Υγεία

Ολικά σάκχαρα: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται – Τι να προσέχετε

Ολικά σάκχαρα: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται – Τι να προσέχετε
Η διατροφή μας περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες και πηγές σακχάρων, τα οποία μπορεί να είναι φυσικά, ή να προστίθενται τεχνητά σε διάφορες τροφές.
  • Τα “πρόσθετα σάκχαρα” είναι ραφιναρισμένα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων και ως επιτραπέζια ζάχαρη.
  • Τα “ελεύθερα σάκχαρα” περιλαμβάνουν τα προστιθέμενα σάκχαρα συν αυτά που υπάρχουν φυσικά στο μέλι και τα σιρόπια, καθώς και σε χυμούς φρούτων και λαχανικών και συμπυκνώματα χυμών.
  • Τα “ολικά σάκχαρα” είναι όλα τα σάκχαρα που υπάρχουν στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.

Ο καθηγητής Dominique Turck, πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διατροφής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που πραγματοποίησε σχετική αξιολόγηση, δήλωσε: “Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη πρόσθετων και ελεύθερων σακχάρων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη ως μέρος μιας διατροφικά επαρκούς διατροφής. Αυτό είναι σύμφωνο με τις ήδη τρέχουσες συστάσεις. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν μας επέτρεψαν να ορίσουμε ένα ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για τα διαιτητικά σάκχαρα, που ήταν ο αρχικός στόχος αυτής της αξιολόγησης”.

Πηγές σακχάρων και προβλήματα υγείας

Οι επιστήμονες της EFSA πραγματοποίησαν εκτενή αξιολόγηση ασφάλειας των σακχάρων στη διατροφή και της πιθανής σχέσης τους με προβλήματα υγείας.

Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια γνωστή αιτία της τερηδόνας. Τα στοιχεία συνδέουν επίσης -με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας- την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, χυμών και νέκταρ με διάφορες χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και ο διαβήτης τύπου 2.

«Αν και δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τη συνεισφορά τους, ο αντίκτυπος άλλων σημαντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις εθνικές αρχές κατά τον καθορισμό διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη διατροφή», δήλωσε ο καθηγητής Turck. Αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν λόγω περιορισμένων δεδομένων. Περιλαμβάνουν γλυκά, κέικ και επιδόρπια, άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως ζαχαρούχο γάλα και μιλκσέικ και γιαούρτια.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε