Υγεία

Στους 17 οι νεκροί από την γρίπη. “Γιαμαγκάτα” το όνομα του μεταλλαγμένου ιού

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα μια νέα μετάλλαξη του ιού της γρίπης.  Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι τώρα  έχουν καταγραφεί  17 θάνατοι. Οι εν λόγω θάνατοι αφορούν σε έντεκα (11) ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και σε τέσσερις (4) ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Ένα από τα δεκαπέντε αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.

Σε αντίθεση με τη  γρίπη που καταγράφηκε τα δύο προηγούμενα έτη και στην οποία «επικρατούσε» το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 του τύπου Α, η εφετινή γρίπη χαρακτηρίζεται από το στέλεχος   Α(Η3Ν2) και τον τύπο Β της νόσου. Κατά τους ειδικούς, πρόκειται ωστόσο για ένα «κοκτέιλ» επικίνδυνο για τη ζωή των ασθενών με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρη Τσιόδρα δύο είναι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού ο Α και ο Β που περιλαμβάνουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος Γιαμαγκάτα.
Το ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι ότι στη χώρα μας τα περιστατικά είναι μοιρασμένα κατά 50% στα στελέχη Α και Β σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου κυριαρχεί η πιο βαριά μορφή της γρίπης (τύπου Α) σε ποσοστό 95%.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το εμβόλιο δεν καλύπτει πλήρως τα νέα στελέχη του ιού με συνέπεια πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν πολύ έντονα συμπτώματα. Πάντως σε ποσοστό που αγγίζει το 50% το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό.

Τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων έντονος πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος αλλά και πολύ υψηλός πυρετός. Η νόσος κρατά 8 με 10 ημέρες ενώ μετά αφήνει βήχα όπως σημείωσε και ο υπουργός Υγείας.  Πάντως η προειδοποίηση των υγειονομικών αρχών είναι όποιος εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα  για να μην εμφανισθούν επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, να σπεύδει στο γιατρό.

Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ υποστήριξε πως στην περίπτωση που τα αντιγριπικά εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας για τους πολίτες, αφού ο ιός έχει μεταλλαχθεί, θα επιστραφούν στις φαρμακευτικές εταιρίες θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα.

Β. Κ.

 
 

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε