Υγεία

Πρωινός πονοκέφαλος: Τι τον προκαλεί; – Αναλυτικά όλες οι αιτίες

Ο πονοκέφαλος κάθε πρωί, είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να μας κάνει να δυσλειτουργούμε για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το συχνό πρόβλημα;

Το πρωί, καθώς τα τμήματα του εγκεφάλου μας αρχίζουν κι εκείνα να «ξυπνούν», είναι ακόμη ιδιαίτερα ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στους πόνους.

Επιπλέον, ο υποθάλαμος που ρυθμίζει τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς και τους κύκλους του ύπνου, ρυθμίζει επίσης και την αίσθηση του πόνου.

Ενώ κοιμόμαστε, ο υποθάλαμος μας κάνει να αντέχουμε τον πόνο, πολλές φορές δε, να μην τον καταλαβαίνουμε καν. Αυτό τον πόνο που δε νιώθαμε ενόσω κοιμόμασταν, είναι πολύ πιθανό να τον νιώσουμε το πρωί.

Ας μάθουμε αναλυτικά κάποιες από τις πιθανές αιτίες του πονοκεφάλου το πρωί:

Υπνική άπνοια

Οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι ένα συχνό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας. Τα άτομα με υπνική άπνοια παρουσιάζουν διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ η ακριβής αιτία αυτών των πονοκεφάλων δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη, συχνά αποδίδεται στο δυνατό ροχαλητό, ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας.

Αϋπνία

Τα άτομα με αϋπνία έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν πρωινούς πονοκεφάλους. Όσοι υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή ύπνου «αγωνίζονται» να αποκοιμηθούν ή να έχουν έναν μη διακοπτόμενο ύπνο.

Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού

Οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού αναπτύσσονται όταν το σώμα δεν ευθυγραμμίζεται σωστά με τους τυπικούς ρυθμούς ύπνου-εγρήγορσης, σε έναν κύκλο 24 ωρών. Το αποτέλεσμα είναι να μην κοιμάστε αρκετά – κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο όταν ξυπνάτε.

Υπερυπνία

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει πρωινούς πονοκεφάλους. Τόσο ο ύπνος χαμηλής ποιότητας όσο και ο περισσότερος ύπνος συνδέονται με πιο έντονους πονοκεφάλους όταν ξυπνάτε.

Τρίξιμο των δοντιών

Ο βρουξισμός (το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου), μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ακανόνιστο σχήμα της γνάθου, στο στρες, σε διαταραχή του ύπνου, καθώς επίσης στην κατάποση αλκοόλ ή καφέ.

Κακή στάση ύπνου

Η κακή στάση- θέση στον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση, προκαλώντας δυνητικά κακό ύπνο και πονοκεφάλους. Η επιλογή ενός υποστηρικτικού μαξιλαριού ή η αλλαγή της θέσης που κοιμάστε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της έντασης.

Ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής

Οι πονοκέφαλοι είναι επίσης παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, μερικά αναλγητικά για τους πονοκεφάλους μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αν τα πάρετε τη νύχτα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν κόψετε απότομα ένα φάρμακο που παίρνετε το βράδυ.

Μην ξεχνάτε:

Επειδή οι αιτίες των συχνών πονοκεφάλων μπορεί να είναι πολλές, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να είστε βέβαιοι για την προέλευσή τους και για να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε