Υγεία

Τι γνωρίζουν πραγματικά οι καπνιστές για την τοξικότητα του τσιγάρου;

Έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται να έχει η κοινή γνώμη και ειδικότερα οι καπνιστές για τους λόγους που το τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία, καθώς και για τις διαφορές που έχει από τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη νέα διεθνή έρευνα της ανεξάρτητης εταιρείας Povaddo που έγινε για λογαριασμό της Philip Morris International με τη συμμετοχή 29.484 ενηλίκων από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων  και η Ελλάδα.

Η έρευνα με τίτλο “Ελλιπής πληροφόρηση: μια μεγάλη απειλή στην πρόοδο για ένα μέλλον απαλλαγμένο από το τσιγάρο” (Misinformation: A major threat to smoke-free progress) δείχνει συγκεκριμένα πως όταν το κοινό στην Ελλάδα κλήθηκε να προσδιορίσει την κύρια αιτία ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα:

-μόλις το 18% αναγνώρισε σωστά το υψηλό επίπεδο τοξικών ουσιών και,

-το 33% την πίσσα που προκαλούνται από την καύση του καπνού.

Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό (41%) στο παγκόσμιο δείγμα όσων απάντησαν σωστά (δηλαδή, τοξικές ουσίες και πίσσα από την καύση του καπνού) σε αυτή την ερώτηση. 

Επιπλέον στην Ελλάδα:

ο 27% των ενηλίκων γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι περισσότερο ή εξίσου επιβλαβή σε σχέση με τα τσιγάρα, ενώ,

-το 29% ισχυρίζεται το ίδιο για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού.

Πολύ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά της λανθασμένης εντύπωσης που υπάρχει στο παγκόσμιο δείγμα της έρευνας, όπου εκεί περίπου το 45% του γενικού πληθυσμού εξισώνει ή θεωρεί αυξημένο τον κίνδυνο που προκαλούν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα σε σχέση με το τσιγάρο.

Η ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τους ενήλικους καπνιστές για τα αίτια που προκαλούν την βλάβη μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας οριστικά το τσιγάρο.

 Η πολυετής έρευνα που υπάρχει πια για τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα δείχνει πως η καύση του καπνού στο τσιγάρο είναι η κύρια αιτία για τη δημιουργία των τοξικών ουσιών που επηρεάζουν σοβαρά την υγεία.

Η αντικατάσταση της καύσης με τη θέρμανση, είτε  του υγρού στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε του καπνού στα προϊόντα θέρμανσης, είναι αυτό που διαφοροποιεί ουσιαστικά τα εναλλακτικά προϊόντα έναντι του τσιγάρου και αυτό που τα καθιστά μια καλύτερη εναλλακτική για τους καπνιστές που δεν επιθυμούν να διακόψουν συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας στο σύνολό της“, αναφέρει η κ. Σταυρούλα Νταηλάκη, Επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος της Παπαστράτος (θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International στην Ελλάδα).

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα είναι:

Το 64% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα λέει πως θα ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε μια καλύτερη εναλλακτική λύση εάν υπήρχε σαφήνεια σχετικά με το πώς αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα τσιγάρα και ποια είναι η επιστήμη πίσω από αυτά.

 Το 32% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού που είδαν, διάβασαν ή άκουσαν κάτι για προϊόντα χωρίς καύση τους τελευταίους έξι μήνες δηλώνει ότι έλαβαν ασαφείς ή αντικρουόμενες πληροφορίες.

-Η έλλειψη πληροφόρησης (29%) και,

-η αβεβαιότητα για τα επιστημονικά δεδομένα (34%) , είναι παράγοντες για τους οποίους οι καπνιστές δεν έχουν σκεφτεί να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού