Υγεία

Ερευνητές αποκάλυψαν ένα απλό μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού (βίντεο)

Ερευνητές αποκάλυψαν ένα απλό μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού (βίντεο)

Οι επικίνδυνες συνέπειες της καθιστικής ζωής (παρατεταμένες περίοδοι αδράνειας κάθε μέρα) στον άνθρωπο είναι ευρέως γνωστές. Οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Για να αντισταθμίσουν τις σοβαρές παρενέργειες ενός καθιστικού τρόπου ζωής, οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (SDSU), που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι οι καθημερινές δραστηριότητες που γίνονται με ελαφριάς έντασης άσκηση, όπως οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

“Η σωματική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης μπορεί να περιλαμβάνει το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το απλό σκούπισμα, το πλύσιμο του αυτοκινήτου, μια βόλτα με γρήγορο περπάτημα κ.α., δήλωσε ο Steven Hooker, πρύτανης του Κολλεγίου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του SDSU και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

“Παρατηρήσαμε ότι τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η καθιστική ζωή επηρεάζουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι στρατηγικές για την πρόληψη του εγκεφαλικού θα πρέπει να επικεντρώνονται και στα δύο”.

Ο Hooker και οι ερευνητές του μέτρησαν τόσο τον χρόνο που οι συμμετέχοντες ήταν σε καθιστική φάση στην ημέρα, όσο και τη διάρκεια που ήταν σε πιο έντονη σωματική δραστηριότητα. Το δείγμα ήταν 7.600 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με τη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων σε συμμετέχοντες στη διάρκεια των επτά ετών της έρευνας.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή για 13, ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.

“Τα ευρήματα είναι πιο ισχυρά επειδή η δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά μετρήθηκαν με ένα επιταχυνσιόμετρο, παρέχοντας ουσιαστικά πιο ακριβή δεδομένα από προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν σε αυτοαναφερόμενες μετρήσεις”, δήλωσε ο Hooker.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο τοποθετημένο στο ισχίο, έναν ευαίσθητο ανιχνευτή κίνησης που κατέγραφε με ακρίβεια τη σωματική δραστηριότητα και τη διάρκεια του καθίσματος και της αδράνειας.

Εκτιμάται ότι μόνο το 23% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πληροί τις εβδομαδιαίες συστάσεις για αερόβια δραστηριότητα και δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ωστόσο, εάν τα 10.000 βήματα την ημέρα φαίνονται απρόσιτα σε εσάς, ο Hooker είπε ότι το να σηκωθείτε και να κάνετε ακόμη και δέκα λεπτά ελαφριάς έως μέτριας σωματικής δραστηριότητας μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε