Υγεία

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άσθματος;

Το άσθμα είναι μία νόσος που επηρεάζει τους πνεύμονες και την αναπνοή. Μάλιστα, μεγάλη ανάλυση του 2016 είχε δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί πιθανώς να προστατεύσει από τις κρίσεις.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία λαμβάνουμε από την έκθεση στον ήλιο, μέσω της διατροφής ή από συμπληρώματα. Η βιταμίνη εμπλέκεται στην υγεία των οστών, την ανάπτυξη των μυών και το μεταβολισμό του ασβεστίου, μεταξύ άλλων.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της βιταμίνης D αυξάνεται όλο και περισσότερο καθώς διάφορες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η ενεργή μορφή της βιταμίνης μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και να ενισχύσει την παραγωγή ανοσιακών κυττάρων.

Είναι ήδη γνωστό ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας αν και δεν είναι σαφές μέσω ποιων μηχανισμών παίζει ρόλο στην πρόληψη πολλών παθήσεων.

Η βιταμίνη D εξετάζεται επίσης ως προς τη χρησιμότητά της σε διάφορες άλλες νόσους, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα και η καρδιαγγειακή νόσος.

Νέα έρευνα διερεύνησε αν η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του άσθματος και συγκεκριμένα αν μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα ή τη συχνότητα των κρίσεων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 20 διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με placebo μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 2.225 ασθενείς με άσθμα.

Αν και υπήρχε μία μελέτη που διαπίστωσε ότι η καλσιδιόλη (μία πρόδρομη μορφή της βιταμίνης D) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του άσθματος, η πλειοψηφία των ερευνών που εξετάστηκαν στην παρούσα ανάλυση δεν διαπίστωσαν οφέλη για τους ασθενείς. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της νέας αυτής ανάλυσης έρχονται σε αντίθεση με αυτά της ανάλυσης του 2016.

«Η ανάλυσή μας κατέληξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προσφέρουν οφέλη στην πρόληψη των κρίσεων ή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Προφανώς και οι δύο παραπάνω αναλύσεις είχαν διάφορους περιορισμούς οι οποίοι καθιστούν σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το ρόλο της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση του άσθματος.

Για παράδειγμα, στην πιο πρόσφατη από τις αναλύσεις δεν εξετάστηκε κανένας ασθενής με σοβαρό άσθμα, ενώ αποκλείστηκαν και οι ασθενείς με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πριν τη λήψη των συμπληρωμάτων. Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές αν τα συμπληρώματα μπορεί να ωφελήσουν τους παραπάνω ασθενείς.

Προφανώς, αν παίρνετε ήδη συμπληρώματα βιταμίνης D δεν θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη τους με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, καθώς η βιταμίνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cochrane Database of Systematic Reviews.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε