Υγεία

Πώς μπορεί η φωτορύπανση της νύχτας να σχετίζεται με τον ανθρώπινο μεταβολισμό

Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε δωμάτια εκτεθειμένα στην φωτορύπανση που δημιουργεί ο τεχνητός φωτισμός στην πόλη τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η φωτορύπανση (ή ρύπανση από τον τεχνητό φωτισμό) ονομάζεται ένα φαινόμενο που παρατηρείται τη νύχτα στον ουρανό πάνω από τα αστικά κέντρα. Κατ’ αυτό, ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό, επειδή υπάρχουν πολλά υποκείμενα φώτα.

Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε αυτήν. Οι κύριες πηγές της είναι ο κοινοτικός φωτισμός, τα φώτα των οχημάτων και οι φωτεινές βιτρίνες καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με πολλαπλά καρδιομεταβολικά προβλήματα. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia, ενισχύει την εκτίμηση ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 98.658 εθελοντές, μέσης ηλικίας σχεδόν 43 ετών, οι οποίοι ζούσαν επί τουλάχιστον 6 μήνες σε 162 αστικές περιοχές της Κίνας. Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε πέντε ομάδες, αναλόγως με την έκθεσή τους στην φωτορύπανση.

Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες με την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη έκθεση είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους. Ο οργανισμός τους αντιδρούσε επίσης λιγότερο καλά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγει για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Επιπλέον, ανά κάθε 42 ανθρώπους που ζούσαν επί χρόνια στις περιοχές με την περισσότερη ρύπανση λόγω του τεχνητού φωτισμού, καταγραφόταν 1 επιπλέον κρούσμα διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη χρόνια έκθεση στον τεχνητό φωτισμό, είχαν μειωμένη λειτουργία των β-κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο πάγκρεας. Παράγουν ινσουλίνη και η εύρυθμη λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη του διαβήτη.

Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι ζουν στις περιοχές με την μεγαλύτερη φωτορύπανση, διατρέχουν κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Διαταραχή του μεταβολισμού

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα έως τώρα ευρήματα για τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις του νυκτερινού φωτισμού στη μεταβολική λειτουργία», σχολίασε η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια Νευρολογίας & Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα σχετίζεται με πολλές διαταραχές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία
  • Η διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης
  • Η διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου)
  • Η αύξηση του καρδιακού παλμού ακόμα και στους νέους

Σημειώνεται ότι ο αυξημένος καρδιακός παλμός τη νύχτα αποτελεί πράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιοπάθεια, κατά την Dr. Zee.

Ποια είναι συνεπώς η λύση; Κλείστε τα παντζούρια και βάλτε χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα, συνιστούν οι ειδικοί. Καλό είναι επίσης να μειώσετε τον νυχτερινό φωτισμό και στο δικό σας σπίτι, όχι μόνο στο εσωτερικό του, αλλά και στα μπαλκόνια.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε