Υγεία

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον τείνουν να αρχίζουν διακριτικά, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και συχνά παραβλέπονται μέχρι να εμφανιστούν πιο σοβαρά σημάδια.

Η νόσος του Parkinson μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων

Το σύμπτωμα που σχετίζεται συχνότερα με τη νόσο του Πάρκινσον είναι φυσικά ο τρόμος (τρέμουλο). Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά άλλα, που εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με Parkinson. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • επιβράδυνση της κίνησης (βραδυκινησία)
  • ακαμψία μυών
  • απώλεια αυτόματων κινήσεων
  • δυσκολία στην ομιλία
  • κακή ισορροπία
  • εξασθενημένη στάση του σώματος
  • αλλαγές στην ικανότητα γραφής

Εντούτοις, υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα λιγότερο κοινών συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν ασθενείς με Πάρκινσον και μερικά από αυτά δεν σχετίζονται με την κίνηση. “Οι ασθενείς μερικές φορές δεν γνωρίζουν ότι τα μη κινητικά συμπτώματα (όπως η δυσκοιλιότητα, η κατάθλιψη, ή η στυτική δυσλειτουργία) είναι κοινές εκδηλώσεις της νόσου”, λέει η δρ. Cristina Simonet, νευρολόγος και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης για τα πρώιμα συμπτώματα του Parkinson. «Ως εκ τούτου, δεν θα αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα στον γιατρό τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η άμεση ανάκριση», προσθέτει.

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Σύμφωνα με την μελέτη της δρ. Simonet, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology υπάρχει ένα μη κινητικό σύμπτωμα, που μπορεί να εμφανιστεί πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση του Πάρκινσον: η απώλεια ακοής.

Η δρ. Simonet και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Ανατολικό Λονδίνο της Αγγλίας και διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα γνωστά συμπτώματα της νόσου του Parkinson παρουσιάζονται νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με βαρηκοΐα -αρκετά σοβαρή ώστε να παραπεμφθούν για τεστ ακοής- είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Πάρκινσον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν απώλεια ακοής.

Αν και η παρουσία οποιουδήποτε συμπτώματος δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε διάγνωση Parkinson, η αναγνώριση ενός προτύπου συμπτωμάτων μπορεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, το να προσθέσουμε την απώλεια ακοής στην λίστα με τις πιθανές κόκκινες σημαίες βοηθάει τους γιατρούς για καλύτερη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου.

Να γιατί η νόσος Πάρκινσον προκαλεί απώλεια ακοής

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και η απώλεια ακοής είναι ούτως, ή άλλως πιο διαδεδομένη σε αυτόν τον πληθυσμό. Ωστόσο, η νόσος του Parkinson φαίνεται επίσης να επηρεάζει άμεσα την ακοή κάποιου, δείχνει έρευνα. “Η ακουστική δυσλειτουργία είναι μια συνηθισμένη μη κινητική εκδήλωση πρώιμης έναρξης του Πάρκινσον και πιο συχνή σε νεότερους ασθενείς, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη γήρανση”, καταλήγει μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Movement Disorders.

Ειδικοί εξηγούν ότι όσοι πάσχουν από τη νόσο του Parkinson έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Λένε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στον κοχλία, μια κοιλότητα στο εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα την απώλεια ακοής.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε