Υγεία

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα πόδια μυρίζουν σαν… ξύδι – Τι μπορείτε να κάνετε

“Τα πόδια μυρίζουν καμιά φορά σαν ξύδι, όταν ιδρώνουν πάρα πολύ και η υγρασία αλληλεπιδρά με τα βακτήρια στο δέρμα σας”, εξηγεί η ποδίατρος δρ. Joy Rowland.

“Τα βακτήρια τρέφονται από τον ιδρώτα και αυτό δημιουργεί ένα όξινο υποπροϊόν που μυρίζει σαν ξύδι”, διευκρινίζει.

Υπολογίζεται ότι τα πόδια μας έχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που τα πέλματά μας τείνουν να ιδρώνουν εύκολα και πολύ.

“Όσο περισσότερο ιδρώνουν τα πόδια σας, τόσο πιο έντονη θα είναι η μυρωδιά του ξυδιού. Επομένως, είναι σημαντικό να κρατάτε υπό έλεγχο την υπερβολική εφίδρωση”, λέει η δρ. Rowland.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα πόδια μυρίζουν σαν ξύδι

Οι ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια σας μπορεί να γίνουν υπερδραστήριοι εάν:

  • Είστε αθλητής ή ασκείστε τακτικά
  • Έχετε μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική εφίδρωση όπως ορμονική ανισορροπία, διαβήτη, νόσο του Πάρκινσον ή πάθηση του θυρεοειδούς
  • Έχετε υπεριδρωσία, μια δερματική διαταραχή όπου το σώμα ιδρώνει υπερβολικά
  • Εργάζεστε σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία ή σε εξωτερικό χώρο
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά ξυδιού στα πόδια σας

Πόδια που μυρίζουν σαν ξύδι: Τι μπορείτε να κάνετε

Η δρ. Rowland συνιστά τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

1. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά

Ξεκινήστε πλένοντας τα πόδια σας κάθε μέρα προτού φορέσετε κάλτσες ή παπούτσια. Βεβαιωθείτε ότι τα στεγνώνετε πολύ καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα, συμβουλεύει η δρ. Rowland. “Τα δάχτυλα και η καμάρα του ποδιού τείνουν να συσσωρεύουν ιδρώτα”.

2. Εφαρμόστε μια ημερήσια δόση φαρμακευτικής πούδρας ποδιών

Αυξήστε την υγιεινή των ποδιών σας με μια φαρμακευτική πούδρα ποδιών χωρίς ιατρική συνταγή. Εφαρμόστε το σε φρεσκοπλυμένα και καλά στεγνωμένα πόδια. Η πούδρα ποδιών βοηθά στην απορρόφηση της επιπλέον υγρασίας στο δέρμα σας πριν φορέσετε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας, δηλώνει η δρ. Rowland. “Απορροφώντας τον ιδρώτα σας, αποτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των βακτηρίων και της υπερβολικής υγρασίας”.

3. Δώστε βάση στις κάλτσες που φοράτε

Οι ειδικές κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία είναι αποτελεσματικές. “Οι κάλτσες από φυσικές ίνες όπως το μαλλί μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές. Αλλά να είστε προσεκτικοί με το βαμβάκι. Το βαμβάκι μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία, επομένως θα πρέπει να επιλέξετε βαμβακερές κάλτσες που λένε συγκεκριμένα ότι απορροφούν την υγρασία”, είπε η δρ. Rowland.

Και πρόσθεσε: “Οι κάλτσες από συνθετικά υλικά που απομακρύνουν την υγρασία είναι επίσης πολύ καλές. Αλλά αποφύγετε το νάιλον γιατί μπορεί να παγιδεύσει τον ιδρώτα και να προκαλέσει άσχημη μυρωδιά στα πόδια”.

4. Αλλάζετε συχνά τις κάλτσες και τα παπούτσια σας

Εάν οι κάλτσες σας γεμίζουν ιδρώτα παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μην απελπίζεστε. Η δρ. Rowland λέει: Να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες. Όταν αυτές που φοράτε νιώθετε να μουσκεύουν, αλλάξτε τις με τις στεγνές. Και αν ορισμένα παπούτσια κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν περισσότερο, μην τα φοράτε”.

Παπούτσια κατασκευασμένα από φυσικές ίνες “που αναπνέουν” όπως δέρμα και σουέτ είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αποφύγετε τα ιδρωμένα πόδια.

“Αποφύγετε τα παπούτσια που περιέχουν πολύ πλαστικό ή καουτσούκ. Τείνουν να προκαλούν υγρασία στα πόδια επειδή παγιδεύουν τον ιδρώτα μέσα στο παπούτσι”.

5. Δοκιμάστε ένα αντιιδρωτικό

Τα αντιιδρωτικά δεν είναι μόνο για τις μασχάλες. Απλώστε τα στα πόδια σας για να τα διατηρήσετε στεγνά και να μυρίζουν φρέσκα. Η δρ. Rowland λέει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που φορούν νάιλον κάλτσες ή κάλτσες συμπίεσης επειδή τείνουν να παγιδεύουν την υγρασία.

“Αφότου πλύνετε και στεγνώσετε καλά τα πόδια σας, ψεκάστε ή εφαρμόστε μια ελαφριά επίστρωση αντιιδρωτικού στα πέλματα των ποδιών σας. Αφήστε τα να στεγνώσουν και στη συνέχεια εφαρμόστε πούδρα ποδιών στην περιοχή των δακτύλων πριν φορέσετε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτετε όλες τις περιοχές των ποδιών σας που παράγουν ιδρώτα και θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με βακτήρια”.

6. Καταπολεμήστε το ξύδι με… ξύδι

Το λευκό ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια. Έτσι, εάν τα πόδια σας μυρίζουν άσχημα, η δρ. Rowland συνιστά να τα μουλιάζετε συχνά-πυκνά σε ένα μείγμα ζεστού νερού και λευκού ξιδιού για 10 έως 20 λεπτά. Προτείνει να αναμίξετε 1 έως 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι με 3-4 λίτρα νερού.

7. Απολυμάνετε τα παπούτσια σας

Εάν έχετε ένα αγαπημένο ζευγάρι παπούτσια που φοράτε συχνά, δοκιμάστε να ψεκάσετε το εσωτερικό και τους πάτους του με ένα απολυμαντικό σπρέι χωρίς συνταγή.

Ψεκάστε τα ελαφρά και αφήστε τα να καθίσουν για περίπου 24 ώρες πριν τα φορέσετε. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση του βακτηριακού φορτίου μέσα στο παπούτσι”, σημειώνει η δρ. Rowland. “Μπορεί επίσης να αποτρέψει τις μυκητιάσεις. Όλοι έχουν βακτήρια και μύκητες στο δέρμα τους. Αλλά είναι δουλειά μας να το κρατάμε υπό έλεγχο ώστε να μην αναπτύσσονται υπερβολικά”.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για πόδια που μυρίζουν σαν ξύδι

Για τους περισσότερους, οι κατάλληλες μέθοδοι αυτοφροντίδας θα είναι αρκετές. Αλλά αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, η δρ. Rowland λέει ότι ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο: “Οι ποδίατροι μπορούν να συστήσουν συνταγογραφούμενα προϊόντα που μειώνουν τον ιδρώτα και τα βακτήρια. Μπορούν επίσης να προσδιορίσουν εάν η μυρωδιά των ποδιών σαν ξύδι είναι αποτέλεσμα κάτι άλλου, ώστε να μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με τη σωστή θεραπεία”.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε