Υγεία

Αυτά είναι τα σημάδια που η καρδιά σου δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά

Τα κλασικά σημάδια καρδιακών προβλημάτων (σφίξιμο, πίεση και πόνος στο στήθος) δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μοναδικά.

Πολλοί συχνά αποτυγχάνουν να συνδέσουν άλλα συμπτώματα που βιώνουν με την πραγματική τους αιτία: την καρδιά.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για ένα επείγον καρδιακό πρόβλημα, όπως έμφραγμαεγκεφαλικό, ή μια κρίσιμη καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία πιθανής καρδιακής νόσου.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από οποιονδήποτε γιατρό. Γενικά, εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά, ή δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει, αυτό απαιτεί ιατρική φροντίδα”, λέει ο δρ. Parag Joshi, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease.

Ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να συμμετέχει στην αποστολή του μηνύματος ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά.

Άμεσα (αλλά απρόσμενα) σημάδια προβλημάτων στην καρδιά

Πολλά σωματικά σημάδια που σχετίζονται με την καρδιά συνδέονται στενά με την ανεπαρκή ροή αίματος μέσω των αρτηριών. Αλλά σημάδια, όπως τα παρακάτω, δεν μας ανησυχούν όσο θα έπρεπε.

  • Πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα: Ο πόνος στο στήθος δεν επικεντρώνεται πάντα στην καρδιά. Είναι ανησυχητικό όταν από το στήθος αντανακλάται στο σαγόνι και τον λαιμό.
  • Ναυτία και φούσκωμα: Ειδικά οι γυναίκες συχνά περιγράφουν αυτού του είδους την ενόχληση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εμετό, πριν αισθανθούν πόνο στο στήθος.
  • Συνολική κόπωση: Όταν η καρδιά σας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λιγότερο αίμα ρέει στους πνεύμονες και στους μύες σας. Η δύσπνοια και η κούραση, όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι “καμπανάκι” προβλήματος.

Ποια σημάδια καρδιακής νόσου μπορεί να ανιχνεύσει ένα τεστ;

Ο έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει δείκτες για καρδιακές παθήσεις που δεν έχουν ορατά συμπτώματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Μια σάρωση για πιθανές εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες μπορεί να είναι σωτήρια. Όλες αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου που μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα πριν από ένα σοβαρό συμβάν, λέει ο δρ. Parag Joshi.

Λιγότερο άμεσα σημάδια καρδιακών προβλημάτων

Ορισμένα προβλήματα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σαφείς συνδέσμους με καρδιακές παθήσεις, αλλά αξίζουν έναν έλεγχο καρδιάς, ειδικά εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

  • Άπνοια ύπνου: Η στιγμιαία κατάρρευση του αεραγωγού διακόπτει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
  • Δυσκολία επίτευξης, ή διατήρησης στύσης: Αν και οι άνδρες συχνά δεν συνδέουν τα προβλήματα στο κρεβάτι με την καρδιά, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι της αρτηριακής βλάβης της καρδιακής νόσου. “Ένα πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία σας σε μια περιοχή του σώματος σχετίζεται με προβλήματα αιμοφόρων αγγείων σε μια άλλη περιοχή”, λέει ο δρ. Joshi.
  • Κράμπες, πόνος, ή μούδιασμα στις γάμπες όταν περπατάτε: Αυτός ο πόνος στα πόδια, ο οποίος γίνεται αισθητός όταν ασκείστε αλλά σταματά όταν αναπαύεστε, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αγγειακής νόσου. Τα άτομα με αυτήν τη νόσο έχουν συχνά αθηροσκλήρωση (συσσώρευση καταστροφικής πλάκας στις αρτηρίες).

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε