Υγεία

Αναιμία: Δείτε ποια είναι τα 6 φρούτα που ενισχύουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

H αναιμία είναι μια κοινή διαταραχή του αίματος που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης ή την αλλοίωση της αιμοσφαιρίνης.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία περιέχει σίδηρο. Ο κύριος ρόλος της είναι να δεσμεύει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα και στη συνέχεια να το απελευθερώνει στους ιστούς.

Ο σίδηρος, ως μέρος της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει στην πρόσδεση του οξυγόνου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Στη συνέχεια, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα (παράγεται ως άχρηστο προϊόν της αναπνοής) στους πνεύμονες για να αποβληθεί με την εκπνοή.

Όταν η αιμοσφαιρίνη είναι μειωμένη, το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συνολική υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή, μόνο όμως αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Η αναιμία προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, η απορρόφηση του οποίου ενισχύεται από το ασκορβικό οξύ, τη γνωστή σε όλους βιταμίνη C.

Η προσθήκη φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πρόσληψης σιδήρου και τελικά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης.

Δείτε για ποια φρούτα γίνεται ο λόγος:

Ρόδι: Είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για το αίμα, καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Α, C και Ε. Το ασκορβικό οξύ του ροδιού αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και κατά συνέπεια την αιμοσφαιρίνη.

Μπανάνα: Είναι πλούσια σε σίδηρο και διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Περιέχει επίσης φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μήλο: Είναι καλή πηγή σιδήρου και πολλών ακόμη θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Τρώτε τουλάχιστον ένα μήλο με τη φλούδα του καθημερινά.

Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης, αλλά και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διαχείριση της μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα.

Πορτοκάλι: Ο σίδηρος δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από το σώμα χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης C. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Τρώτε τουλάχιστον ένα καθημερινά για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ροδάκινο: Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, η οποία εκτός από την απορρόφηση σιδήρου εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των προβληματικών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ροδάκινα συμβάλλουν επίσης στην απώλεια βάρους και ωφελούν την επιδερμίδα και την υγεία των ματιών.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε