Υγεία

Ενημερωθείτε δωρεάν για την ηπατίτιδα C

Αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας C παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «αθόρυβη» νόσο, η οποία υλοποιείται από την PRAKSIS με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).
Υπολογίζεται ότι 170 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C ενώ 3-4 εκατ. νέα κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια ηπατίτιδα C και ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια «αθόρυβη» νόσος, όπως είπε ο Στυλιανός Καραταπάνης, πρόεδρος της ΕΕΜΗ.
 
«Την τελευταία χρονική περίοδο, υπάρχει αύξηση των περιστατικών, καθώς περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τις δομές μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -συνήθως χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών- και έχουν διάγνωση ηπατίτιδας C. Παράλληλα, οι κλήσεις στην υφιστάμενη τηλεφωνική μας γραμμή (800 11 11 600) που μέχρι και σήμερα ενημερώνει τόσο για τον HIV όσο και για την ηπατίτιδα B, δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού και για την ηπατίτιδα C», ανέφερε ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.
 
Η καμπάνια της PRAKSIS με κεντρικό μήνυμα «Ηπατίτιδα C (HEP C)- Εγώ γνωρίζω και προσέχω. Εσύ;», εστιάζει τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.
 
«Υπάρχει ανάγκη στη χώρα μας για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων, ειδικά σε νόσους όπως η ηπατίτιδα C που σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη καμπάνια θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διάγνωση όσον αφορά ένα μέρος του πληθυσμού που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο, όπου είναι εφικτό, τις περαιτέρω σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.
 
«Σχεδιάσαμε μία καμπάνια που βασικό στόχο θα έχει να μιλάει ηχηρά για αυτή τη σιωπηρή ασθένεια, χωρίς τρομολαγνικούς όρους, χωρίς φοβικές προεκτάσεις και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη εξέταση» επισήμανε ο κ. Αντύπας.
 
H καμπάνια της PRAKSIS, θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών. Βασικό εργαλείο της αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση), στην οποία θα μπορεί κάποιος να καλεί προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί για το τεστ που μπορεί να κάνει στα πολυϊατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε