση
  • παχυσαρκία
  • άνοια, Alzheimer

Παράγοντες μειωμένης σύνθεσης βιταμίνης D

Η μειωμένη σύνθεση της βιατμίνης D από τον οργανισμό μας συνδέεται με:

-Μειωμένη έκθεση στον ήλιο, είτε λόγω διαβίωσης σε περιοχές με μειωμένη ηλιοφάνεια, είτε λόγω ηθελημένης αποφυγής του ηλίου για λόγους πρόληψης του καρκίνου του δέρματος.

-Χρήση αντιηλιακών

-Σκούρο χρώμα δέρματος (άρα και το υπερβολικά μαυρισμένο σώμα)

-Ατμοσφαιρική ρύπανση

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Από την έλλειψη της βιταμίνης D κινδυνεύουν ιδιαίτερα:

-τα παιδιά

-οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες

-οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (που έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης)

-οι ηλικιωμένοι

Κάλυψη αναγκών σε βιταμίνη D

Η εργαστηριακή εξέταση της ολικής βιταμίνης D είναι απαραίτητη ώστε να δει κανείς τα επίπεδά της στον οργανισμό.

Εφόσον διαπιστωθεί ανεπάρκεια βιταμίνης D από τον ιατρό ή τον διατροφολόγο, θα πρέπει ο ασθενής να κατευθυνθεί προς μία σωστή επιλογή τροφίμων και τροφίμων εμπλουτισμένων με τη βιταμίνη.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη εφόσον την εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη έλλειψη βιταμίνης D συνοδεύει και κλινική συμπτωματολογία.

Η συνιστώμενη ασφαλής δόση είναι έως 4000 iu ημερησίως.

Νεότερα δεδομένα

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle (Ιανουάριος 2019) έδειξε ότι οι άνω των 70 ετών λίγο ωφελούνται από τα συμπληρώματα βιταμίνης D, κάνοντας σαφή τη σημασία εξασφάλισης υψηλών επιπέδων της βιταμίνης από νεότερες ηλικίες.

Επίσης, να επισημανθεί ότι η ασφάλεια της μακροχρόνιας χορήγησης υψηλών δόσεων βιταμίνης D δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί.

Μόδα ή ανάγκη;Αναμφισβήτητα, ο πολλαπλός ρόλος της πολύτιμης βιταμίνης D έχει αποδειχθεί και ο εργαστηριακός της έλεγχος καθίσταται απαραίτητος.

Ενημερωνόμαστε, τρεφόμαστε σωστά, κρατάμε τη βιταμίνη σε επαρκή επίπεδα.

Όμως, όπως και με καθετί που απότομα απέκτησε τεράστια προβολή από τα ΜΜΕ, κρατάμε τις κεραίες μας ανοικτές -τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και το κοινό- και θυμόμαστε: καμία ανακάλυψη δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά εργαλείο.

Η αντιμετώπιση του οργανισμού ως συνόλου είναι απαραίτητη στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ.

Η ΛΙΑΝΑ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Της Λιάνας Καλατζοπούλου MD Παθολόγος, MSc Immunology & Infection, Uni of Birmingham, UK

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού