Υγεία

Ο νευροπαθητικός πόνος

Ο πόνος είναι μία από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματός μας η οποία μας πληροφορεί για δυσλειτουργίες του οργανισμού μας ή για βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες.

Ο οξύς πόνος (που περιγράφεται και ως βραχυχρόνιος πόνος) συχνά αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη και είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, προστατεύοντας μας, π.χ., από καψίματα και αποτελώντας ένδειξη τραυμάτων ή λοιμώξεων.

Ο οξύς πόνος, που προφανώς συνδέεται με ένα τραύμα και υποχωρεί με την ίαση του, συνήθως διαρκεί λιγότερο από έναν μήνα. Ωστόσο, όταν ο πόνος συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα ενώ το αρχικό τραύμα έχει αποκατασταθεί ή ιαθεί, είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος και μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δύσκολα δέχεται κανείς στη ζωή του.

Ο πόνος των νεύρων είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται είτε σε βλάβη των νεύρων, που φυσιολογικά διακρίνουν τον πόνο, ή σε τραύμα τμήματος του νευρικού συστήματος που μεταβιβάζει σήματα πόνου, όπως η σπονδυλική στήλη και ο εγκέφαλος. Αυτό το είδος πόνου, γνωστό ως νευροπαθητικός πόνος, δεν έχει τον προστατευτικό ρόλο του οξέος πόνου και πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα. 

Αιτίες

Πλήθος παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα και κατά συνέπεια νευροπαθητικό πόνο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή τραυματισμός σε δυστύχημα. Ο ακρωτηριασμός άκρου αποτελεί ακόμα ένα γνωστό αίτιο νευροπαθητικού πόνου (πόνος μέλους – φαντάσματος). 

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί επίσης να είναι μια σχετικά συνηθισμένη επιπλοκή άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα νεύρα. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν τον διαβήτη, τον έρπητα ζωστήρα ή την οσφυαλγία. Αυτό εξηγεί γιατί ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να είναι συνηθέστερο αίτιο χρόνιου πόνου, απ’ ότι πολλοί νομίζουν. 

Πώς θα αναγνωρίσω τον νευροπαθητικό πόνο;

Ένας ασθενής με νευροπαθητικό πόνο είναι δυνατό να αισθάνεται πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος ο οποίος περιγράφεται μία ή περισσότερες μορφές:

·         Σαν κάψιμο

·         Μυρμήγκιασμα

·         Σαν να σε τρυπάει ξίφος

·         Σαν να σε χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα

  

Συνοδά συμπτώματα

 Ο νευροπαθητικός πόνος συχνά συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου, καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, υποβαθμίζοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Στόχος της θεραπείας αποτελεί η συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. 

Δεδομένου ότι η πρεγκαμπαλίνη, πέρα από τον Νευροπαθητικό Πόνο περιλαμβάνει στις θεραπευτικές ενδείξεις την   Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους, αποτελεί ένα φάρμακο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση του Νευροπαθητικού Πόνου, προσφέροντας παράλληλα ανακούφιση και στα άλλα συνοδά συμπτώματα.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς που πάσχουν από νευροπαθητικό πόνο0 να μην αποδίδουν τον πόνο αυτό σε κάτι παροδικό και να έχουν την αίσθηση ότι θα περάσει γιατί έτσι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καθυστερούν την διάγνωση. 

Αν κάποιος πάσχει από  χρόνιο πόνο, πρέπει να επισκεφθεί  έναν ειδικό  γιατρό και να  περιγράψει με σαφήνεια τον πόνο που αισθάνεστε και ποιες περιοχές του σώματός  επηρεάζει. Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει τις παρακάτω πληροφορίες:

·         Πότε ξεκίνησε ο πόνος

·         Αν ο πόνος γίνεται αντιληπτός ως αντανάκλαση ή διαχέεται

·         Ποια είναι η ένταση του πόνου

·         Πόσο συχνά εμφανίζεται 

Η πλήρης και σαφής περιγραφή των συμπτωμάτων και της επίδρασης αυτών στη κοινωνική και επαγγελματική  ζωή , σημαίνει ότι ο γιατρός θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα συστήσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Θεραπεία

Όλοι οι ασθενείς διαφέρουν μεταξύ τους και είναι δυνατό να αναφέρονται στον πόνο τους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει ένας αριθμός θεραπευτικών επιλογών οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν το νευροπαθητικό πόνο, που περιλαμβάνουν:

·         Φάρμακα

·         Φυσιατρικές θεραπείες (όπως ειδικές θεραπείες με χρήση θερμότητας)

·         Φυσικοθεραπεία (ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης)

·         ΤΕΝS (διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση)

·         Ψυχολογικές μεθόδους (ώστε να βοηθηθούν οι ασθενείς να συμφιλιωθούν με τον πόνο τους, τεχνικές χαλάρωσης, ψυχοθεραπευτικές μεθόδους)

·         Βελονισμό

Ειδικά  φάρμακα για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων (αντιεπιληπτικά) και της κατάθλιψης (αντικαταθλιπτικά). Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι δύο κατηγορίες φαρμάκων (με συγκεκριμένους αντιπροσώπους από την κάθε κατηγορία) είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου. Ενίοτε απαιτείται και η χρήση ισχυρότερων αναλγητικών, συνήθως με τη μορφή συνδυασμού φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Νευρολογίας (EFNS) προτείνει ως πρώτης γραμμής θεραπείας για την αντιμετώπιση του Νευροπαθητικού Πόνου την χρήση των ουσιών :

·         Πρεγκαμπαλίνη, Γκαμπαπεντίνη (Αντιεπιληπτικά)

·         Τρικυκλικά, Βενλαφαξίνη, ντουλοξετίνη (Αντικαταθλιπτικά)

·         Lidocaine patch (Τοπικό αναισθητικό)

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε