Υγεία

Βακτηριοφάγοι: Η απάντηση στις ανθεκτικές λοιμώξεις από βακτήρια;

Μετά από σχεδόν 800 ημέρες θεραπείας με διάφορα αντιβιοτικά, η λοίμωξη μίας γυναίκας αντιμετωπίστηκε τελικά με τη χρήση βακτηριοφάγων.

Η γυναίκα αυτή είχε τραυματιστεί στην τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου του 2016.

Τα επόμενα 3 χρόνια η ασθενής παρουσίασε μία σειρά επιπλοκές.

Μεταξύ αυτών:

-η μόλυνση του τραύματος σε ένα από τα κατάγματά της με ένα πολυανθεκτικό βακτήριο.

Έχοντας απελπιστεί από την αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου βακτηρίου, οι γιατροί της γυναίκας στράφηκαν σε μία εξειδικευμένη θεραπεία βακτηριοφάγων.

Η τελευταία χρησιμοποιεί τροποποιημένους ιούς οι οποίοι μολύνουν και καταστρέφουν διάφορα βακτήρια.

Το περιστατικό της γυναίκας περιγράφεται σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια σε μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και οι θεραπείες με βακτηριοφάγους αποτελούν το νεότερο όπλο μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Τυπικά, οι βακτηριοφάγοι μολύνουν στελέχη βακτηρίων που ανήκουν σε ένα βακτηριακό είδος, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί σήμερα να αναπτύξει εξατομικευμένες θεραπείες με φάγους που θα στοχεύουν συγκεκριμένα τα στελέχη βακτηρίων από τα οποία έχει μολυνθεί ο ασθενής.

Σήμερα, στα νοσοκομεία που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει τροποποιημένους βακτηριοφάγους οι οποίοι αναγνωρίζουν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων.

Το συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας έχει παρουσιάσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η μικροβιακή αντοχή έχει εξελιχθεί σήμερα σε μείζον πρόβλημα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να την εισάγει μάλιστα στις 10 μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία μέχρι το 2050.

Οι γιατροί της 30χρονης γυναίκας στην παρούσα μελέτη, εξηγούν ότι οι περισσότερες θεραπείες βακτηριοφάγων που χορηγούνται σήμερα στις Δυτικές χώρες είναι κοκτέιλ φάγων και αγνοούν την εξελικτική «μάχη» ανάμεσα στα βακτήρια και τους βακτηριοφάγους.

«Στις τελευταίες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, τα τυπικά κοκτέιλ βακτηριοφάγων είχαν πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Αντιθέτως, όταν οι βακτηριοφάγοι χορηγούνται ως συμπληρωματική θεραπεία, ή όταν είναι γενετικά τροποποιημένοι έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα βακτήρια, η αποτελεσματικότητά τους είναι αρκετά υψηλή», αναφέρει η μελέτη.

Η 30χρονη γυναίκα είχε μολυνθεί με την Klebsiella pneumoniae, ένα πολυανθεκτικό βακτήριο που σχηματίζει βιοταινίες και μπορεί έτσι να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα αντιβιοτικά.

«Οι βιοταινίες είναι ανθεκτικές μορφές βακτηρίων που προσκολλώνται στις επιφάνειες διαφόρων ιστών.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας υποπληθυσμός βακτηρίων σε λανθάνουσα μορφή, ο οποίος επιτρέπει στο παθογόνο να επιβιώσει από τα αντιβιοτικά», εξηγούν οι επιστήμονες.

Σήμερα, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βακτηριοφάγους, αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, είναι πολύ περιορισμένα.

Για το λόγο αυτό, η επιστημονική ομάδα χορήγησε τοπικά τις θεραπείες των βακτηριοφάγων στην 30χρονη γυναίκα και όχι ενδοφλεβίως.

Επιπλέον, η θεραπεία είχε μικρή διάρκεια (μόλις 6 ημέρες) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα παθολογικής ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

3 μήνες μετά τη χορήγηση της παραπάνω θεραπείας με βακτηριοφάγους, η υγεία της γυναίκας παρουσίασε σημαντική βελτίωση ,και επετεύχθη οριστική εκρίζωση των παθογόνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χορήγηση των βακτηριοφάγων άνοιξε το δρόμο για τα αντιβιοτικά τα οποία τελικά κατάφεραν να καταστρέψουν εντελώς τις βιοταινίες των βακτηρίων.

«In vitro δεδομένα έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός βακτηριοφάγων και αντιβιοτικών μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα βακτήρια K. pneumoniae σε σχέση με τη χορήγηση κάθε θεραπείας ξεχωριστά», εξηγούν οι επιστήμονες.

Η ασθενής δεν παρουσίασε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χορήγηση των βακτηριοφάγων.

3 μήνες μετά τη χορήγηση των φάγων και περίπου 798 ημέρες μετά τη χορήγηση του πρώτου αντιβιοτικού, οι γιατροί κατάφεραν να διακόψουν εντελώς την αντιβιοτική θεραπεία και η γυναίκα ανέκτησε την κινητικότητά της.

«Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι οι εξατομικευμένες θεραπείες με βακτηριοφάγους αποτελούν ένα ισχυρό όπλο κατά της μικροβιακής αντοχής», καταλήγει η μελέτη.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού