Υγεία

Έρευνα στο Lancet: Σημαντική αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους το 2020 εξ’ αιτίας της πανδημίας

Τα περιστατικά μείζονος κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής αυξήθηκαν κατά περίπου 25% παγκοσμίως το 2020 εξ’ αιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης μελέτης που εξέτασε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του παγκοσμίου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, το 2020:

α περιστατικά μείζονος κατάθλιψης παρουσίασαν αύξηση 28%, ενώ,

παρατηρήθηκε και 26% αύξηση στις αγχώδεις διαταραχές.

Τα ποσοστά της αύξησης ήταν υψηλότερα στις γυναίκες, καθώς και στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών COVID-19 (και αντίστοιχη εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων) ήταν αυτές που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά των παραπάνω ψυχικών διαταραχών.

Ακόμα και πριν την πανδημία της COVID-19, η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές (οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για άλλες επιπλοκές, όπως οι αυτοκτονίες) ήταν δύο νόσοι που επιβάρυναν σημαντικά την παγκόσμια υγεία, καθώς επηρεάζουν εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας δείχνουν ότι θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι δομές ψυχικής υγείας παγκοσμίως προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους.

Η βελτίωση της ψυχικής υγείας μέσω της αντιμετώπισης παραγόντων κινδύνου που έχουν αναδειχθεί στην περίοδο της πανδημίας, καθώς και η χορήγηση καταλλήλων θεραπειών σε αυτούς που έχουν ήδη παρουσιάσει συμπτώματα, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.

Ακόμα και πριν την πανδημία, οι δομές ψυχικής υγείας λάμβαναν μειωμένη χρηματοδότηση και δεν είχαν εξίσου καλή στελέχωση σε σχέση με άλλες δομές υγείας.

Αυτή τη στιγμή, η επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί πρόκληση, ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοηθεί», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει την επιβάρυνση της παρούσας πανδημίας στα περιστατικά μείζονος κατάθλιψης και διαταραχών του άγχους για το 2020.

Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές για μικρή διάρκεια.

Η παρούσα μελέτη ήταν η πρώτη που κατάφερε να ποσοτικοποιήσει τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στα περιστατικά μείζονος κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ταξινομώντας μάλιστα τα αποτελέσματα ανά ηλικία, ανά φύλο και ανά περιοχή σε 204 χώρες για το έτος 2020.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες έκαναν μία συστηματική ανάλυση της βιβλιογραφίας στην οποία εξέτασαν όλα τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την 29η Ιανουαρίου του 2021.

Προκειμένου μία έρευνα να μπορεί να περιληφθεί στην ανάλυση θα έπρεπε να έχει δεδομένα για τον πληθυσμό τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη της πανδημίας.

Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο μετα-ανάλυσης, οι επιστήμονες κατάφεραν να αντλήσουν δεδομένα από τις παραπάνω έρευνες μέσω των οποίων προσδιόρισαν το ποσοστό αύξησης στα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, ανάλογα με:

-την ηλικία,

-το φύλο και,

-την περιοχή.

Τα ποσοστά λοιμώξεων καθώς και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό των περιστατικών χρησιμοποιήθηκαν ως δείκτες για την επίδραση της πανδημίας σε κάθε πληθυσμό που εξετάστηκε.

Η συστηματική ανάλυση ξεκίνησε με 5.683 έρευνες από τις οποίες τελικά μόλις οι 48 πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν θέσει οι επιστήμονες.

Οι περισσότερες έρευνες είχαν διεξαχθεί:

-στη Δυτική Ευρώπη (22) και ακολούθησαν,

-η Βόρεια Αμερική (14),

-η Ανατολική Ασία (7),

-η Αυστραλασία (5) και,

-η Κεντρική Ευρώπη (1).

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών που οδήγησε σε εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων ήταν αυτές που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Σε μοντέλα που είχαν γίνει πριν την πανδημία της COVID-19, είχε εκτιμηθεί ότι θα εμφανιστούν 193 εκατομμύρια περιστατικά μείζονος κατάθλιψης παγκοσμίως το 2020 (2.472 περιστατικά ανά 100.000 άτομα).

Ωστόσο, τελικά καταγράφηκαν 246 εκατομμύρια νέα περιστατικά (3.153 ανά 100.000), που αντιστοιχεί σε αύξηση 28%.

Από τα 53 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά, τα 35 εκατομμύρια ήταν σε γυναίκες, ενώ τα 18 εκατομμύρια σε άνδρες.

Αντίστοιχα μοντέλα είχαν προβλέψει ότι το 2020 θα εμφανιστούν 298 εκατομμύρια περιστατικά αγχώδους διαταραχής (3.825 ανά 100.000), ωστόσο τελικά καταγράφηκαν 374 εκατομμύρια (4.802 ανά 100.000), διαφορά που αντιστοιχεί σε αύξηση 26%.

Και εδώ από τα 76 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά, τη μερίδα του λέοντος είχαν οι γυναίκες (52 εκατομμύρια).

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα περισσότερα επιπλέον περιστατικά μείζονος κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής εμφανίστηκαν στις νεαρότερες ηλικίες, ενώ στους ηλικιωμένους ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγουμένων ετών.

«Η πανδημία ανέδειξε αρκετές ανισότητες στην ψυχική υγεία.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες περιμέναμε ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της πανδημίας, κάτι που τελικά δυστυχώς επαληθεύτηκε», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός της κοινωνικότητας στις νεαρότερες ηλικίες, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, ήταν παράγοντες που συνέβαλαν στο σύνολό τους στην αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και άγχους στους νεαρούς ενήλικες και τους εφήβους.

Οι παραπάνω παράγοντες θα πρέπει σίγουρα να λαμβάνονται υπόψη από τους φορείς που αποφασίζουν τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 σε κάθε χώρα», εξήγησαν.

Ένας περιορισμός της έρευνας, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν το γεγονός ότι δεν είχαν επαρκή δεδομένα υψηλής ποιότητας από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως αποτέλεσμα υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους ενδεχομένως δεν αφορούν κατοίκους των χωρών αυτών.

Τόνισαν επίσης ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερα δημογραφικά στοιχεία των εθελοντών, προσπαθώντας παράλληλα να αναλύσουν πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνουν και νέες έρευνες που θα εξετάσουν τις μεταβολές στα περιστατικά και άλλων ψυχικών νόσων, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές διαταραχές.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού