Υγεία

Η «καλή» χοληστερόλη δεν είναι πάντα καλή: Τι ανακάλυψαν για κίνδυνο στην καρδιά

Η «καλή» χοληστερόλη δεν είναι πάντα καλή: Τι ανακάλυψαν για κίνδυνο στην καρδιά
Η χοληστερόλη HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), επίσης γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη, σχετίζεται γενικά με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς μεταφέρει χοληστερόλη που εναποτίθεται στις αρτηρίες στο ήπαρ προς διάλυση.

Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με την λεγόμενη “κακή” χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), η οποία προκαλεί τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αν και τα φάρμακα που μειώνουν την LDL μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εκείνα που αυξάνουν την HDL δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Αυτό το παράδοξο αμφισβητεί τη σχέση μεταξύ καλής χοληστερόλης και καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ερευνητές μελετούν τώρα τα χαρακτηριστικά αυτών των σωματιδίων HDL (καλής χοληστερόλης).

HDL χοληστερόλη: Τα μεγάλα σωματίδια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου!

Μια μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Νοσοκομείου del Mar (IMIM), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism, Clinical and Experimental, έδειξε ότι δεν είναι πάντα υγιής η καλή χοληστερόλη.

Για την ακρίβεια, δεν είναι όλη η HDL χοληστερόλη, καλή χοληστερόλη.

Ερευνητές από το CIBER για τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CIBERCV),  για την παχυσαρκία και τη διατροφή (CIBEROBN)  και, για την επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία (CIBERESP), καθώς και άλλοι από το Hospital Clínic-IDIBAPS, IDIBELL, το Hospital de la Santa (ερευνητικό ίδρυμα Creu i Sant Pau) και το Νοσοκομείο Clínico Universitario στη Σαραγόσα συμμετείχαν επίσης σε αυτή την μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το μέγεθος των καλών σωματιδίων χοληστερόλης, και στη συνέχεια μελέτησαν τη σχέση τους με τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Το συμπέρασμα είναι ότι:

-τα γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη δημιουργία μεγάλων σωματιδίων καλής χοληστερόλης σχετίζονται άμεσα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ,

-χαρακτηριστικά που συνδέονται με μικρά σωματίδια καλής χοληστερόλης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Υπάρχει μια θετική αιτιώδης σχέση μεταξύ του μεγέθους των σωματιδίων HDL χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Οπότε, αν και πρέπει γενικά να αυξάνουμε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα, πρέπει πάντα αυτά να είναι μικρά σωματίδια, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Robert Elosua.

Τα καλά σωματίδια χοληστερόλης είναι πιο αποτελεσματικά στην μεταφορά χοληστερόλης στο ήπαρ, ώστε αυτή να διαλυθεί.

Εάν πρέπει να κάνουμε κάτι σε σχέση με την HDL, είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των μικρών σωματιδίων, τα οποία είναι εκείνα που εκτελούν επαρκώς την λειτουργία της εξάλειψης της χοληστερόλης.

Δηλαδή εκείνων που την μεταφέρουν πραγματικά στο ήπαρ για απομάκρυνση και δεν της επιτρέπουν να συσσωρεύεται στις αρτηρίες και να προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις”, είπε ο δρ. Álvaro Hernáez, συμμετέχων ερευνητής.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα που να αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει νέους και πιθανούς θεραπευτικούς στόχους στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με τις ποιοτικές πτυχές των σωματιδίων HDL.

Αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων”, ανέφερε ο δρ. Albert Prats, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού