Υγεία

Πόνος στο αυτί: Αίτια και συμπτώματα – Τι να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, τα συμπτώματα των λοιμώξεων του αυτιού περιλαμβάνουν πόνο, φαγούρα μέσα και γύρω από το αυτί και μερική απώλεια της ακοής.

Η συσσώρευση κυψελίδας στο αυτί μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο.

Ο πάσχων μπορεί επίσης να αισθάνεται πίεση στο εσωτερικό του αυτιού, δυσκολία στην ακοή και να εκδηλώσει πυρετό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες αν μείνουν χωρίς θεραπεία, αν όμως ο πάσχων λάβει θεραπεία, διαρκούν μερικές ημέρες.

Τα επιμένοντα συμπτώματα αφορούν κυρίως την εξωτερική ωτίτιδα (αυτί του κολυμβητή), μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου που προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες.

Η ωτίτιδα προσβάλλει ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά. Για τους ενήλικες, η εξωτερική ωτίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία πόνου στο αυτί (ωταλγία), μετά τον πόνο της άρθρωσης της γνάθου.

Η μακροχρόνια αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχιού, ξηρού στρώματος στο κανάλι του αυτιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της ακοής.

Τα μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε την κυψελίδα με μπατονέτα, καθώς μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα στο αυτί σας σπρώχνοντας το κερί πιο βαθιά.

Μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλες σταγόνες από το φαρμακείο, που μαλακώνουν το κερί και στη συνέχεια αποβάλλεται φυσικά μόνο του.

Ερεθισμός των αυτιών μπορεί επίσης να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν που έρχεται σε επαφή με το αυτί. Τέτοια είναι τα ακουστικά, σαπούνια και σαμπουάν, ακόμη και ο ιδρώτας.

Αιτία των περισσότερων μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων είναι τα κοινά βακτηρίδια χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ψευδομονάδα η αεριογόνος.

Για να αποφύγετε τις λοιμώξεις του αυτιού, φοράτε ωτασπίδες και σκουφάκι όταν κολυμπάτε και αποφεύγετε να μπαίνει σαμπουάν και σαπούνι στα αυτιά όταν κάνετε ντους.

Οι περισσότερες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με σταγόνες που θα σας συστήσει ο ωτορινολαρυγγολόγος, παυσίπονα και επάλειψη του εξωτερικού μέρους του αυτιού με κάποιο προϊόν που θα εμποδίσει την είσοδο μικροσωματιδίων στο ακουστικό κανάλι.

Εάν η μόλυνση οφείλεται σε πυώδες εξάνθημα στο εσωτερικό του αυτιού, τοποθετώντας μια ζεστή κομπρέσα πάνω στο αυτί, θα θεραπευτεί γρηγορότερα.

Εάν δεν δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων, ίσως χρειαστεί καθαρισμός του αυτιού από ΩΡΛ, ο οποίος θα ρίξει νερό στο κανάλι του αυτιού και θα απομακρύνει την κυψελίδα και τις ακαθαρσίες.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε