Υγεία

Ο ΕΦΕΤ απαντά γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων

Η επιλογή της συσκευασίας μπορεί να επηρεάσει τα τρόφιμά μας, καθώς δεν είναι όλα τα είδη συσκευασίας κατάλληλα για χρήση με τρόφιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χημικές ουσίες μπορούν δυνητικά να μεταφερθούν από τη συσκευασία στο τρόφιμο μέσω της επαφής, κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές. Στην Ευρώπη όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα.

Ο τρόπος που συσκευάζουμε τα τρόφιμά μας είναι σημαντικός καθώς τα προστατεύει από μικροοργανισμούς, διευκολύνει την αποθήκευση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Βελτιώνει επίσης την υγιεινή και καθιστά πιο βολικό για τους ανθρώπους να αγοράζουν, να πωλούν και να χειρίζονται τρόφιμα.

Η συσκευασία τροφίμων χρησιμοποιεί μια ποικιλία διαφορετικών υλικών, όπως πλαστικό, χαρτόνι, μέταλλο ή γυαλί.

Ορισμένοι τύποι συσκευασιών μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς εάν απορροφούνταν από τα τρόφιμα.

Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχονται όλα τα υλικά συσκευασίας (π.χ. δοχεία, εξοπλισμός κουζίνας, μαχαιροπίρουνα, πιάτα) που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα, καθώς ίχνη χημικών ουσιών μπορούν να μεταφερθούν από τα υλικά στο τρόφιμο. Αυτό ισχύει για όλες τις συσκευασίες, ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες.

«Οι επιστήμονες αξιολογούν τους κινδύνους για τους καταναλωτές προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά στα τρόφιμα δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια τους. Ο κίνδυνος μπορεί να εξαρτάται από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία και τα υλικά, αλλά και από τις συνθήκες αποθήκευσης, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία», λέει η Cristina Croera, τοξικολόγος στην EFSA.

Οι κανονισμοί της ΕΕ που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα διασφαλίζουν ότι η σύνθεση του τροφίμου δεν αλλάζει και ότι η γεύση και η οσμή του δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Ευρωπαίοι επιστήμονες αξιολογούν συνεχώς και παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την παρουσία χημικών ουσιών στα τρόφιμα μέσω υλικών που έρχονται σε επαφή με αυτά.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε