Υγεία

Τι είναι η ανδρολοχεία που πέρασε ο ηθοποιός Σταύρος Σβήγκος

Την εμπειρία του σχετικά με την πατρότητα περιέγραψε ο γνωστός ηθοποιός Σταύρος Σβήγκος, καλεσμένος στην εκπομπή «After Dark», αποκαλύπτοντας ότι πέρασε ανδρολοχεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της πρώην συζύγου του.

 «Είχα περάσει ανδρολοχεία την περίοδο της εγκυμοσύνης της πρώην συζύγου μου. Στην ανδρολοχεία έχεις κάποια συμπτώματα όπως πρήξιμο στην κοιλιά, ναυτία, μπορείς να τα πάθεις όλα. Εγώ όμως είχα κάποια, έτσι, λίγα. Μετά το είχα και σαν δικαιολογία για να τρώω ότι γουστάρω!», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο πρωταγωνιστής της σειράς «Έρωτας Φυγάς», αυτό τού συνέβη καθώς βρισκόταν πολύ κοντά στη σύζυγό του εκείνη την περίοδο.

«Είσαι πολύ κοντά στην σύντροφο σου και αρχίζεις να νιώθεις ό,τι νιώθει και αυτή, χωρίς όμως να το επιλέγεις. Έρχεται. Είναι όπως αν κλειστούμε αυτή τη στιγμή οι τρεις μας σε ένα δωμάτιο για εννιά μήνες, θα επηρεαστούν οι συμπεριφορές μας και θα βιώνουμε πράγματα κοινά. Οπότε όλο αυτό ψυχολογικά και υποσυνείδητα αρχίζει να σου κάνει διάφορα παιχνίδια. Εγώ ήμουν πολύ κοντά στην Ελένη, οπότε άρχισα και εγώ να έχω τέτοια πράγματα. Η Ελένη μού το είπε ουσιαστικά», αποκάλυψε ο 37χρονος ηθοποιός.

Τι είναι η ανδρολοχεία

Η ανδρολοχεία γνωστή και ως «σύνδρομο Κουβάντε» (Couvade Syndrome), είναι μια πάθηση, κατά την οποία ο ασθενής (συνήθως άνδρας) βιώνει μερικά ή ακόμα και όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που βιώνει η σύντροφός του.

Εάν και η συγκεκριμένη πάθηση δεν έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα, μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο Κουβάντε εντοπίζεται σε ποσοστό περίπου της τάξεως του 25% με 52% των ανδρών που η σύντροφός τους κυοφορεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πρήξιμο στην κοιλιά, μεγάλη αύξηση του βάρους, μεταβολές στις ορμόνες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται ακόμα και πόνοι τοκετού (sympathy pains) ή και επιλόχειος κατάθλιψη.

Τα αίτια εμφάνισης του συγκεκριμένου συνδρόμου δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρα, με ορισμένους επιστήμονες να θεωρούν πως πρόκειται για κάποια ψυχοσωματική πάθηση, ενώ άλλους να θεωρούν ότι υπάρχει ένα βιολογικό υπόβαθρο, λόγω των ορμονικών αλλαγών που παρατηρούνται στους συμβίους των εγκύων γυναικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, πλέον έχει αποδειχθεί ότι όταν ένας άνδρας ζει στο ίδιο σπίτι με την έγκυο σύντροφό του, τα επίπεδα προλακτίνης, κορτιζόλης, τεστοστερόνης και άλλων ορμονών μεταβάλλονται σημαντικά, ήδη από το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, ενώ διαρκούν έως και μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα.

Όπως εξηγούν ορισμένοι επιστήμονες, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση διαφόρων σωματικών συμπτωμάτων, ενώ άλλες μελέτες έχουν αναφέρει και μία σειρά από συμπτώματα όσον αφορά τη διάθεση και την ψυχολογία ορισμένων ανδρών.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε