Υγεία

Αντιμετωπίζοντας την εφίδρωση του καλοκαιριού

Τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία  κάνει την εμφάνισή του ένα πρόβλημα που φέρνει σε δύσκολη θέση μεγάλο μέρος του πληθυσμού: η εφίδρωση. Τι ακριβώς την προκαλεί όμως και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Ο οργανισμός μας παράγει τον ιδρώτα προκειμένου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος, αφού όταν αυτός εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος αφαιρεί την υπερβολική θερμότητα δροσίζοντας το σώμα.

Ο μέσος άνθρωπος έχει εκατομμύρια ιδρωροποιούς αδένες σε όλο του το σώμα, ωστόσο οι αδένες που βρίσκονται κάτω από τις μασχάλες είναι οι πιο παραγωγικοί ενώ παράγουν παράλληλα και λιπαρά οξέα λερώνοντας τα ρούχα και δυσχεραίνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο δεν είναι ο ίδιος ο ιδρώτας που μυρίζει, αφού είναι εντελώς άοσμος, αλλά τα βακτήρια του δέρματος τα οποία μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα του ιδρώτα παράγοντας την δυσάρεστη μυρωδιά.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές πρακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση τα καυτά καλοκαιρινά μεσημέρια που πλησιάζουν.

Αποσμητικό
Η συνηθισμένη και πιο απλή λύση. Το αποσμητικό πρέπει να εφαρμόζεται σε ημερήσια βάση, ενώ καλό είναι να ελέγχετε τα συστατικά του προκειμένου να διαλέξετε το κατάλληλο που δε θα ενοχλεί το δέρμα σας. Τα αποσμητικά χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 5.000 χρόνια, αφού σύμφωνα με τους ιστορικούς οι άνθρωποι εφάρμοζαν φυσικά αρωματικά έλαια για να καλύψουν την οσμή του σώματος.

Δροσερά υφάσματα
Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του ιδρώτα παίζουν και τα υφάσματα των ρούχων. Φροντίστε λοιπόν τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες να φοράτε ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το λινό και το μετάξι, αφού απορροφούν τον ιδρώτα πριν προλάβουν τα βακτήρια να τον μεταβολίσουν. Αντίθετα, τα συνθετικά υφάσματα, όπως το νάιλον, το ρεγιόν και ο πολυεστέρας, παγιδεύουν τη θερμότητα και προκαλούν εφίδρωση.

Διατροφή
Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ παίζει μεγάλο ρόλο στην εφίδρωση.
Τα καφεϊνούχα ροφήματα, τα αλκοολούχα ποτά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και ορισμένα λαχανικά συχνά ευθύνονται για την κακοσμία του σώματος, που προέρχεται από τον ιδρώτα.

Αν παρόλα αυτά, ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ώστε να διαπιστώσετε, ότι η εφίδρωση δεν προέρχεται από κάποια ιατρική πάθηση.

 
Πηγή:  iefimerida.gr

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε