Υγεία

Επίμονος βήχας τη νύχτα: Γιατί συμβαίνει – Τι να κάνετε για να σταματήσει

Όταν ξεπερνάτε ένα κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να παγιδευτείτε σε έναν επίπονο φαύλο κύκλο: από την μία χρειάζεστε ύπνο για να ανακάμψετε, αλλά από την άλλη χάνετε ύπνο λόγω παρατεταμένων συμπτωμάτων.

Ακόμη και όταν ο βήχας σας υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνά επιστρέφει τη νύχτα.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε ως προς το γιατί ο βήχας σας επιμένει κατά τη διάρκεια της νύχτας και τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε κάποια ανακούφιση.

Γιατί βήχουμε περισσότερο το βράδυ

Ο λόγος που ο βήχας σας επιστρέφει δυναμικά όταν είναι ώρα για ύπνο είναι πιθανότατα λόγω της οπισθορινικής ενστάλαξης, η οποία συχνά συνοδεύει ένα κρυολόγημα ή γρίπη, ή αλλεργίες και μολύνσεις των ρινικών κόλπων.

Η οπισθορινική ενστάλαξη είναι όταν περισσότερη βλέννα από το κανονικό στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού σας, αντί να βγαίνει από την μύτη σας. Είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να καθαρίζετε συνεχώς τον λαιμό σας. Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας δεν χειροτερεύει επειδή… δύει ο ήλιος, αλλά επειδή ξαπλώνετε στο κρεβάτι, επιδεινώνοντας έτσι την οπισθορινική ενστάλαξη.

Συμβουλές για να περιοριστεί ο νυχτερινός βήχας

Αν και οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μην εξαλείψουν τον βήχα σας αμέσως, θα σας βοηθήσουν να βρείτε κάποια ανακούφιση.

Αυτές οι συμβουλές είναι για ενήλικες -όχι για παιδιά- και ενέχουν την προϋπόθεση ότι δεν καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, το πρώτο βήμα για να θεραπεύσετε τον βήχα σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα.

Κοιμηθείτε σε κλίση

Εάν η οπισθορινική ενστάλαξη είναι η αιτία του βήχα σας, τότε δοκιμάστε να στηρίζετε το κεφάλι και τον λαιμό σας με μερικά μαξιλάρια. Προσπαθήστε επίσης να κοιμάστε στο πλάι, καθώς το να ξαπλώνετε ανάσκελα μόνο βοηθάει τη βλέννα να τρέχει κατευθείαν στον λαιμό σας, κάτι που δεν το θέλουμε.

Τσάι με μέλι

Πριν αγοράσετε κάποιο αντιβηχικό φάρμακο, δοκιμάστε κάποιες γνωστές σπιτικές θεραπείες. Τα ζεστά υγρά, όπως το τσάι και οι σούπες, βοηθούν στη χαλάρωση της βλέννας για να μειώσει την εμπλοκή στις ρινικές οδούς και να διευκολύνει την κατάποση με πονόλαιμο. Η ζεστή θερμοκρασία είναι αυτή που προσφέρει την ανακούφιση, οπότε μην ανησυχείτε για την επιλογή μεταξύ τσαγιού, χαμομηλιού ή άλλων ζεστών ροφημάτων.

Μια κουταλιά μέλι θα προσφέρει επίσης ανακούφιση. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην μείωση του νυχτερινού βήχα από τα κοινά κατασταλτικά του βήχα που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Προσθέστε μέλι στο τσάι σας ή ανακατέψτε μια ή δύο κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Ατμός και υγρασία

Ο ξηρός αέρας είναι σκληρός για τα ιγμόρειά σας, αλλά ο ατμός παρέχει την απαραίτητη υγρασία στους αεραγωγούς σας. Κάντε ένα επιπλέον ζεστό ντους με μπόλικους ατμούς στο μπάνιο ακριβώς πριν τον ύπνο ή χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο όλην τη νύχτα.

Φάρμακα για τον βήχα

Τα κατασταλτικά αντιβηχικά φάρμακα μειώνουν την επιθυμία σας για βήχα, ενώ τα αποχρεμπτικά φάρμακα αραιώνουν τη βλέννα και διευκολύνουν την αποβολή της. Αλλά όταν ψωνίζετε για φάρμακα για τον βήχα, θυμηθείτε ότι ο βήχας εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ορισμένοι γιατροί ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση κατασταλτικών για τον βήχα θα μπορούσε να επηρεάσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο για να αναρρώσει.

Με άλλα λόγια, το πολύ φάρμακο για τον βήχα θα μπορούσε να κάνει τον βήχα σας να πάρει περισσότερο χρόνο για να κάνει τη δουλειά του: δηλαδή να αποβάλλει βλέννα από τον οργανισμό.

Εάν διαπιστώσετε ότι το αντιβηχικό φάρμακο σας βοηθά να κοιμηθείτε, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να το χρησιμοποιείτε με μέτρο (λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές παρενέργειες). Και για ξηρό βήχα, οι παστίλιες για τον βήχα μπορεί να είναι αρκετές για να ηρεμήσει το αντανακλαστικό του βήχα, ώστε να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε.

Συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά

Ένας άλλος λόγος για τον βήχα σας θα μπορούσε να είναι μια λοίμωξη του ρινικού κόλπου (η οποία με τη σειρά της προκαλεί οπισθορινική ενστάλαξη). Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας και λάβετε συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, για να καθαρίσετε την μόλυνση.

Πότε να μιλήσετε με έναν γιατρό

Ένας βήχας από κρυολόγημα ή γρίπη συνήθως διαρκεί περίπου 7 έως 10 ημέρες. Εάν τα συμπτώματα του βήχα ή του κρυολογήματος επιμένουν πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο, ή αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άρρωστοι, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εάν ο βήχας σας επιδεινώνεται από άσθμαεποχιακές αλλεργίες ή άλλες καταστάσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί να θεραπεύσετε αυτές τις καταστάσεις για να βρείτε ανακούφιση.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε