Διατροφή

Τροφές που λανθασμένα θεωρούνται απαγορευμένες

Τροφές που λανθασμένα θεωρούνται απαγορευμένες

Μπορεί σε κάποιες τροφές να έχει «βγει το όνομα» και η κακή τους φήμη να μας αποτρέπει από το να τις καταναλώσουμε, αν όμως το ψάξουμε καλύτερα θα δούμε ότι τελικά μπορούν να μας ωφελήσουν.

Kάποιες τροφές που θεωρείται πως επιβαρύνουν την υγεία μας όχι μόνο δεν είναι βλαβερές όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά έχουν και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας ωφελήσουν σε διάφορους τομείς. Ας δούμε ποιες είναι όπως τις συγκέντρωσε το click@life.

Ζυμαρικά: είναι το… «καύσιμό» μας

Ξέρουμε όλοι ότι τα ζυμαρικά είναι επεξεργασμένα και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι, όμως, αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας και είναι απαραίτητοι για τον εγκέφαλο και το σώμα μας, προκειμένου να λειτουργούν όπως πρέπει. Θυμηθείτε μόνο πως όσο λιγότερο τα βράσετε, τόσο καλύτερα γιατί ανεβαίνει λιγότερο ο γλυκαιμικός τους δείκτης και άρα δεν προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, ενώ επίσης τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Μαύρη σοκολάτα: χορταστική και ευεργετική για τη σιλουέτα μας

Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Diabetes, η μαύρη σοκολάτα μας χαρίζει το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο, άρα και να τρώμε λιγότερο μετά την κατανάλωσή της. Στο πλαίσιο της μελέτης ερευνήθηκε η πρόσληψη θερμίδων των συμμετεχόντων μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και βρέθηκε ότι όσοι την προτιμούσαν, κατανάλωναν 17% λιγότερες θερμίδες στο επόμενό τους γεύμα, σε σχέση με αυτούς που διάλεγαν τη σοκολάτα γάλακτος.
 

Μπίρα: κι όμως, είναι θρεπτική

Η μπίρα μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά, μειώνοντας τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων κατά 30%, συν του ότι το κοιλιακό λίπος βρέθηκε λιγότερο σε αυτούς που την κατανάλωναν εντός ορίων. Ο λόγος είναι οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που συναντούμε στο αλκοολούχο αυτό ποτό, αλλά και οι βιταμίνες της.

Καρύδα: δεν είναι μόνο για τους… ναυαγούς

Σας άρεσε πάντα το άρωμά της και η μυρωδάτη γεύση της, απ’ όσο ξέρετε, όμως, περιέχει αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και είναι μια από τις εν δυνάμει βλαβερές τροφές για την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών μας. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Παρ’ όλο που η καρύδα περιέχει όντως κορεσμένα λιπαρά, περισσότερο από το 50% αυτών είναι το λαυρικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αν και αυξάνει την κακή LDL χοληστερόλη, αυξάνει ταυτόχρονα και την καλή LDL ακόμη περισσότερο, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
 

Καφές: η καφεΐνη σε σωστές δόσεις κάνει καλό

Κατά πάσα πιθανότητα, τον καφέ δεν προσπαθήσατε ποτέ να τον «κόψετε» παρ’ όλο που παλιότερα πιστεύατε ότι σας κάνει κακό. Όπως αποδεικνύεται κάνατε καλά, αφού εκτός του ότι μας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, ο καφές μπορεί να εμποδίσει και την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος.
 

Κρασί: προτιμήστε το κόκκινο

Είναι πλέον αρκετές οι μελέτες που έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, ευεργετώντας την καρδιά μας, ενώ κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά των μυών μας. Ξέρατε, όμως, ότι μπορεί να αποτρέψει το κάψιμο από τον ήλιο; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκουμε στο σταφύλι δρουν έτσι ώστε να σταματούν τη δημιουργία ενζύμων που σκοτώνουν τα κύτταρα του δέρματος. Και πάλι, βέβαια, το «μέτρον άριστον» είναι το… παν.

Ψωμί: επιλέξτε το σωστό

Εδώ και χρόνια περνάμε από φούρνο και κοιτάμε από την άλλη, αφού έχουμε ακούσει και διαβάσει αμέτρητες φορές ότι το ψωμί θα μας προσθέσει κιλά, καταναλώνοντάς το με το φαγητό μας, τη σαλάτα μας κ.λπ. Παρ’ όλο που είναι αλήθεια ότι περιέχει υδατάνθρακες, δεν είναι αυτός ο λόγος που αυξάνεται το βάρος μας. Τα πυκνής σύστασης ψωμάκια έχουν περίπου 2 με 4 φορές περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μια φέτα ψωμί, λόγω του ότι είναι συμπιεσμένα, οπότε αντί να αποφεύγετε γενικά το ψωμί, καλύτερα να βγάλετε αυτά από τη διατροφή σας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού