Υγεία

6+1 κινήσεις για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η καλή στάση του σώματος πρέπει να μοιάζει με τον εύζωνα στον Άγνωστο Στρατιώτη με το στήθος προς τα εμπρός, το πηγούνι προς τα πάνω και την πλάτη ίσια.

Αλλά η πραγματική καλή στάση σώματος πρέπει να φαίνεται πολύ πιο φυσική. Και το σημαντικότερο: να στεκόμαστε σωστά χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Κάτι που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει συχνά. Τα καλά νέα είναι ότι η στάση σώματος μπορεί να βελτιωθεί αρκεί να το δουλέψετε λίγο.

«Η καλή στάση σώματος είναι όταν όλες οι δομές, οι αρθρώσεις, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί επιτρέπουν το βέλτιστο εύρος κίνησης χωρίς περιορισμό της κίνησης». Αυτό λέει ο Pete McCall , NASM-CPT, PES, Certified Strength and Conditioning Specialist (CSCS).

Ποια είναι η σωστή στάση σώματος σε κατάσταση ηρεμίας;

Καθιστή ή όρθια στάση σώματος σημαίνει να υπάρχει μία αρμονία στον κορμό. “Η ιδανική στάση είναι να έχετε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια, τον λαιμό ίσιο (όχι να γέρνει προς τα εμπρός), τους ώμους στο ύψος πάνω από τους γοφούς σας, μια σχετικά επίπεδη λεκάνη και τα γόνατα να μην πέφτουν προς τα μέσα ή να μην απλώνονται προς τα έξω”.

Εργαστείτε για να βελτιώσετε τη στάση σας.

Δείτε πώς να το κάνετε αυτό, καθώς και πώς να μειώσετε τον πόνο, να αισθάνεστε και να κοιμάστε καλύτερα.

1. Κατανοήστε τις αναποδιές του σκυψίματος

Έχετε ακούσει ότι πρέπει να «σταματήσετε να καμπουριάζετε». Πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. «Δυστυχώς, αν επιτρέψετε στους ώμους, το πάνω μέρος της πλάτης και τον λαιμό σας να γέρνουν προς τα εμπρός, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να συνηθίσουν σε αυτές τις θέσεις», λέει ο McCall.

“Η σταθερή κλίση προς τα εμπρός μπορεί να επιμηκύνει τους ιστούς και να αλλάξει τις οστικές δομές. Τα οστά είναι κυρίως κολλαγόνο και θα αναπτυχθούν ως απάντηση στην ασκούμενη δύναμη σε σημείο που θα προσαρμοστούν στις νέες θέσεις. Με άλλα λόγια, η συνήθεια σας απλώς θα ενισχυθεί. Επίσης, όταν καμπουριάζετε, δεν δεσμεύετε πλέον τους σταθεροποιητικούς μύες του πυρήνα σας που βοηθούν στην προστασία της σπονδυλικής σας στήλης. Αυτό μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στους γοφούς, τους δίσκους και άλλες αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή βλάβη”.

«Αν νιώθετε τους ώμους σας να στρογγυλεύουν προς τα εμπρός, σκεφτείτε να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ψηλή και το στήθος σας ανασηκωμένο», προσθέτει. “Όταν κάθεστε, κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη μακριά και τους ώμους τραβηγμένους προς τα πίσω. Αυτό θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των μεσοσπονδύλιων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, ώστε να υπάρχει λιγότερη καταπόνηση και μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού.

2. Κατανοήστε τη στάση σας

Η επίγνωση είναι συχνά το πρώτο βήμα για να κόψετε, να αλλάξετε ή να δημιουργήσετε μια συνήθεια. Πρώτα, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να δώσετε προσοχή στο πώς κάθεστε ή στέκεστε ή ξαπλώνετε. Απλώς αρχίστε να παρατηρείτε (χωρίς κρίση) πώς τείνετε να κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου σας, πώς στέκεστε στην ουρά στο ταμείο, πώς σκύβετε ενώ στέλνετε μηνύματα.

Μόλις το συνειδητοποιήσετε, κάντε μικρές ενέργειες για να δημιουργήσετε τη συνήθεια να διατηρείτε καλή στάση, γνωρίζοντας ότι δεν θα είστε πάντα τέλειοι. Για παράδειγμα, ορίστε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας ή στο ημερολόγιό σας κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κάνετε check in. Τελικά, δεν θα χρειαστείτε βοήθεια για να θυμάστε την καλή στάση του σώματος.

3. Δημιουργήστε έναν εργονομικό χώρο εργασίας

Μια εργονομική εγκατάσταση γραφείου ή γραφείου θα ενθαρρύνει τη σωστή στάση του σώματος, θα βελτιστοποιήσει την άνεση και θα βοηθήσει στη μείωση των πόνων και των πόνων από το κάθισμα (ή την ορθοστασία) ενώ εργάζεστε. Σύμφωνα με την Mayo Clinic , υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να δημιουργήσετε έναν εργονομικά υγιή χώρο εργασίας.

Π.χ. η καρέκλα σας πρέπει να υποστηρίζει τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής σας στήλης σε ουδέτερη, όρθια θέση. Να έχει το σωστό ύψος, ώστε οι μηροί σας να είναι παράλληλοι με το πάτωμα. Τα πόδια σας να είναι επίπεδα στο πάτωμα (ή ένα υποπόδιο). Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται σε μία άνετη απόσταση, ακριβώς μπροστά σας και σε ευθυγράμμιση με το οπτικό σας πεδίο.

«Προσπαθήστε να μην κοιτάτε κάτω στο τηλέφωνό σας», λέει ο McCall. «Κρατήστε το στο ύψος των ματιών σας. Έτσι δεν θα χρειάζεται ο λαιμός σας να εκτείνεται προς τα εμπρός και οι ώμοι σας να κυρτώνουν».

Μικρές αλλαγές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κεφάλι, τον λαιμό, τους ώμους, τους γοφούς και την πλάτη σας ευθυγραμμισμένα με φυσικό τρόπο. Εάν όλα έχουν ρυθμιστεί στην εργονομική τους θέση, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε καλή στάση όλη την ημέρα.

4. Σηκωθείτε, μετακινηθείτε, περπατήστε

Το ανθρώπινο σώμα δεν ήταν φτιαγμένο για να κάθεται για πολλές ώρες. Αυτό επισημαίνει ο William Smith, ειδικός ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης. Για να καταπολεμήσετε τον πόνο, ορίστε υπενθυμίσεις για τέντωμα ή περπάτημα κάθε μισή ώρα για αρκετά λεπτά.

Η κίνηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, φέρνοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και τη δύναμη σε μέρη του σώματος που βοηθούν στη στάση του σώματος. Εργαστείτε για την ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών σας.

Οι κοιλιακοί είναι οι βασικοί σταθεροποιητές για τη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς. Ασκήσεις με λάστιχο αντίστασης είναι επίσης εξαιρετικές για την οικοδόμηση δύναμης και σταθερότητας στους μύες ανάμεσα στις ωμοπλάτες για να σας κρατούν σε όρθια θέση.

5. Εξασκηθείτε στην Αναπνοή

Η στάση του σώματος δεν είναι να αναγκάζεις τους ώμους σου προς τα πίσω, λέει η Jill Miller, δημιουργός της μεθόδου fitness Yoga Tune Up. Έχει να κάνει με το να βοηθήσεις τη σπονδυλική σου στήλη να βρει το πιο αποτελεσματικό της σχήμα.

Ένας εύκολος τρόπος για να διορθώσετε τη στάση σας είναι να προσέχετε την αναπνοή σας: Για να πάρετε πραγματικά βαθιές αναπνοές, η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να είναι σε σωστή ευθυγράμμιση, με τα πλευρά σας να κινούνται μαζί με τους αναπνευστικούς μύες σας. Καθώς εισπνέετε, στέλνετε την αναπνοή προς το στομάχι σας και μετά την επεκτείνετε στο στήθος σας.

6. Τεντωθείτε

Όταν οι μύες του στήθους και του λαιμού είναι πολύ σφιγμένοι, συμβάλλουν στην καμπούρα, λέει η Miller. Δοκιμάστε αυτό: Πλέξτε τα δάχτυλά σας πίσω από το κεφάλι σας, ακουμπώντας τα στη βάση του κρανίου σας.

Διευρύνετε το στήθος σας καθώς λυγίζετε το πάνω μέρος της πλάτης σας, τραβώντας απαλά τους αγκώνες σας προς τα πίσω και κοιτάζοντας το ταβάνι. Ή ανακουφίστε από την ένταση του λαιμού με μια μικρή μπάλα τένις ή μασάζ. Όπως πάντα, μην ξεχνάτε να παίρνετε βαθιές ανάσες.

7. Επιλέξτε το σωστό μαξιλάρι

Ένα μη υποστηρικτικό μαξιλάρι ταλαιπωρεί τον αυχένα και πιθανώς να παίζει ρόλο στην κακή στάση του σώματος. Οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν χρειάζονται μαξιλάρι. Αυτή η θέση βοηθά να είναι το σώμα ευθυγραμμισμένο.

Όσοι κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι μπορεί να θέλουν ένα μαξιλάρι για να γεμίσουν το χώρο μεταξύ του ώμου και του λαιμού. Να θυμάστε ότι όταν κοιμάστε στο πλάι, ο ώμος σας μπορεί να πιέζεται από το σωματικό σας βάρος, καταπονώντας τον λαιμό σας.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε