Υγεία

Πώς εισέρχεται ο καπνός στο σώμα από παθητικό κάπνισμα 3ου βαθμού;

Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι αστείο και φαίνεται ότι ακόμα και σε 3ο επίπεδο έκθεσης στο τσιγάρο, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Μια νέα μελέτη από μια ομάδα επιστημόνων στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley αναφέρει ότι οι επικίνδυνες χημικές ουσίες και η νικοτίνη που παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους μετά το κάπνισμα, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία των μη καπνιστών που ζουν στον ίδιο χώρο.

Το να ζει κανείς σε μολυσμένους από τσιγάρο χώρους, είτε χειρίζεται τα ρούχα ενός καπνιστή, είτε απλά κάνει check in σε ξενοδοχείο φιλικό προς τους καπνιστές, φαίνεται να είναι αρκετό για να τον εκθέσει σε τοξικές χημικές ουσίες, που υπερβαίνουν τις τρέχουσες οδηγίες κινδύνου για καρκίνο, λέει η μελέτη.

Προηγούμενη σχετική εργασία από την ίδια ομάδα ερευνητών εξέτασε τους κινδύνους της παραμένουσας νικοτίνης στον αέρα μετά το κάπνισμα ή το άτμισμα σε εσωτερικούς χώρους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εσωτερικές επιφάνειες απορροφούν τις τοξίνες και αντιδρούν σε μια άλλη αερομεταφερόμενη ένωση γνωστή ως νιτρώδες οξύ (HONO). Ο συνδυασμός δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις, που ονομάζονται νιτροζαμίνες (TSNAs – tobacco-specific nitrosamines).

Ακόμα κι αν βλέπετε ότι ο καπνός στον χώρο διαλύεται και “καθαρίζει”, μια ανάλυση με μικροσκόπιο δείχνει τη συσσώρευση νικοτίνης στις επιφάνειες του σπιτιού. Η συνεχής συσσώρευση νικοτίνης από το επαναλαμβανόμενο κάπνισμα υποδηλώνει ότι οι TSNAs σχηματίζονται συνεχώς, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο και άλλες καταστάσεις υγείας.

“Από τότε που περιγράψαμε για πρώτη φορά αυτήν τη χημική πραγματικότητα το 2010, αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία TSNAs σε εσωτερικές επιφάνειες και στη σκόνη που κάθεται στον χώρο. Σε αυτό το νέο άρθρο, ενσωματώσαμε τις νέες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε την τελευταία δεκαετία με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματά μας, για να υπολογίσουμε τις ημερήσιες δόσεις στις οποίες μπορεί να εκτεθούν οι άνθρωποι, που ζουν σε σπίτια μολυσμένα με παθητικό κάπνισμα”, εξηγεί ο Hugo Destaillats, χημικός στο Εργαστήριο του Berkeley.

Πώς εισέρχεται ο καπνός στο σώμα από παθητικό κάπνισμα 3ου βαθμού

Οι TSNAs εισέρχονται στο σώμα με άμεση εισπνοή μολυσμένου αέρα, ή με κατάποση σκόνης αναμεμειγμένης με την καρκινογόνο ένωση. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι TSNAs μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και:

  • μέσω επαφής με το δέρμα με μολυσμένο αέρα ή μολυσμένες επιφάνειες. Για παράδειγμα, ο ύπνος σε σεντόνια όπου κάποιος κάπνιζε!
  • μέσω της επιδερμικής χημείας, όπου η νικοτίνη στο δέρμα αντιδρά με το περιβαλλοντικό HONO για να σχηματίσει TSNAs απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος

“Η νικοτίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά το κάπνισμα και καλύπτει όλες τις εσωτερικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δέρματος”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xiaochen Tang, ερευνητής στο Berkeley Lab. “Βρήκαμε ότι η παρουσία ελαίων δέρματος και ιδρώτα σε επιφάνειες οδήγησε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις TSNAs εν τη παρουσία HONO, σε σύγκριση με καθαρές επιφάνειες”.

Κατά την μέτρηση των συγκεντρώσεων TSNAs από κάθε πιθανή οδό στο σώμα, οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν τον σχηματισμό τριών διαφορετικών TSNAs, συμπεριλαμβανομένων δύο γνωστών καρκινογόνων παραγόντων. Ένας από αυτούς, με την ένδειξη NNA, δεν υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου και υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για την τοξικότητά του. Για τον λόγο αυτό, η μελέτη επικεντρώθηκε στις δύο καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται NNK και NNN.

“Παρουσιάζουμε πρόσθετα στοιχεία για τη γονιδιοτοξικότητα του NNA, αξιολογώντας την επίδρασή του σε καλλιεργημένα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα”, λέει ο Bo Hang, συν-συγγραφέας από το Berkeley Lab’s Biosciences Area. “Η επαφή με το NNA οδήγησε σε βλάβη του DNA, συμπεριλαμβανομένου του σπασίματος της διπλής έλικας, που θεωρείται το πιο επιβλαβές γονιδιοτοξικό αποτέλεσμα”.

Οι ερευνητές εξέθεσαν NNK και NNN στο δέρμα ποντικών, όπου η ανάλυση ούρων επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν μεταβολίτες των δύο ενώσεων που υποδηλώνουν ότι εισήλθαν στο σώμα. Ακόμη και αφότου η ερευνητική ομάδα σταμάτησε να εκθέτει τα ποντίκια στις καρκινογόνες ουσίες, εκείνα συνέχισαν να συσσωρεύουν μεταβολίτες για άλλη μια εβδομάδα.

Η είσοδος μέσω του δέρματος είναι μια σημαντική ανησυχία

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (κανονικού ή ηλεκτρονικού) μπορεί να συσσωρεύσει τοξίνες στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Η έκθεση μέσω του δέρματος φαινόταν να είναι η οδός που εξέθεσε τους ανθρώπους περισσότερο στις TSNAs και ίσως ακόμη υψηλότερη από ό,τι αν το άτομο κάπνιζε μόνο του!

“Αυτά τα ευρήματα απεικονίζουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα, το οποίο περιέχει όχι μόνο TSNAs αλλά εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι επίσης γνωστές καρκινογόνες ουσίες”, προσθέτει ο Neal Benowitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε