Υγεία

Νέα μελέτη: Χημική ουσία σε πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό βλάπτει το DNA

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μια χημική ουσία, που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, είναι «γονιδιοτοξικό», που σημαίνει ότι διασπά το DNA.

Η χημική ουσία βρίσκεται επίσης σε ίχνη στο καθαυτό το γλυκαντικό και το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς το γλυκαντικό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.

Το θέμα αφορά την σουκραλόζη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό.

Προηγούμενη εργασία από την ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αρκετές λιποδιαλυτές ενώσεις παράγονται στο έντερο μετά την κατάποση σουκραλόζης. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η οξική-σουκραλόζη-6 (sucralose-6-acetate).

«Η νέα μας εργασία αποδεικνύει ότι η σουκραλόζη-6-οξική είναι γονιδιοτοξική», είπε η δρ. Susan Schiffman, εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο North Carolina State University και στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Και συνέχισε:

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι ίχνη της οξικής-σουκραλόζης-6 μπορούν να βρεθούν στη σουκραλόζη εκτός ραφιού, ακόμη και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί (…) Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ένα όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονιδιοτοξικές ουσίες στα 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα (…)

Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι τα ίχνη οξικής-σουκραλόζης-6 σε ένα ημερήσιο ζαχαρούχο ρόφημα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, που παράγεται ως μεταβολίτες όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν σουκραλόζη».

Για την μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά in vitro πειραμάτων, εκθέτοντας ανθρώπινα κύτταρα αίματος σε οξική-σουκραλόζη-6 και εστίασαν στους δείκτες γονιδιοτοξικότητας:

«Εν ολίγοις, ανακαλύψαμε ότι η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γονιδιοτοξική και ότι διέλυσε αποτελεσματικά το DNA σε κύτταρα που είχαν εκτεθεί στη χημική ουσία», είπε η δρ. Schiffman.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης in vitro δοκιμές που εξέθεσαν ανθρώπινους ιστούς του εντέρου στην ουσία:

«Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου, γι’ αυτό θέλαμε να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει εκεί (…) Όταν εκθέσαμε τη σουκραλόζη και την οξική-σουκραλόζη-6 σε επιθηλιακούς ιστούς του εντέρου (τον ιστό που επενδύει το τοίχωμα του εντέρου) διαπιστώσαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν ‘διαρροή στο έντερο’.

Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό. Οι χημικές ουσίες βλάπτουν τα σημεία, όπου τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους (…) Ένα έντερο με διαρροή είναι προβληματικό, γιατί σημαίνει ότι τα πράγματα που κανονικά θα απομακρύνονταν από το σώμα με τα κόπρανα, αντίθετα, διαρρέουν από το έντερο και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη γενετική δραστηριότητα των κυττάρων του εντέρου για να δουν πώς ανταποκρίθηκαν στην παρουσία της οξικής-σουκραλόζης-6:

«Βρήκαμε ότι τα κύτταρα του εντέρου που εκτέθηκαν σε οξική-σουκραλόζη-6 είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση (…) Αυτή η εργασία εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σουκραλόζη και τους μεταβολίτες της.

Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, επειδή αυξάνονται τα στοιχεία ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγείας. Αν μη τι άλλο, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη. Είναι κάτι που πρέπει να μην τρώτε!», κατέληξε η δρ. Schiffman.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε