Υγεία

Διάφορα ψυχοσωματικά που μπορεί να σου προκαλέσει το άγχος!

Το άγχος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στη σωματική υγεία του ανθρώπου και πρέπει να βρίσκουμε τρόπους αντιμετώπισης ώστε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτό.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα στη ζωή του ανθρώπου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αισθανθεί άγχος πριν πάτε σε ένα πρώτο ραντεβού.

Βραχυπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, συγκεντρώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτή η πολύ φυσική αντίδραση σας προετοιμάζει να αντιμετωπίσετε μια έντονη κατάσταση.
Εάν το άγχος ενταθεί μπορεί να αρχίσετε να ζαλίζεστε και να έχετε ακόμη και τάση λιποθυμίας. Μια υπερβολική ή επίμονη αγχώδης κατάσταση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά συνήθως ξεκινούν από τη μέση ηλικία. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή σε σχέση με τους άνδρες.

Οι έντονοι και πιεστικοί ρυθμοί της ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια αγχώδη διαταραχή. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή να εμφανιστούν χρόνια αργότερα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών άγχους οι οποίοι περιλαμβάνουν:

Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD)

Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος χωρίς λογικό λόγο. Η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής (ADAA) εκτιμά ότι η GAD επηρεάζει περίπου 6,8 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες ετησίως.

Η GAD διαγιγνώσκεται όταν η ακραία ανησυχία για μια ποικιλία πραγμάτων διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο. Εάν η εν λόγω διαταραχή σε σας είναι ήπια, πιθανότατα να είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες, ωστόσο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή σας.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει έναν παραλυτικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις και κοινωνικές συναναστροφές και ο πάσχοντας καταλαμβάνεται με διάφορα συναισθήματα και σκέψεις, όπως να φοβάται πως θα κριθεί ή θα ταπεινωθεί από άλλους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Αυτή η σοβαρή κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και συναισθήματα ντροπής.

Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες ζουν με διαταραχή κοινωνικού άγχους, σημειώνει η ADAA. Η τυπική ηλικία που εμφανίζεται η συγκεκριμένη διαταραχή είναι στην ηλικία των 13 ετών. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή κοινωνικού άγχους περιμένουν μια δεκαετία ή περισσότερο πριν ζητήσουν βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Αυτή η διαταραχή αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματικό ή μια ακραία σοκαριστική εμπειρία. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως ή να καθυστερήσουν για χρόνια. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή σωματική επίθεση, γενικότερα διάφορα βιώματα. Τα επεισόδια PTSD μπορεί να ενεργοποιηθούν χωρίς προειδοποίηση.

Ψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ)

Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αισθάνονται σε πολύ έντονο βαθμό την επιθυμία να εκτελέσουν συγκεκριμένες τελετουργίες (καταναγκασμός) ξανά και ξανά, ή να βιώσουν ενοχλητικές και ανεπιθύμητες σκέψεις που μπορεί να είναι εμμονικές. Οι κοινοί καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, την καταμέτρηση ή τον συνεχή έλεγχο. Οι κοινές εμμονές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την καθαριότητα και την ανάγκη για συμμετρία, γενικότερα πράξεις που εντάσσονται στην καθημερινότητα.

Φοβίες

Στις φοβίες συγκαταλέγεται η κλειστοφοβία, ο φόβος του ύψους (υψοφοβία) και πολλές άλλες φοβίες. Ο πάσχον σε αυτήν την περίπτωση έχει ισχυρή επιθυμία να αποφύγει την αιτία που του προκαλεί φόβο.

Διαταραχή πανικού

Η συγκεκριμένη διαταραχή προκαλεί κρίσεις πανικού, αυθόρμητα συναισθήματα άγχους, τρόμου ή επικείμενης καταστροφής. Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένο αίσθημα παλμών της καρδιάς, πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να έχετε συγχρόνως διαταραχή άγχους και διαταραχή πανικού.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Μακροπρόθεσμες κρίσεις άγχους και πανικού μπορούν να προκαλέσουν τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ορμόνες στρες σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους, ζάλη και κατάθλιψη.

Όταν αισθάνεστε άγχος ο εγκέφαλός σας πλημμυρίζει το νευρικό σας σύστημα με ορμόνες και χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε σε μια απειλή. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο παραδείγματα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες του στρες μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για τη σωματική σας υγεία σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα παλμών και πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Εάν έχετε ήδη καρδιακές παθήσεις, οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίων συμβάντων.

Οι βλάβες στο πεπτικό σύστημα

Το άγχος επηρεάζει επίσης το εκκριτικό και πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να έχετε στομαχόπονους, ναυτία, διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα ή να έχετε απώλεια όρεξης.

Επίσης, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των διαταραχών άγχους και της ανάπτυξης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) μετά από λοίμωξη του εντέρου. Το IBS μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σας μια πλημμύρα χημικών ουσιών και ορμονών, όπως η αδρεναλίνη.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό αυξάνει τον σφυγμό και τον ρυθμό αναπνοής σας, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας να μπορεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Αυτό σας προετοιμάζει να ανταποκριθείτε κατάλληλα σε μια έντονη κατάσταση. Με περιστασιακό στρες, το σώμα σας επιστρέφει στην κανονική λειτουργία όταν το άγχος περάσει. Αλλά αν αισθάνεστε επανειλημμένα ανήσυχοι και αγχωμένοι ή διαρκεί πολύ καιρό, το σώμα σας δεν παίρνει ποτέ το σήμα για να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αφήνοντάς σας πιο ευάλωτους σε ιογενείς λοιμώξεις και συχνές ασθένειες. Επίσης, τα εμβόλια μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά εάν έχετε άγχος.

Αναπνευστικό σύστημα

Το άγχος προκαλεί γρήγορη αναπνοή. Εάν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας από επιπλοκές που σχετίζονται με το άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Η αγχώδη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

  • πονοκεφάλους
  • μυϊκή ένταση
  • αϋπνία
  • κατάθλιψη
  • κοινωνική απομόνωση
  • εφιάλτες
  • αϋπνία
  • θλίψη

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε