Υγεία

Πόσο καιρό διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη;

Τα αλλαντικά μπορούν να αγοραστούν ολόκληρα, προ-κομμένα και συσκευασμένα, ή κομμένα σε φέτες κατά παραγγελία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να χειρίζεστε, να συσκευάζετε, να αποθηκεύετε και να ξεπαγώνετε σωστά το κρέας για να διασφαλίζετε την μέγιστη ποιότητα.

Πόσο καιρό διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη;

Από άποψη ασφάλειας, εφόσον καταψυχθούν σταθερά στους -18°C, τότε θα διατηρηθούν επ’ αόριστον.

Σε αυτήν τη θερμοκρασία, τα μικρόβια και άλλα παθογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, μένουν σε πλήρη αδράνεια, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν πολλαπλασιάζονται.

Επομένως, εφόσον γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η απόψυξη, τα αλλαντικά είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και μετά από πολύ μεγάλες περιόδους αποθήκευσης σε κατάψυξη.

Ωστόσο, η γευστική ποιότητα του κρέατος θα αρχίσει να υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Η ποιότητα των κατεψυγμένων αλλαντικών μπορεί να επηρεαστεί από εσωτερικές χημικές αντιδράσεις, έκθεση σε οξυγόνο, ή ξήρανση λόγω λανθασμένης αποθήκευσης, ή λανθασμένης απόψυξης.

Οι αλλαγές στην ποιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αλλοιώσεις σε γεύση και οσμή
  • αλλαγές στο χρώμα
  • απώλεια υγρασίας
  • κάψιμο κατάψυξης (το κρέας στεγνώνει και γίνεται γκρι και σπογγώδες)

Γενικά, τα αλλαντικά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη στους -18°C για 1–2 μήνες. Εάν το αποθηκεύσετε περισσότερο από αυτό, το προϊόν θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποια υποβάθμιση στην ποιότητα.

Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε αλλαντικά, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Όσο περισσότερο μείνουν εκτός κατάψυξης, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσει να χαλάει, ή να μολυνθεί.

Να είναι τα αλλαντικά κομμένα σε φέτες, ή όχι; Έχει σημασία για την κατάψυξή τους;

Τα αλλαντικά μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια τόσο σε φέτες όσο και όχι.

Ο τεμαχισμός των αλλαντικών πριν την αποθήκευση σημαίνει ότι μπορείτε να τα συσκευάσετε και να τα αποθηκεύσετε σε μικρότερες, πιο εύχρηστες μερίδες, οι οποίες ξεπαγώνουν πιο γρήγορα όταν τις χρειαστείτε.

Ωστόσο, με τα κομμένα κρέατα, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συσκευασία τους. Αν μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κρέατος μείνει έκθετο στο οξυγόνο και τον παγωμένο αέρα, τότε είναι πιο πιθανό να χαλάσει η ποιότητά του.

Επιπλέον, τα κομμένα σε φέτες και τα προσυσκευασμένα κρέατα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια και άλλα παθογόνα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τα διατηρείτε αποθηκευμένα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Βέλτιστες πρακτικές κατάψυξης για διαφορετικούς τύπους αλλαντικών

Διαφορετικοί τύποι αλλαντικών μπορεί να χρειαστεί να καταψυχθούν με διαφορετικούς τρόπους, για να διατηρηθεί η βέλτιστη ποιότητα. Όλα τα κρέατα καταναλώνονται καλύτερα εντός 1-2 μηνών από την κατάψυξη, αλλά εάν αποθηκευτούν στη σωστή θερμοκρασία, θα παραμείνουν ασφαλή και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Μαγειρεμένα λουκάνικα

Τα μαγειρεμένα λουκάνικα είναι οποιαδήποτε μείγματα κιμά, μπαχαρικών και καρυκευμάτων που έχουν μαγειρευτεί (π.χ. chorizo, λουκάνικα Φρανκφούρτης, πάριζα, μορταδέλα).

Καταψύξτε τα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες (τα μεγαλύτερα λουκάνικα είναι καλύτερα κομμένα σε φέτες).

Αποξηραμένα λουκάνικα

Πρόκειται για λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση και αποξήρανση. Μπορεί να είναι μαγειρεμένα, ή καπνιστά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σαλάμια και πεπερόνι.

Καταψύξτε τα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες (τα μεγαλύτερα λουκάνικα είναι καλύτερα κομμένα σε φέτες).

Ψητά κρέατα

Είναι συνήθως βόειο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας, που ψήνεται και στη συνέχεια διατηρείται κρύο σε λεπτές φέτες..

Παστά κρέατα

Το κρέας μπορεί να ωριμαστεί με συνδυασμό αλατίσματος, ξήρανσης, προσθήκης νιτρωδών αλάτων, ή ζάχαρης, ή με κάπνισμα. Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν μετά την ωρίμανση.

Τέτοια αλλαντικά είναι η πανσέτα, το ζαμπόν, το προσούτο, το corned beef και το παστράμι. Μπορείτε να τα καταψύξετε για 1-2 μήνες.

Πρεσαριστά κρέατα

Αυτά είναι φτιαγμένα από αλεσμένη γαλοπούλα, ή κοτόπουλο αναμεμειγμένα με συνδετικά και νερό και διαμορφωμένα για να σχηματίσουν μπαστούνια που μπορούν να τεμαχιστούν σε φέτες.

Μπορούν να καταψυχθούν κομμένα σε φέτες ή ολόκληρα.

Κονσερβοποιημένα κρέατα (τύπου luncheon meat)

Τα μαγειρευτά κρέατα σε κονσέρβα συχνά κόβονται σε φέτες, ή χρησιμοποιούνται ως επάλειψη.

Αφαιρέστε τα από το κουτί και κόψτε τα σε μεμονωμένες μερίδες πριν τα καταψύξετε. Μην τα καταψύξετε μέσα στην κονσέρβα τους.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε