Υγεία

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Νέα μελέτη που ασχολήθηκε με την εκφύλιση των νευρώνων του εγκεφάλου, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα διατροφής με έλαιο Krill ανέστειλαν την απώλεια μνήμης σε μοντέλα ποντικών με Αλτσχάιμερ.

Ανασκόπηση μελετών έχει δείξει επίσης ότι η λιπιδική φύση του ελαίου βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφησή του από τον οργανισμό, καθιστώντας το πιο ευεργετικό από άλλα ιχθυέλαια για τη φλεγμονή και τη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές μελέτησαν πρόσφατα τις επιδράσεις του ελαίου Krill σε νηματώδη (τύπο σκωλήκων) και δείγματα ιστού προερχόμενα από ασθενείς με Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι προστατεύει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία, ενώ βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Ο εκφυλισμός των ντοπαμινεργικών νευρώνων (DA) πιστεύεται ότι παίζει βασικό ρόλο στη νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τα νηματώδη, καθώς οι διαδικασίες γήρανσής τους είναι παρόμοιες με αυτές στους ανθρώπους. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το έλαιο Krill θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής αυτών των σκουληκιών κατά τέσσερις ημέρες. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι μεταξύ 18-20 ημερών.

Τα σκουλήκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με έλαιο Krill παρουσίασαν επιδείνωση άνω του 30% των ντοπαμινεργικών νευρώνων μετά από έξι ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα σκουλήκια που τρέφονταν με έλαιο Krill, είχαν σημαντικά ταχύτερη κίνηση και υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από τα σκουλήκια που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το έλαιο Krill επιβράδυνε τη γήρανση, μειώνοντας την απώλεια της ικανότητας των κυττάρων να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Οι ερευνητές ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα από δοκιμές με κύτταρα ανθρώπινου συνδετικού ιστού.

Φάνηκε επίσης ότι το έλαιο μείωσε κατά 6 φορές το οξειδωτικό στρες στα σκουλήκια και βελτίωσε τις γνωστικές ικανότητές τους.

Αναφορικά με τις διαφορές του ελαίου Krill από άλλα ιχθυέλαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει συγκεκριμένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος ( DHA) σε μορφή φωσφολιπιδίων και όχι τριγλυκεριδίων, όπως τα ιχθυέλαια.

Τα EPA και DHA έχουν πολλά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη νευροπροστασία. Τα φωσφολιπίδια απορροφούνται από τον οργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ότι τα ωμέγα-3, τα οποία δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λάδι Krill μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση με πολλούς τρόπους, καθιστώντας το υποψήφιο για περαιτέρω προκλινικές και κλινικές μελέτες.

Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ εξελίσσονται αργά και τα συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο στα τελευταία στάδια. Για παράδειγμα, τα κινητικά συμπτώματα εκδηλώνονται στους πάσχοντες από Πάρκινσον, αφού έχει πεθάνει πάνω από το 80% των νευρώνων.

«Οποιαδήποτε λύση που θα επιβραδύνει τη διαδικασία νευροεκφυλισμού θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη τέτοιων νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα [αυτής της μελέτης] είναι ελπιδοφόρα, καθώς προτείνουν μια διατροφική αλλαγή που θα προστατεύσει δυνητικά τους νευρώνες DA από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία», σημειώνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Aging.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε